Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Najzdraviji ljetni napitci

Čime utažiti žeđ za vrijeme ljetnih vrućina?

Obična voda je najzdraviji i najekonomičniji odgovor žeđi. Pa ipak, najčešće se odlučujemo za neki od napitaka.

Ima ih zaslađenih i nezaslađenih, gaziranih i negaziranih, od svježeg voća i povrća ili umjetnih aroma. Izbor je tako velik da može zadovoljiti sve ukuse, a upravo je ukus najčešće temeljni kriterij za izbor napitka.

Voda

Bez vode nema života. Ona otapa i transportira hranjive tvari kroz organizam, na određeni način regulira tjelesne funkcije, rad pojedinih organa i organizma u cjelini, eliminira štetne tvari iz organizma te održava tjelesnu temperaturu. Bez dovoljno tekućine počinjemo osjećati umor i glavobolju, a nedostatak vode posebno je vidljiv na koži. Voda održava našu kožu mekšom, elastičnijom i, prije svega, mlađom.S obzirom da svakodnevno, procesom disanja i znojenja, izlučimo oko tri litre tekućine, od velike je važnosti vodu neprestano nadoknađivati. Pri tome valja voditi računa o tome da se ne smijemo osloniti isključivo na pojavu žeđi jer je tada naša potreba već znatno narušena, već moramo piti redovito i u dovoljnim količinama bez obzira na spomenuti osjećaj.

Voćni sokovi

Voćni sokovi su zdravi, ali pripazite! Mnoge kupovne vrste sadrže dodane šećere i aditive. Najbolje je voćni sok napraviti sam, s kombinacijom plodova po vlastitom izboru. Ukoliko ste previše lijeni za to, obavezno pročitajte deklaraciju na proizvodu, kako biste ipak uzeli onaj sa 100 posto voćnog sadržaja.Sastoje se od vode, šećera, kiselina, voćnog koncentrata i konzervansa koji sprečava krvarenje. Postotak voća je u njima vrlo različit. Iako ih vole osobito djeca, s njihovom konzumacijom ne treba pretjerivati. Povećana količina šećera može smanjiti apetit i tako poremetiti uravnoteženu prehranu. Odaberite one s malom količinom šećera ili bez njega.

Čaj

Čaj je jedan od ljetnih napitaka koji će vas najbolje okrijepiti i utažiti žeđ. Zahvaljujući prisutnosti stimulirajućih sastojaka (teobromin, kofein) djeluje kao tonik za živčani i krvožilni sustav, idealan je u borbi protiv malaksalosti, gubitka soli i sparine.Sadrži gotovo dvostruko više kofeina od kave, no kako je on vezan za tanin, daleko je manje agresivan. Osim toga, različiti načini pripreme ova dva napitka čine da jedna šalica čaja sadrži manje kofeina (30-50 mg na 150 ml) od šalice kave (45-100 mg na 25 ml). No, ni s čajem ne treba pretjerivati jer može uzrokovati nesanicu i nervozu. Ne bi trebalo popiti više od 4-5 šalica u 24 sata.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Zdravstveni karton

Ako ste prehlađeni ili imate gripu, uvijek je dobro piti više tekućine, a umjesto vode, protiv simptoma bolesti se možete boriti i čajem!

Gastronomija

Neodoljivi spojevi ukusnih pića i začina.

Zanimljivosti

Prema legendi, prvi uživatelji u ritualu spravljanja i ispijanja čaja bili su budistički monasi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.