Mousse (fr. Mousse: pjena) potječe iz Francuske, a prvi zapisi sežu u 18. stoljeće. Postoji toliko varijacija moussea da je nemoguće postaviti pravilo za sve njih i reći „e to je taj i samo je on ispravan“. Prema Le Cordon Bleu, mousse općenito možemo definirati kao „bilo koji mekani ili kremasti desert, čija se prozračnost postiže dodavanjem tučenog slatkog vrhnja, tučenih bjelanjaka ili oboje“. Njegova tekstura, ovisno o tome kako je rađen, može varirati od lagane i prozračne do kremaste i guste.
Mousse je desert tipično pripravljen od jaja i vrhnja, najčešće u kombinaciji s drugim okusima kao što su čokolada ili voćni pire. Nekada je bio specijalnost isključivo francuskih restorana. Šezdesetih godina prošlog stoljeća su ga Amerikanci i Englezi uvrstili u svoju domaću kuhinju, dok se danas vrlo često posvuda servira kao desert.
Mousse se može servirati kao samostalni desert serviran u čašama, kao mono porcija, ili pak u obliku torte. Poanta je da mousse bude dovoljno čvrst da može samostalno stajati kao odrezana šnita torte, a da je i dalje mekan, prozračan i toliko ukusan da će vas raspametiti!
Mousse od čokolade je po mom skromnom mišljenju jedna od najljepših i najukusnijih kreacija i slastica koja se čokoladom može postići. Kao i za svaki drugi recept s čokoladom, tajna uspjeha vašeg deserta počiva na kvaliteti čokolade koju koristite. Dakle, što je čokolada bolja i kvalitetnija, to će i vaš pripremljeni desert biti ukusniji. Nije potrebno pretjerano puno vještine za postići ovu divoticu. A i ide dosta brzo. Nemojte šparati na čokoladi, špatulu i mikser u ruke i stvorite slasticu da sva čula uživaju… mene je ova zbilja raspametila!
Sastojci za kalup Ø24
Za podlogu:
- 350 g kakao čajnih kolutića
- 175 g maslaca
Za biskvitne kore Ø22:
- 3 jaja
- 90 g šećera
- 60 g vode
- 60 g ulja
- 120 g brašna
- 30 g kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Mousse od čokolade:
- 8 jaja
- 500g čokolade
- 125g maslaca
- 75g šećera
- 250g slatkog vrhnja
- 1 želatina
POSTUPAK:
Podloga: kekse usitniti, rukama ih povezati s maslacem i utisnuti u dno kalupa.
Biskvit: postupak pripreme pogledajte u receptu na linku za Nugat tortu. Ispečeni biskvit ostaviti da se ohladi te prerezati na pola.
Mousse od čokolade: želatinu pomiješati s 4 žličice hladne vode, promiješati te ostaviti 15′ da nabubri. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Čokoladu otopiti na pari. Maknuti s vatre, dodati želatinu i maslac, miješati špatulom dok se skroz ne otopi. Dodavati žumanjke jedno po jedno, svaki put dobro umiješati u čokoladu. Bjelanjke istući sa šećerom u mekani snijeg. Umiješati špatulom u čokoladnu smjesu. Slatko vrhnje mikserom mutiti da formira mekane vrške. Umiješati ga špatulom u čokoladnu smjesu.
Slaganje deserta: na podlogu od keksa staviti trećinu kreme. Staviti jednu biskvitnu koru u sredinu.
Staviti drugu trećinu kreme. Raširiti je tako da popuni vanjske rubove. Staviti drugu biskvitnu koru u sredinu te završiti kremom. Zagladiti i staviti u frižider na nekoliko sati da se stisne. Pažljivo otkloniti kalup te dekorirati po željama.
NAPOMENE:
- Prvo ispecite biskvit i ostavite da se ohladi. Trebaju vam dvije tanje kore. Biskviti se peku u manjem kalupu tako da mousse ostane kompletno izvana.
- Kada budete u čokoladu dodali želatinu i maslac, u početku će se činiti da se hoće stvarati grudice. Bez brige, samo nastavite polako miješati dok se potpuno ne otope. Tek onda nastavite dalje.
- Moja topla preporuka je da bjelanjke i slatko vrhnje pripremite dok se topi čokolada. Jer sve skupa ide brzo, a mousse kako se hladi, stišće se. Da vam se ne bi dogodilo da se to dogodi prije vremena, pripremite sve unaprijed i samo pratite redoslijed.
- Prvo dodajte tučene bjelanjke. I to ih umiješajte lagano, kao kad radite biskvit. Oni hoće malo „ispuhati“, ali će dodavanje bjelanjaka u toplu smjesu samo učvrstiti mousse.
- Ako ćete raditi mousse od čokolade u čašicama nije potrebno dodavati želatinu u njega. Ako ćete raditi tortu ovog tipa kao što sam ja, bolje je dodati. Opet, ako ne želite ne morate, stisnuti će se i bez želatine, ali ostaje malo mekan. Ali i dalje turbo ukusan!