Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Novo u knjižarama: Dugoočekivani nastavak slavnog serijala Kena Folletta i bezvremenski klasik Betty Smith po prvi put na hrvatskom jeziku

Na police hrvatskih knjižara stigla su dva željno očekivana naslova.

Na police hrvatskih knjižara stigla su dva željno očekivana naslova. Prvi je Stup od ognja, treći dio slavne književne sage Kingsbridge, proslavljenog britanskog pisca trilera i povijesnih romana Kena Folletta, a po prvi puta na hrvatskome jeziku, domaćoj publici dostupan je omiljeni klasik američke književnosti Jedno drvo raste u Brooklynu, autorice Betty Smith.

Ken Follett u svom prepoznatljivom stilu vješto kombinira povijesne činjenice i fikciju stvarajući nevjerojatno dinamičnu i uzbudljivu priču, prikazujući složenost političkih, društvenih i vjerskih sukoba u Engleskoj u 16. stoljeću. Stup od ognja pravo je remek-djelo koje će privući ljubitelje povijesne fikcije, ali i šireg čitateljskog kruga koji cijeni dobru priču i napetu radnju. Prijevod na hrvatski potpisuje Damir Biličić.

Objavljena 1943. godine, Jedno drvo raste u Brooklynu dojmljiva je, tužna i prelijepa priča o odrastanju i svakodnevnim iskustvima nezaboravne obitelji Nolan smještena na početak dvadesetog stoljeća u Brooklyn u New Yorku. Duboka iskrenost i nježnost kojom je priča ispripovijedana glavni su razlozi zbog kojeg stil pisanja Betty Smith već generacijama osvaja ljubitelje lijepe književnosti. Prijevod na hrvatski donosi Marta Kovač.

Oba romana objavljena su u izdanju Vorta Palabre, a dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama. U nastavku pročitajte više o naslovima i autorima.

STUP OD OGNJA (A Column of Fire), Ken Follett

Radnje smještene u Englesku u 16. stoljeću, roman prati sukob između protestanata i katolika, te intrigantne političke igre u vrijeme vladavine kraljice Elizabete I., šeste i posljednje vladarice dinastije Tudor. Vrijeme je to u kojem se Europa okreće protiv Engleske. Pretendenti na Elizabetino prijestolje poduzimaju vrlo agresivne korake, a odlučna mlada kraljica, štiteći svoj život i položaj, osniva prvu tajnu službu kako bi na vrijeme saznala za moguće atentate i ostale oblike pobune.

U središtu složene i napete priče nalaze se mladi Ned Willard; tajni kraljičin agent, Margery Fitzgerald; žena koja je osvojila Nedovo srce iako je pripadnica bogate i moćne obitelji koja se protivi protestantskoj reformaciji, te Rollo Fitzgerald; njezin ambiciozni brat koji se u složenom manevru okreće protiv vlastite obitelji.

Tijekom turbulentnih godina političkih i vjerskih previranja, čini se da je ljubav Neda i Margery osuđena na propast, jer vjerski ekstremizam poprima sve veće razmjere. Dok Elizabeta odolijeva na prijestolju, držeći se svojih načela, zaštićena malom, posvećenom skupinom domišljatih špijuna i hrabrih tajnih agenata, postaje jasno da pravi neprijatelji – tada kao i danas – nisu nužno oni drugačije vjere. Prava bitka odvija se između onih koji vjeruju u toleranciju i kompromis i tirana koji bi svoje ideje nametnuli svima – bez obzira na cijenu.

Ken Follett (1949) britanski je pisac trilera i povijesnih romana. Dosad je prodao više od 100 milijuna primjeraka svojih knjiga. Rođen je u Cardiffu, u Walesu, a roditelji su mu kao djetetu branili da gleda televiziju i filmove, zbog čega je rano razvio ljubav prema čitanju. Kad je navršio deset godina, obitelj se preselila u London, u kojem je Follett studirao filozofiju i uključio se u politiku. Već 1978., kada mu je objavljen prvi roman “Eye of the Needle”, postao je međunarodno poznat i bogat. Svi njegovi romani koji su uslijedili također su postali bestseleri.

Prijevod: Damir Biličić, ISBN: 978-953-849-104-7, Cijena: 27,00 €

JEDNO DRVO RASTE U BROOKLYNU (A Tree Grows in Brooklyn), Betty Smith

Radnja prati Francie Nolan, osjetljivu, maštovitu djevojčicu prepunu ideala, i njezine gorko-slatke formativne godine provedene u sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Često pripovjedan iz iskrene i neiskvarene perspektive djevojčice Francie, ovaj roman zapravo je prepun autobiografskih crtica iz autoričina života te ne čudi da je autentičnošću osvojio i inspirirao milijune čitatelja širom svijeta.  „Jedno drvo raste u Brooklynu“ književno je djelo koje uspijeva savršeno dočarati jedno mjesto i jedinstveni trenutak njegove prošlosti, a koje je u isto vrijeme bogata riznica univerzalnih životnih istina i općeljudskog iskustva.

Ovaj klasik dubok je i neporecivo istinit, a upravo to je razlog zašto ova knjiga, i šest desetljeća nakon što je prvi put objavljena i doživjela trenutačan uspjeh, još uvijek dopire do čitatelja neovisno o njihovu porijeklu i životnim okolnostima.

Betty Smith je pseudonim Elizabeth Lillian Wehner (1896.-1972.), američke autorice najpoznatije po romanu “Jedno drvo raste u Brooklynu” (“A Tree Grows in Brooklyn”). Objavljen 1943. godine, roman je priča o odrastanju smještena u Brooklyn u New Yorku i smatra se klasikom američke književnosti. Betty Smith i sama je odrasla u sirotinjskoj četvrti Brooklyna. Osim “Jedno drvo raste u Brooklynu”, napisala je i druge romane, drame i kratke priče, a u hrvatskom prijevodu uskoro se očekuje i njezin roman „Sutra bit će bolje“ („Tomorrow Will Be Better“).

Prijevod: Marta Kovač, ISBN: 978-953-849-115-3, Cijena: 19,00 €

Naslovna fotografija Sonja Kovač.


Darujemo dvije čitateljice:

  1. Stup od ognja
  2. Jedno drvo raste u Brooklynu

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 4. kolovoza točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnice:

  1. Anita Brodić
  2. Jasenka Sokač

Više

She Book Club

Glave prepune neukroćenih uvojaka i nekonvencionalnih ideja, lady Imogen Loveless u društvu slovi kao pomalo čudna, ali bezopasna.

Duh i tijelo

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk samo su neki od biznismena koji primjenjuju 'pravilo pet sati'.

She Book Club

"Mjesečev kamen" osvojio je najprestižnije islandske književne nagrade i preveden je na 19 jezika.

Duh i tijelo

Dobra priča pokreće nas samo gledajući u njezine retke.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.