Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Najzdravija hrana na svijetu

8 namirnica koje spadaju u kategoriju – superhrane.

Američki nutricionisti su nakon nekoliko mjeseci istraživanja namirnica diljem svijeta, otkrili kojih osam spada u najzdravije. To je takozvana superhrana koja je veliki izvor antioksidansa, proteina, Folnih kiselina, fitonutrijenata, vitamina i minerala te prehrambenih vlakana.

Takve namirnice služe kao štit od raznih bolesti poput  bolesti raka, srčanih bolesti, pomažu pri sprečavanju kolesterola, jačaju organizam, sprečavaju preuranjeno starenje  te su u službi zdravog života. Iako se vaša prehrana naravno ne bi trebala sastojati samo od superhrane, ukomponirajte jednu od predloženih namirnica u svoj dnevni raspored pa ćete se na taj način osjećati bolje, a i izgledat ćete ljepše.Važno je za napomenuti da zdrave senonske namirnice konzumirate prema godišnjim dobima. Nipošto nemojte kupovati voće i povrće kada im nije vrijeme, jer to znači da dolaze iz uvoza te su upitnih uzgoja i kvalitete. Pokušajte hranu kupovati kod provjerenih dobavljača za koju se možemo nadati da dolazi iz lokalnih uzgoja, ne toliko tretiranih pesticidima.

Pogledajte koje su to namirnice za koje su se svjetski nutricionisti složili da spadaju u kategoriju – superhrane:

1. Gljive

Nekom drage, nekom ne – gljive su mesnata super namirnica koja pomaže u stabiliziranju razine estrogena u tijelu te pomažu ženama kod prevencije raka dojke. Odobrena dnevna količina gljiva je 400 grama.2. Orah

Dobar izvod omega 3 masnih kiselina, orah također snižava razinu kolesterola u tijelu te na taj način sprečava bolesti srca i krvnih žila.

3. Ječam

U borbi protiv kolesterola je i ječam. Pomaže u prevenciji bolesti srca te uravnotežuje probavu jer je izrazito bogat vlaknima.

4. Obrano mlijeko


Mlijeko bez nepotrebnih masnoća sadrži razne zdrave nutrijente: kalicij, vitamin B koji pomaže kod neuroloških funkcija u tijelu te vitamin D koji služi u borbi protiv raka.

5. Bademi

Ovaj plod je izrazito bogat masnim kiselinama koje održavaju krvne žile zdrave i u funkciji. Također pomaže kod snižavanja razine kolesterola.

6. Borovnice

Najjači antioksidant na svijetu su borovnice. Pomažu u zdravlju arterija, u sprečavanju srčanih bolesti, kancerogenih oboljenja i starenja.

7. Bulgur


To je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, promjena na debelom crijevu, srčanih bolesti i bolesti raka.

8. Leća

Bogata proteinima i folnim kiselinama leća pomaže kod u trudnoći te sprečava možebitne probleme pri porodu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Putovanja

Jačanje imuniteta, mentalni rast, tretmani koji vraćaju balans i oslobađaju pozitivnu energiju, povratak prirodi i lokalnom…

Duh i tijelo

Postoji jedan zanimljiv fenomen koji se pojavio u današnjoj kulturi, a ja ću ga nazvati "Vinske mame".

Zdravstveni karton

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i ove godine provodi se edukativna javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina.

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Advertisement