Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Top menadžerica

Niste čuli za Renatu Poljak?

Suvremena umjetnica cijenjena i izvan Hrvatske izlaže u New Yorku, a u ožujku u Milanu.

– Bavim se suvremenom umjetnošću, najčešće koristeći medij filma i videa te videoinstalacija, ali nisu su mi strane ni fotografije, crteži,- tim riječima Renata Poljak ukratko je opisala svoje desetogodišnje stvaranje.

Izlagala je u galerijama suvremene umjetnosti, non profit art prostorima, muzejima, ali se njezini filmovi i video radovi prikazuju i na festivalima kratkog filma i videa.

– Dosta se radova nanizalo u tih 10 godina, a zajedničko im je što želim sačuvati začudnost i prenijeti je publici. Djela uglavnom nastaju kroz propitivanja i analizu, neprihvaćanja situacija "zdravo za gotovo", jer postavljam pitanja, analiziram i društvo i osobu koja se u njemu formira,- kaže Poljak.

Vidi se odakle sam

Osobitu privlačnost za Renatu Poljak imaju radovi s tzv. otvorenim krajem, u kojima se odgovor ili poruka može očitati, premda nije do kraja izrečena.

Većinu svog radnog vremena Renata Poljak provodi izvan Hrvatske, a ljudi primjećuju da je „izvana“ samo po „malom“ akcentu u izgovoru.

– U mojim radovima to je također vidljivo: kontekst socijalni i kulturološki odakle dolazim i koji me oblikuje. To ne percipiram kako nešto negativno, to je više problem u aplikacijama za novac, u projektima u kojima se podržavaju "svoji", a ne stranci.

Kad se upali lampica

– Najveće zadovoljstvo je u trenutku, kada nakon mjeseci razmišljanja i pisanja o nekoj temi ili problemu, posložim sve  elemente. U tom jednom trenu sve postane savršeno jasno. Čini se tako evidentno da ne mogu vjerovat kako sam provela mjesece razmišljajući i nisam „vidjela“ ono što je „samo po sebi razumljivo“; od forme kakva treba biti (medija kojeg trebam upotrijebiti) pa nadalje. Poslije još ide nadogradnja, mijenja se projekt, ali ideja vodilja mi je jasna od tog trenutka i to mi je najveće zadovoljstvo u mom radu,- kaže priznaje umjetnica.

Za razliku od kolega zaposlenih u institucijama, Renata Poljak kao "slobodna umjetnica" nema opterećujući svakodnevni izravan kontakt s nadređenima.

– Moja radna iskustva pri organiziranju izložbi u Hrvatskoj su potpuno pozitivna i nisam se nikada osjetila diskriminiranom sto sam žena. Međutim, nažalost, bila sam u jednom ili dva navrata u društvima koje od tada izbjegavam gdje su visokopozicionirani muškarci davali gnjusne komentare o na temu muško-žensko. Bilo mi je potpuno nevjerojatno i prvi puta sam se osjetila potpuno diskriminirano, bez osnovnog poštovanja osobe. Srećom, kratko je trajalo i, nadam se, bilo je zadnji puta,- prisjetila se Renata.

New York, Milano…


Renata Poljak ovaj mjesec sudjeluje na skupnoj izložbi u New Yorku s filmom „Velika Očekivanja“.

– Upravo pripremam samostalnu izložbu u Milanu čije će otvorenje biti 12. ožujka. Nazvala sam je „I need You to Believe in Something“. Do tada će biti gotov 20-minutni video na kojem su mi oko zvuka pomogli Dubravka Premar i Pavle Miholjević te Jura Ferina iz grupe „Svadbas“,- najavila je Renata Poljak.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dizajn

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po šesti puta.

Putovanja

Kineske opere nose naziv u skladu s regijom u kojoj su nastale a porijeklo vuku iz pjesama i plesova drevnih naroda s prostora Kine...

Zanimljivosti

S četrdesetak portreta pod nazivom Didi – svijet žene, novinarka i umjetnica Dijana Čović odlučila se simbolično baš na Dan žena ponovo predstaviti zagrebačkoj...

Zanimljivosti

Šetajući ulicama grada Zagreba, često ne obraćamo pozornost na sve ljepote koje ga čine jedinstvenim i drugačijim od svjetski poznatih metropola.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.