Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Opraštati je zdravo!

Ljutnja, zamjeranje i osjećaj povrijeđenosti dio su ljudske prirode. Ipak, nakon nekog vremena potrebno je oprostiti, ne samo zbog duševnog mira i zadovoljstva već poradi psihofizičkog zdravlja.

Ljutnja, zamjeranje i osjećaj povrijeđenosti dio su ljudske prirode. Ipak, nakon nekog vremena potrebno je oprostiti, ne samo zbog duševnog mira i zadovoljstva već poradi psihofizičkog zdravlja. Kad vas povrijedi netko koga ste voljeli, posebice je teško oprostiti – lakše je “uživati” u ljutnji i samožaljenju. Ipak, pripazite – ako ne pronađete u sebi sposobnost opraštanja, želja za osvetom i velike količine negativnih osjećaja će vas progutati i pretvoriti u ogorčenu osobu. Osim promjene u vašoj ličnosti – zdravstveni problemi su više nego mogući. U ljutnji ćete tijelo staviti u stanje iznimnog stresa. Duže izlaganje napetostima dovodi do ozbiljnijih zdravstvenih problema organizma. Tijelo se naime u napetom stanju grči, mišići se stežu i zbog toga je moguća jaka bol u vratu i leđima. Zbog napetosti se povećava krvni tlak koji loše djeluje na srce, a može dovesti i do pojave aritmija. Nepravilan rad krvotoka i srčanog mišića te često stezanje vilice usporava kolanje kisika kroz tijelo, čiji nedostatak uzrokuje glavobolje i probleme s disanjem. Zbog konstantne izloženosti stresu dolazi i do slabljenja imunološkog sustava te na taj način osoba lakše obolijeva. Hormonalna struktura se mijenja te zbog konstantnog držanja problema u sebi, moguća je bolest štitnjače, depresija i anksioznost. Pod konstantnim teretom ljutnje ne možete opušteno razmišljati, s jednim djelićem mozga ste vječno u svojoj mentalnoj borbi – zbog čega se smanjuje produktivnost na poslu, kreativnost te sposobnost opuštanja. Ako niste sposobni oprostiti teško je da ćete moći izgraditi bilo koji drugi kvalitetan odnos – breme ljutnje će se nadviti nad svim vašim sretnim trenutcima, što naravno ne želite. Čista i iskrena ljubav neće pronaći but do vašeg srca, ako ne oprostite. Bitno je za znati da oprost ne znači umanjivanje krivnje osobe koja vas je povrijedila te ju ne opravdava, već vas pomiruje sa situacijom. Vi uviđate kako je to bila greška koja je ipak vrijedna oprosta te se pomirite za početak sami sa sobom, a onda možda i s drugom osobom. Oprost će vam donijeti mir. 5 koraka do oprosta:
  1. Za početak pokušajte realno razmisliti o događaju koji vas je povrijedio te osobama koje su sudjelovale u njemu te razdijelite jedno od drugog.
  2. Razmislite o pozitivnim osobinama osobe koja vas je povrijedila i vašim lijepim uspomenama.
  3. Iako se događaj u kojem se vi povrijeđena stranka ne može gledati kao pozitivan, pokušajte izdvojiti ono dobro što ste naučili iz tog incidenta.
  4. Prestanite zahtijevati od druge osobe da se konstantno iskupljuje jer sama namjera je dovoljna.
  5. Ljudi griješe, jednog dana će netko vama oprostiti.
Nakon što ste prošli kroz proces oprosta, osjećat ćete olakšanje. Možda pomalo ogoljeno jer plašt ljutnje vas više neće skrivati, ali u svakom slučaju zadovoljniji sami sa sobom kao osobom. Ako ćete u životu više puta morati oprostiti, računajte da ste tako uvijek jedan korak bliže boljoj osobi. A i zdravlje će vam naravno biti dobro, tijelo će se opustiti, hormoni smiriti, stres će biti miljama daleko, te ćete zrak moći udisati punim plućima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Kombinacija češnjaka, đumbira i meda već se odavno koristi u narodnoj medicini kao prirodna pomoć kod infekcija respiratornog sustava.

Zdravstveni karton

Intersticijski cistitis je kronična bolest koja traje duže od šest tjedana

Budi fit

Malim promjenama na dnevnom nivou i novom rutinom lako možete steći dobre navike.

Savjeti stručnjaka

Ne možemo očekivati da će majčino mentalno zdravlje biti dobro ako joj osnovne ljudske potrebe nisu ispunjene.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.