Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Osvetnici – kriminalistički roman koji tjera pravdu ondje gdje je naš sustav zakazao

„Osvetnici“ su dobitnici poticaja Ministarstva kulture i medija koje je u Godini čitanja prepoznalo njihov potencijal.

Moji su likovi gotovo uvijek stvarni. Tragedije ne treba tražiti dalje od vlastita dvorišta. Prevareni supružnik koji plaća već plaćenu kemoterapiju, premlaćeni navijači, visokoobrazovana prostitutka, društveni aktivist kojega Hrvatska izgurava izvan granica domovine – svi su stvarni. Neki od njih ne mogu drugačije djelovati nego izjadati se nekome, ispričati svoju priču. Evo, ovo su njihove priče, ja ovako tjeram pravdu. I nadam se da će nakon čitanja ‘Osvetnika’, mojih šest godina slušanja i rada istraživačkih novinara barem neki od kriminalaca koji su na slobodi – malo lošije spavati“, na splitskoj je promociji svog psihološko-kriminalističkog romana „Osvetnici“ izjavila Magdalena Mrčela, profesorica i književnica.

Iako je u književni svijet ušla proznim djelima za djecu i mlade, profilirala se u sasvim drugačijem žanru – psihološkom romanu „Između“ koji je jednoglasno pobrao pohvale zbog neviđena pristupa temama mentalnog zdravlja i suicida. Nakon knjige koja je potresla i rasplakala čitatelje dvaju izdanja romana, a nekima od njih doslovno spasila živote, mlada se književnica uhvatila u koštac s djelom koje je neko vrijeme ležalo u ladici, a zločini koji su punili domaću crnu kroniku bili su okidač da ga dovrši. I ovaj je put kao izdavača izabrala Umjetničku organizaciju Kugli&Kugli koja u okviru biblioteke Knjige koje mijenjaju svijet inzistira na društveno odgovornoj književnosti. „Osvetnici“ su dobitnici poticaja Ministarstva kulture i medija koje je u Godini čitanja prepoznalo njihov potencijal.

Urednica Rosie Kugli u pogovoru je istaknula: „Nemoć pred sustavom koji ga proždire umjesto štiti, nemoć kad shvati da mu se opskurni likovi smiju u lice samo zato što imaju ‘moć’ našeg malog čovjeka dovodi do pomračenja uma i uzimanja pravde u svoje ruke jer ‘Kad nepravda postane zakon, otpor postane dužnost’. Kao i u romanu ‘Između’, i ova priča teži vjerodostojnosti. Nema laži, nema izmišljanja, nema uljepšavanja. Kroz rupu u zidu dviju ćelija promatramo dvije studentice kroatistike, neshvaćenog društvenog aktivista, eksplozivnog navijača, zaštitničkog oca i slomljenog supruga. Njihov se mirni kolektiv uzburkava dolaskom dvaju novih zatvorenika – jedan je predstavnik zagrebačke zlatne mladeži, a drugi mladi višestruki ubojica. U potrazi za pravdom, kozmičkom, pravnom i osobnom, njihove će se priče dramatično sudariti u susretu zbog kojega će se leksemi ‘zatvorenik’ i ‘kazna’ u vašim mentalnim rječnicima zauvijek promijeniti.“

Profesorica Ema Bodrožić-Selak istaknula je karakterizaciju glavnih likova kao bitan čimbenik knjige. Svi su djelovali iz očaja, a ne iz zločinačkih poriva. Smatra da roman prikazuje unutrašnje borbe i izvanjske sukobe u koje upada mali čovjek. Osim toga, ovo djelo preispituje i jasno razgraničava pravo, pravdu i pravednost.

Dosadašnji su osvrti na roman izuzetno pozitivni: novinarka Lenka Gospodnetić nazvala ga je „vriskom protiv ljudske nesreće“, a kritičarka Tamara Štiglić Vodopić napominje „Magdalena Mrčela uspijeva u svega sto pedesetak stranica uzburkati sve moguće emocije u čitatelju. Rasplakala me, nasmijala i raznježila na trenutke, ali i neizmjerno naljutila jer ovaj je roman ono što se događa oko nas, niz istinitih i blizu istini događaja, kriminalističkih priča o kojima smo čitali posljednjih godina.“

Recenzentica Ana Kalanj ističe „Nejednaka pravila za sve, poistovjećivanje svih navijača s huliganima, iseljavanje Hrvata iz svoje vlastite domovine koja ne nudi budućnost te zakon komšije samo su neke od tema kojih se autorica dotiče u ovom naizgled kratkom romanu. Ima tu i onih lijepih priča, prijateljstva, podrške, ljubavi i nade, vjere da će ipak jednom sve doći na svoje te da će prestati vladati ovaj spomenuti zakon komšije i na snagu stupiti pravi zakon.“


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentareispod na webu – napišite #SheBookClub
  • Možete se prijaviti samo jednom
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite prijateljima… Vaše nam je mišljenje važno!
  • Pratite nas putem društvenih mreža Facebook , Instagram i YouTube

Prijave primamo do 12. studenog točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Ivana Ružičić

Ne propustite

Darivanje

Dvoje mladih pronađeno je lisicama vezano za radijator. Mladić je mrtav, ali djevojka je živa.

Darivanje

Klub čitatelja usamljenih srca američke spisateljice Lucy Gilmore šarmantna je, topla priča o neobičnom klubu i životima (i ljubavima) koje je usput promijenio.

Darivanje

Bivša profesorica povijesti Alexa Aston nagrađivana je autorica uspješnih povijesno-ljubavnih serijala o odvažnim vitezovima, neodoljivim odmetnicima i zavodljivim vojvodama.

She Book Club

Njezin prvi kriminalistički roman „Nijemi vrisak“ svjetska je uspješnica s više od milijun prodanih primjeraka, a ujedno je to prvi slučaj inspektorice Kim Stone...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.