Osvrt na film: Putovanje jednog princa

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Francuski animirani film “Putovanje jednog princa” priča je o starom princu koji otkriva novi svijet, koji unatoč progresu unazađuje njegove stanovnike i uništava prirodu. U njegovom otkriću vodi ga mladi dječak znatiželjan poput princa. Uz neobičnu animaciju, film djeci pruža poučnu priču o ksenofobiji i sukobu civilizacija (kao kod otkrića Amerike), te stvaranju vlastitog karaktera, odnosa prema društvenim normama, nasljeđu i prirodi. Korištenje majmuna za likove, koji izgledom, ponašanjem i postupcima podsjećaju na ljude, daje filmu društveni komentar i štih “Planete majmuna“ i “Tarzana“. Film je laganog tempa, odlične animacije i dirljivih poruka, ostavlja optimističan dojam kod gledatelja. Kao takav bi bio odličan za školske projekcije.

 

 

Za djecu: 6+.

Za roditelje: Podsjeća na filmove “Planeta majmuna“ i “Tarzan“, zrelijeg je sadržaja i nema luđački tempo poput većine ostalih animiranih filmova, pa u njemu odrasli mogu lako uživati.

Nasilje: Nasilja ovdje začuđujuće niti nema, ako izuzmemo kada ne tako strašno veliko čudovište pojede majmuna u crno-bijelom filmu koji likovi gledaju u kinu.

Zastrašujući prizori: Na sajmu se pokazuju razni trikovi, pa tako i odrubljivanje glave nakon čega tijelo s njom žonglira.

Likovi bi mlađoj djeci mogli biti malo uznemirujući jer su majmunoliki unatoč tome što djeluju ljudski.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Tempo je lagan i omogućuje bolju koncentraciju, pa se djeca nakon filma mogu osjećati odmorno, a ne hiperaktivno.