Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
samopouzdanje
samopouzdanje

Kolumne

Ojačajte svoje samopouzdanje jednostavnim tehnikama

Samopouzdanje se ne stječe preko noći, to je proces koji traje i spada u cjeloživotno učenje i razvoj

Kad radim s klijentima na njihovom osobnom razvoju, njihovim snagama i slabostima, većina ih pod slabosti navede manjak samopouzdanja i kažu da bi željeli biti samopouzdaniji. Dobra vijest je da je to moguće. Ali (uvijek postoji taj ali), nije dovoljno samo jednom nešto pročitati o tome ili napraviti jednu vježbu.

Samopouzdanje se ne stječe preko noći niti u jednom danu. Jačanje samopouzdanja je proces koji traje i spada u cjeloživotno učenje i razvoj. Dakle, cijeli život trebamo raditi na sebi kako bi iz dana u dan postajali sve bolji, a samim time i samopouzdaniji. Neki žele unaprijediti samopouzdanje u privatnom životu, neki na poslu. Možda vam treba samo malo više samopouzdanja u različitim situacijama kao što je držanje prezentacije, suprotstavljanje kolegi na poslu, pozvanje nekoga na kavu ili ostavljanje dobrog dojma na intervjuu za posao.

Samopouzdanje se gradi

I ja sam na početku karijere bila nesigurna u sebe, mučili su me razni strahovi od toga kako ću održati prezentaciju na konferenciji, što ako me na treningu polaznici pitaju nešto što ne znam ili što ako se “zblesiram” u emisiji u živo. Od tada sam se uvježbala toliko da danas u svim tim aktivnostima uživam i osjećam se sjajno. Primjenjivala sam neke tehnike i metode za razvijanje samopouzdanja i uspjela sam se izgraditi do te mjere da danas za sebe mogu reći da sam samopouzdana. Ako sam mogla ja, možete i vi.

Prvo krećemo od procjene sadašnje razine samopouzdanja u svih 7 životnih područja. Proučite svako područje posebno i uz svako stavite ocjenu od 1 do 10, gdje 1 predstavlja najnižu razinu, a 10 najvišu.

1.       Vaš fizički život – zdravlje, fizička kondicija, prehrana, imate li energije, jeste li zadovoljni svojim izgledom i sl.
2.       Vaš intimni život – odnosi s partnerom, bračnim drugom ili osobom koja vam puno znači
3.       Vaš obiteljski život – odnosi s roditeljima, braćom, sestrama, djecom, članovima bliže i šire obitelji
4.       Vaš društveni život – imate li dovoljno samopouzdanja za upoznavanje novih ljudi i sklapanje novih
prijateljstava
5.       Vaš profesionalni život – koliko ste samopouzdani na poslu, omogućava li vam posao da izrastete u osobu koju želite postati
6.       Vaš financijski život – koliko dobro baratate s novcem, jeste li u stanju platiti sve račune i staviti nešto sa strane, kad pomislite na novac, kakve osjećaje budi u vama – pozitivne ili negativne
7.       Vaš osjećaj svrhe – imate li osjećaj svrhovitosti i smisla u životu, vaša životna vizija, prepuštate li da vas život vodi, na koji način doprinosite svijetu u kojem živite?

Ako imate još neko područje u životu koje vam je važno slobodno ga dodajte i stavite pokraj ocjenu od 1 do 10. Nakon što ste ocijenili svako područje zasebno razmislite malo zbog čega ste si dali takvu ocjenu.

I za kraj za svako područje postavite si ova tri pitanja:

1.       Što se dobro događa?
2.       Što je loše, a moglo bi se promijeniti?
3.       Što biste novo željeli unijeti u život?

[box style=”0″]

Inga Lalić, life&business coach, vlasnica i direktorica tvrtke Re-forma d.o.o. za osobni razvoj i poslovno savjetovanje. Vodi treninge i radionice komunikacijskih, prodajnih i menadžerskih vještina. Pomaže poduzetnicima, tvrtkama i organizacijama ostvariti svoje ciljeve, povećati prihode i postati efikasniji i konkurentniji na tržištu. Ekonomistica je i nositeljica brojnih certifikata poslovnih treninga pohađanih u zemlji i inozemstvu

Njezin životni moto je “Mogu sve što poželim”. Taj stav prenosi i na svoje klijente. Pokazuje im kako nemoguće postaje moguće samo ako imaju cilj i vjeruju u njega. Piše kolumne i tekstove za vodeće časopise i portale. Autorica je hit knjige “Kako pokrenuti vlastiti biznis“ (Profil 2012). Gostovala je u emisijama na radiju i televiziji na teme osobnog i poslovnog razvoja.

[/box]

Foto: iStockphoto.com 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

O čemu zapravo razmišljate u trenucima kad dolazite do orgazma?

Duh i tijelo

Moguće je poboljšati samopoštovanje ako to učinimo na pravi način.

Duh i tijelo

Kako god odlučili preživjeti gubitak ljubavi, razvod, prekid - bitno je da to učinite. Možete plakati, vrištati, zatvoriti se u sobu, mrziti cijeli svijet...

Zanimljivosti

Upisom u prestižnu međunarodnu Školu brzog čitanja i mudrog učenja polaznicima se otvaraju jedna sasvim nova vrata u procesu učenja, pamćenja, percepcije, prihvaćanja vlastite...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.