Ovi ukusni voćni muffini kao stvoreni su za dobar jesenski doručak, večeru ili kao slatki međuobrok. Pripremljeni su sa domaćim plavim šljivama (bistricama), a pripremaju se brzo. Najukusniji su dok su još topli, iako su i hladni odlični. Najbolje pašu uz maslac.
Od sve tri vrste šljiva, za koje ja znam, a to su plava, crvena i žuta, meni su ipak najdraže ove naše domaće plave šljive, a navodno ih postoji čak 2000 sorti. Crvenkasto plave šljive su više okrugle i imaju izraženu poprečnu crtu. Plave šljive duguljasto su ovalne sa šiljastim vrhovima, nemaju poprečnu crtu , a meso im je čvrsto. Obje vrste šljiva odlične su kao nadjev za kolače, za pripremu džemova, marmelada, kompota, svježe za punjenje u okruglicama ili za rakiju šljivovicu.
Sastojci (12 muffina):
Postupak :
Od sve tri vrste šljiva, za koje ja znam, a to su plava, crvena i žuta, meni su ipak najdraže ove naše domaće plave šljive, a navodno ih postoji čak 2000 sorti. Crvenkasto plave šljive su više okrugle i imaju izraženu poprečnu crtu. Plave šljive duguljasto su ovalne sa šiljastim vrhovima, nemaju poprečnu crtu , a meso im je čvrsto. Obje vrste šljiva odlične su kao nadjev za kolače, za pripremu džemova, marmelada, kompota, svježe za punjenje u okruglicama ili za rakiju šljivovicu.
Sastojci (12 muffina):
- 200 g domaćih plavih šljiva
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 dcl ulja
- 250 ml jogurta sa 0,9% mm
Postupak :
- Šljive operite, maknite im koštice i narežite ih na manje komade. Pećnicu zagrijte na 180 C. Brašno prosijte, pa mu dodajte prašak za pecivo i mljeveni cimet. Smjesu dobro izmješajte.
- Jaje izmiksajte sa uljem, dodajte smeđi šećer i jogurt. Toj smjesi dodajte suhe sastojke, odnosno smjesu od brašna i cimeta. Izmješajte gumenom žlicom za kreme i to tek toliko da se svi sastojci sjedine. Na kraju umiješajte pripremljene šljive.
- Kalup za muffine namastite maslacem i pospite brašnom. Višak brašna otresite. Žlicom napunite udubine kalupa tijestom. Pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Pečene pustite kratko da se ohlade. Poslužite ih s maslacem.
In this article:brašno, cimet, jaje, just good food, muffin, nada duhović, šećer, šljive
Written By
admin
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login