Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
jazavčar
jazavčar

Kućni ljubimci

Napravite mjesta na kauču, predstavljamo vam pse koje ne vole šetnje

Možda nam nećete vjerovati, ali zaista postoje psi koji svoje dane vole provoditi na kauču i koje ćete morati tjerati u šetnju. Zvuči li vam to poznato?

Voljeli biste imati psa, ali niste tip za šetnje. Boravak na svježem zraku za vas je pokora. Izlazite jedino kada zaista morate, a svoje slobodno vrijeme provodite na kauču. Bilo bi sjajno kada bi postojao pas za vas. Pas kojemu je najljepše u vlasnikovu krilu. Nećete vjerovati, ali ima pasa koji su lijeni izaći čak i kako bi obavili nuždu. Da se razumijemo, to ne znači da, ukoliko se odlučite nekom čupavom klupku pružiti dom, nećete s njime redovito odlaziti u šetnje, već znači da će te šetnje biti po vašoj i po njegovoj mjeri – lagane i ne preduge.

Razlika između pasivnijih i aktivnijih pasmina je u tome što ove prve preferiraju sjedilački način života, dok bi ove druge danonoćno mogle trčati po livadama, poljima, planinama ili barem po ulici.

Dok će se, primjerice, labradori veći dio dana igrati, pasmine s naše liste bit će spremne samo za nekoliko kratkih šetnji dnevno, a ostatak vremena provodit će drijemajući u vašem krilu ili uz vaše noge.

U nastavku vam donosimo najveće lijenčine među psima.

Engleski buldog

Jeste li ikada vidjeli engleskog buldoga koji vuče svog vlasnika? Niste. Ovaj šarmantni debeljuškasti pas ne voli fizičku aktivnost i nerijetko ćete ga morati poticati da izađe u šetnju. Miroljubiv je, voli djecu, a dane provodi drijemajući. Stat ćemo u njegovu obranu i reći da nije lijen, već da je u njegovom slučaju manjak kondicije stvar genetike – budući da ima spljoštenu njušku, teže diše i jednostavno nije dizajniran za intenzivne fizičke aktivnosti.

Kratka šetnja po parku dovoljna mu je dnevna doza rekreacije. No, nikako je ne preskačite jer je ovaj Englez sklon debljanju.

Mastif

Još jedan Britanac zasjeo je na listu najvećih lijenčina među čovjekovim četveronožnim prijateljima. Iako velik (najveći primjerak ove pasmine težio je 146 kilograma), mastif je prava maza, nježni div koji će jedva čekati popeti se u vaše krilo. Mastif se odlično snalazi u stanu i nema potrebu često izlaziti iz njega. Hrabar je i odan svome gospodaru ili obitelji, smiren i staloženi.

Čivava

Najmanji pas na svijetu idealno je društvo ljudima koji preferiraju sjedilački način života i onima koji žive u malim stanovima. Ne samo da stane u stan, nego stane i u torbicu. No, kod čivave vrijedi ona – gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna – ali u suprotnom smislu. Naime, izaberete li čivavu za svog četveronožnog suputnika, vaš će dom postati tijesan za svakog drugog. Čivava je jako ljubomorna, ne voli konkurenciju – u vidu drugih životinja ili djece. Ne voli ni goste.

Maltezer

Maltezeri kao da su stvoreni za krilo. Onako čupave i neodoljive jednostavno ih morate uzeti u naručje. S obzirom na to da imaju minimalne potrebe za rekreacijom, maltezeri su savršeni za život u stanu pa čak i ako oskudijevate kvadraturom. Ova sićo neće vam raditi gužvu. Maltezer ima blagi karakter, no važno je dresirati ga dok je štene. U suprotnom može izrasti u vrlo lajavog i glasnog malog psa, a to nitko ne voli.

Pekinezer

Riječ je o jednoj od najstarijih čistokrvnih pasmina na svijetu, staroj više od 2000 godina. Pekinezeri su poznati po tome da ne vole šetnje. Razlog zašto dane radije provode na kauču, nego na nasipu ili u šumi je fizionomija.

Njihove kratke iskrivljene noge otežavaju im da previše trče uokolo pa im je najudobnije izležavati se u krilu svojih vlasnika. Također, neće imati ništa protiv da ih, umjesto da hodaju, nosite gdje god pošli.

Nažalost, nisu baš dobri s djecom i drugim psima, ali slažu se s mačkama. Zbog svoje tvrdoglave naravi, teško ih je dresirati.

Jazavčar

Izuzetno kratke i zdepaste noge jednostavno nisu stvorene za graciozne i elegantne pokrete kakvi krase, primjerice, hrta. No, usprkos tome što nije stvoren za trčanje, jazavčar je vrlo, vrlo aktivan pas koji obožava kopati rupe (lovački je i to mu je u naravi) pa se nemojte iznenaditi raskopa li vam vrt ili izbaci zemlju iz tegli s cvijećem. Jazavčar voli šetati, no za njim nećete jurcati niti će vam u šetnji s njime “otpasti noge”. Ima izražen karakter, tvrdoglav je, ali i poslušan, ako ga na vrijeme dresirate.

Bišon

Ovo je psić koji podsjeća na plišanu igračku, drugim riječima nevjerojatno je sladak. Izgled mu se poklapa s karakterom – umiljat je, veseo, nježan i privržen vlasnicima, a sjajna je vijest da to njegovo predivno krzno ostaje na njemu. Ovaj pas se ne linja, što znači da nećete neprestano usisavati, a i podoban je za alergičare. traži tek nekoliko kratkih šetnji dnevno, nakon koji slijedi kvalitetan odmor – spavanje u vašem krilu.

Više

Duh i tijelo

Ljenčarenje je dobro, ali samo kad je zasluženo, kao nagrada za odrađeni posao, odmor. Želite li uspjeti u životu, zaboravite na lijenost i ugledajte...

Duh i tijelo

Maženje ljubimca se može smatrati važnom terapeutskom opcijom za pacijente bilo koje dobi, a koji prolaze kroz mentalne i psihičke poteškoće

Budi fit

Nećete vjerovati, ali postoje vježbe prilagođene i ovoj kroničnoj razini lijenosti.

Duh i tijelo

Ako je stanovnicima mediteranskih zemalja u genetskom kodu upisana siesta i fjaka, onda je stanovnicima Zemlje izlazećeg sunca genetikom zajamčena - radišnost.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.