Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Njega bebine kože

Vaše dijete ne zna reći da mu nešto ne odgovara, zato škicnite ove savjete.

Nježna koža može biti jedna od bebinih najdražesnijih karakteristika, ali i izvor mnogih njenih tegoba. Zato je bebinoj koži potrebna posebna briga i pravilna njega.

Razumijevanje bebine kože


U trenucima nakon rođenja bebina je koža najčešće crvenkasta i plavičasta, ponekad čak i sivkasta te može biti natučena od teškog prolaska kroz porođajni kanal. Najčešće je naborana te prekrivena dlačicama (lanugo), pomalo sluzava (verniks) i toliko tanka da se kroz nju vide vene.Tijekom prvog tjedna lanugo dlačice najčešće u potpunosti otpadnu, a verniks se otare ili upije kroz kožu. Tada se bebina koža može početi perutati ili pucati dok se prilagođava na život u vanjskom svijetu. Ove rane probleme s kožom najčešće nije potrebno nikako tretirati, već se oni riješe sami od sebe.

Dnevna njega

Bebina je koža znatno tanja od kože odrasle osobe, pa je stoga i puno osjetljivija. Iritaciju može izazvati bilo što – od proizvoda za njegu kože do vremenskih prilika, zato je važno znati kako je pravilno njegovati. Važno je imati na umu da bebama nije potrebna komplicirana higijena kao odraslima – pranje mlakom vodom i blagim sapunom za bebe sasvim je zadovoljavajuće, a losioni za bebe potrebni su samo kada je koža isušena ili kada vam to savjetuje liječnik.

Prilagođavanje prilikama

Poduzimajte dodatne mjere zaštite bebine kože prilagođene godišnjim promjenama vremena. U zimskim mjesecima bebinoj koži može naškoditi suhi zrak, stoga se pobrinite za dodatno vlaženje prostorija i prikladnu njegu kože za boravke u zatvorenim i na otvorenim prostorima.Ljeti vruće vrijeme kod bebe može uzrokovati osip, pa zato osigurajte laganu i prozračnu odjeću i šeširić. I na kraju – zaštitite bebinu kožu od sunca. Iako je potreba za zaštitom od sunca najveća ljeti, ne zaboravite da se izgorjeti može i zimi. Vodite o tome računa i koristite zaštitne kreme i opremu kad god to prilika zahtijeva.

E-beba.com

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Koje Materijale Izbjegavati Kada Kupujete Robicu za Novorođenče?

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

U setu se nalaze pamučna maska za spavanje i mješavina eteričnih ulja Silent night (bijeli bor, mandarina, ravensara, lavanda) - upravo ono što nam...

Beauty report

Skinity osigurava kombinaciju sastojaka za svaki tip kože zahvaljujući algoritmu koji u obzir uzima tip kože i način života te izračunava komponente i koncentracije...

Darivanje

A ima li što ljepše od poklona u kojemu će vama draga osoba uživati i posvetiti se sebi.

Beauty report

Gua sha kamen je idealan za tretiranje dubljih linija i bora na licu, vratu i dekolteu.

Advertisement

Obitelj

Njega bebine kože

Pripazite kod kupanja, mijenjanja pelena i oblačenja djeteta.
Nježna koža može biti jedna od bebinih najdražesnijih karakteristika, ali i izvor mnogih njenih tegoba. Zato je bebinoj koži potrebna posebna briga i pravilna njega.

Razumijevanje bebine kože

U trenucima nakon rođenja bebina je koža najčešće crvenkasta i plavičasta, ponekad čak i sivkasta te može biti natučena od teškog prolaska kroz porođajni kanal. Najčešće je naborana te prekrivena dlačicama (lanugo), pomalo sluzava (verniks) i toliko tanka da se kroz nju vide vene.

Tijekom prvog tjedna lanugo dlačice najčešće u potpunosti otpadnu, a verniks se otare ili upije kroz kožu. Tada se bebina koža može početi perutati ili pucati dok se prilagođava na život u vanjskom svijetu. Ove rane probleme s kožom najčešće nije potrebno nikako tretirati, već se oni riješe sami od sebe.

Dnevna njega


Bebina je koža znatno tanja od kože odrasle osobe, pa je stoga i puno osjetljivija. Iritaciju može izazvati bilo što – od proizvoda za njegu kože do vremenskih prilika, zato je važno znati kako je pravilno njegovati. Važno je imati na umu da bebama nije potrebna komplicirana higijena kao odraslima – pranje mlakom vodom i blagim sapunom za bebe sasvim je zadovoljavajuće, a losioni za bebe potrebni su samo kada je koža isušena ili kada vam to savjetuje liječnik. Pratite ove osnovne smjernice za svakodnevnu njegu koje će vam pomoći da bebu i njenu kožu zaštitite i učinite otpornijom.Kupanje bebe

Za održavanje čistoće bebe prvih mjeseci trebaju dvije do tri kupke tjedno, a kada počnu puzati i više se prljati kupke mogu postati i dio svakodnevne rutine. Voda za kupanje mora biti mlaka, ni prevruća ni prehladna (oko 35 ºC). U kadici ne treba biti više od 5 do 10 cm vode, a kako bi osigurali da bebi bude toplo za vrijeme kupnja, svako je malo zalijevajte vodom preko ramena. Kosu bebi operite mekom krpicom namočenom u pjenušavu kupku, a lice očistite vlažnom pamučnom vaticom. Nakon kupanja, odmah nakon sušenja ručnikom, po potrebi možete nanijeti neki hidratantni losion ili ulje kako bi spriječili isušivanje kože (najčešće je to potrebno u zimskim mjesecima, za vrijeme sezone grijanja koje potiče isušivanje kože).

Mijenjanje pelena

Kako bi izbjegli pojavu pelenskog osipa, preporučljivo je pelene mijenjati često (svaka 2 do 3 sata i što prije nakon što beba obavi veliku nuždu). Pri svakoj promjeni pelensko područje potrebno je nježno, ali temeljito očistiti te ostaviti nekoliko minuta da se osuši na zraku. Nakon sušenja možete nanijeti dječju kremu koja će dodatno pomoći u zaštiti to područja od iritacije.

Suprotno popularnom vjerovanju, puder ne pomaže u održavanju bebine guze suhom, pa vam preporučamo da ga ne nanosite na pelensko područje. Ne zaboravite odgovarajućim dezinficijensom za površine prebrisati stol na kojem presvlačite bebu, posebno ono mjesto na koje odlažete zaprljanu pelenu. Pri izboru pelena preporučamo da izaberete među onima koje ne sadrže nikakve parfeme te pripazite na odabir veličine, jer pretijesna pelena može nažuljati kožu.

Kozmetički proizvodi


Nikada nemojte za bebu koristiti kozmetičke proizvode namijenjene odraslima, sa sastojcima poput salicilne kiseline ili retinola, jer neke tvari koje prođu kroz bebinu kožu adsorbiraju se u njen krvotok. Stoga je najbolje koristiti kozmetičke proizvode namijenjene upravo bebama, kao što su proizvodi bez parfema, šamponi "bez suza" te razni losioni, gelovi i sl.

Izbjegavajte parfumirane i antibakterijske sapune, najbolji su oni specifično namijenjeni bebama. Pri uporabi svakog novog proizvoda pratite reakcije na bebinoj koži kako bi na vrijeme uočili eventualnu alergiju (u slučaju da se pojavi alergijska reakcija sačuvajte ambalažu proizvoda za koji sumnjate da je izazvao reakciju te kontaktirajte pedijatra).Oblačenje bebe


Bebe je dobro oblačiti slojevito. Na taj način moći ćete bebu uvijek presvući tako da je prikladno zaštićena od topline, hladnoće ili sunca. Kako bi mogućnost iritacije od odjeće sveli na minimum, izaberite odjevne predmete načinjene od prirodnih materijala (100% pamuk, prirodna koža i sl.). U pranju nemojte koristiti pretjerano agresivne i parfumirane deterdžente, a omekšivače nemojte uopće dodavati (barem ne 1 godine).

Prilagođavanje prilikama

Poduzimajte dodatne mjere zaštite bebine kože prilagođene godišnjim promjenama vremena. U zimskim mjesecima bebinoj koži može naškoditi suhi zrak, stoga se pobrinite za dodatno vlaženje prostorija i prikladnu njegu kože za boravke u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Ljeti vruće vrijeme kod bebe može uzrokovati osip, pa zato osigurajte laganu i prozračnu odjeću i šeširić. I na kraju – zaštitite bebinu kožu od sunca. Iako je potreba za zaštitom od sunca najveća ljeti, ne zaboravite da se izgorjeti može i zimi. Vodite o tome računa i koristite zaštitne kreme i opremu kad god to prilika zahtijeva.

Problemi s kožom

Teško se može pronaći beba koja nije imala niti jedan pelenski ili toplinski osip, ekcem, dječje akne ili neki drugi problem s kožom prije svog prvog rođendana. Stoga neki stručnjaci smatraju da je problematična koža nasljedna. Problemi s kožom mogu početi već nakon prvih tjedana. Na sreću, većina ovih problema se lako tretira, pogotovo u ranoj dobi. Ako i kada se problem pojavi najbolje je kontaktirati pedijatra koji može riješiti većinu kožnih tegoba.

U nekim slučajevima, kao što su to npr. kronični pelenski osip, jaki osip koji može ukazivati na alergiju ili kronični ekcem, pedijatar će uputiti na specijalistu – pedijatra dermatologa.

E-beba.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

U setu se nalaze pamučna maska za spavanje i mješavina eteričnih ulja Silent night (bijeli bor, mandarina, ravensara, lavanda) - upravo ono što nam...

Beauty report

Skinity osigurava kombinaciju sastojaka za svaki tip kože zahvaljujući algoritmu koji u obzir uzima tip kože i način života te izračunava komponente i koncentracije...

Darivanje

A ima li što ljepše od poklona u kojemu će vama draga osoba uživati i posvetiti se sebi.

Beauty report

Gua sha kamen je idealan za tretiranje dubljih linija i bora na licu, vratu i dekolteu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.