Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Možemo li more ili bazen iskoristiti i za vježbanje?

Slažem se da možda zvuči smiješno odraditi ‘trening’ u moru, a da nije plivanje, ali probajte razmišljati drugačije…

Ono što sam uvijek govorio jest da POKRET LIJEČI!

Apsolutno je manje bitno kakav je pokret; ono što je bitno jest da se krećemo i da radimo ono što je u skladu s našim sposobnostima, kako motoričkim tako i funkcionalnim (tj. da pokret uskladimo s našim fizičkim stanjem, kondicijom i mentalnom spremnošću).

To konkretno znači da je trening ono što odradite u teretani, ali trening može biti i hodanje na nasipu, penjanje na Sljeme ili plivanje u moru. Upravo s tim na pameti, bilo bi mudro da spomenuto kretanje prilagodimo dobu godine u kojem se nalazimo, odnosno da probamo iskoristiti more, bazene, rijeke što je više moguće.

Slažem se da možda zvuči smiješno odraditi ‘trening’ u moru, a da nije plivanje, ali probajte razmišljati na ovaj način; kao što nutricionisti govore da bi trebalo jesti sezonsko voće i povrće tako bi bilo dobro iskorištavati vremenske uvjete/doba godine za naš trening, jer tako možemo trenirati naše tijelo ali i odmaramo zglobno tetivni sustav od onih standardnih opterećenja koja doživljavamo tijekom ostatka godine (npr. od treninga u teretani kojeg provodimo tijekom ostatka godine).

Ali, kako iskoristiti more, a da nije plivanje?!

Prvenstveno moramo znati sljedeće… Voda kao element vrlo blagonaklono djeluje na naše tijelo odnosno rasterećuje naše zglobove a opterećuje našu muskulaturu. Muskulaturu primarno opterećuje zato što je gušća od zraka te samim time energija odnosno sila potrebna za izvođenje određenog pokreta u vodi i na suhom nije i ne može biti ista.

Naravno, da se ne zavaravamo, bilo bi lijepo naglasiti kako trening u moru izvođenjem raznih pokreta kao što su odnoženje, prinoženje, trčanje kroz vodu, iskoraci u hodu prema naprijed s visokim podizanjem nogu (u vodi ispod koljena) I slične kretnje, nikako ne mogu biti adekvatni stimulus za sportaše ili ozbiljno trenirane rekreativce koji trebaju visoki trenažni intenzitet.

Spomenute vježbe u moru možete shvatiti kao ‘desetominutnu igru’ unutar koje ćete malo dodatno opteretiti muskulaturu ali nemojte živjeti u iluziji da se ovakvim načinom kretanja/treninga možete postići dovoljan intenzitet kojim bi se mogla desiti neka značajnija hipertrofija.

Saša Segedi

Ono što je zgodno kombinirati, ako ste u blizini pješčane plaže, jesu intervali trčanja u moru (voda od struka pa naviše; naravno intenzitet se povećava što je veći dio tijela pod morem) i trčanja po pješčanoj plaži blizu ruba mora (naravno bosi).
Tako ćete trčanjem/hodanjem ‘kroz more’ uključiti veliki broj mišića (jer zbog gustoće mora vi morate uložiti veliku energiju u kretanju prema naprijed) te bi ovaj dio mogli nazvati ‘trening jakosti’ dok ćete trčanjem po pješčanoj plaži tik do mora (naravno bosi) raditi na razvoju funkcionalnih sposobnosti (kondicije), ali i propriocepcije/stabilnosti stopala, koljena uz naravno dodatni angažman muskulature nogu (trčite po pijesku koji vam mijenja teren sa svakim vašim novim korakom).

Još jednom valja ponoviti da ovakav trening ne bi bilo mudro shvatiti kao ‘ozbiljan trening’ koji čini vidljivu razliku na vašoj muskulaturi, već isključivo kao način kako iskoristiti prirodu u svrhu malo aktivnijeg angažmana vašeg tijela.

I to je to; nemojte zaboraviti otići na pivu nakon napornog ‘treninga’ u moru…

Autor, Saša Segedi, magistar kineziologije

www.osobnitrener.hr

Ne propustite

Budi fit

Svi već znaju da se ne može baš puno postići dva tjedna pred odlazak more.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Budi fit

Porazgovarali smo s njom o trendovima u fitnessu, ali i o fitness kongresu, Urban Training Campu 2024, koji će se održati u Sparta Gym...

Drama Queen

Tada sam mislila kako me cijeli svijet gleda i vrišti da sam kurvetina. A što ćeš, neugodnjak!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.