Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Optimizam nakon poroda

O tome kako prebroditi postporođajnu depresiju i vratiti radost govori dr. sc. Elizabeta Radonić.

Poslijeporođajna depresija može se javiti u bilo kojoj trudnoći, no ipak je najčešća u prvoj. Moguće je i da se u nekim slijedećim više nikad ne ponovi, ali i da se slični simptomi pojave tijekom života bez obzira što žena nije trudna.

– Jače duševne smetnje javljaju se kod 20 do 40 posto žena, dok su izrazito teške prisutne kod deset posto. Tu dijagnozu postavlja liječnik koji na temelju iskustva može točno odrediti o čemu se radi. Psihotični oblik kad se dešava čedomorstvo ili samoubojstvo javlja se kod jedne do tri osobe na tisuću rodilja. Dodatna tragedija je ako se poremećaj ne liječi i što samo 20 posto žena traži pomoć,- rekla je dr. sc. Elizabeta Radonić, specijalist psihijatar iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja pri Domu zdravlja Zagreb – zapad.

Osim rodilje, trpi i obitelj

U tom slučaju, ne trpi samo žena, nego i obitelj, a kasnije i samo dijete može patiti od depresije ili poremećaja u ponašanju. K tome, simptome nije jednostavno prepoznati. Obično su to: tuga, plač, loše raspoloženje, gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, prisutan je i gubitak apetita, slabi koncentracija, zamjetan je i neopisiv umor itd.

Psihijatrica pojašnjava da se nakon poroda bitno mijenja područje ženina interesa i da je posve prirodno da se majka brine za dijete. Ako se to ne događa, onda se treba zabrinuti i potražiti stručnu pomoć.

S druge strane, jednako je bitna i podrška okoline koja rodiljama često nedostaje. Zato je neophodno istovremeno pružiti pažnju i djetetu i majci kako bi se oboje osjetili prihvaćeni.

Važnost razgovora i potpore

– Budući da patronažna služba ima veliko iskustvo te dolazi u obitelj sa strane, lakše može prepoznati poslijeporođajnu depresiju i uputiti ženu da zatraži stručnu pomoć kod psihologa, psihijatra ili svog obiteljskog liječnika. Poslijeporođajna depresija je većinom blagi poremećaj i uglavnom spontano prestaje pa nije potrebno neko posebno liječenje, nego razgovor i potpora. Ipak, ako simptomi potraju duže od dva tjedna potrebna je stručna pomoć,- objasnila je psihijatrica.

Psihoterapija će biti dobro rješenje za blaže oblike, dok teži zahtijevaju liječenje antidepresivima. Cilj je isti: osposobiti majku da se s radošću i uživanjem posveti djetetu. Dakako, uz podršku supruga i obitelji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Istaknuto

Fizičke i emocionalne promjene koje se mogu javiti kod majki nakon poroda.

Ljepota

Od sjajne i bujne kose do ispadanja vlasi...

Duh i tijelo

Previše je toga što želi reći, pa je tu drugi nastavak priče. Nazvat ćemo je "Dnevnik majke".

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.