Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Ovisni ste o shoppingu?

Provjerite da li možda patite od hoardinga.

Šopingholičari, oprez! Vrlo je moguće da imate isti poremećaj kao i ljudi koji su skloni zatrpavati kuću smećem i raznim nepotrebnim stvarima. Na nedavno održanom skupu u Melbourneu, psiholozi su se složili da poremećaj koji uključuje 'kompulzivno kupovanje' kao i 'nagomilavanje i skupljanje svakojakih predmeta' nije dovoljno razjašnjen u stručnim krugovima pa stoga često nije ni pravilno liječen. Dr. Randy Frost, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za spomenuti problem, kaže kako je potrebno poboljšati razumijevanje takozvanog 'hoardinga' (od eng. hoard, nagomilati).

'Dok se poremećaj najčešće povezuje sa (gotovo patološkim) skupljanjem koještarija, oko 80 posto kompulzivnih 'skupljača' istovremeno pati od poremećaja kupovine zbog kojeg konstantno moraju kupovati nove stvari', rekao je Frost dodavši da od njega pati između dva i pet posto svjetske populacije. Govoreći na 27. međunarodnom kongresu primijenjene psihologije (ICAP) u Melbourneu ovoga tjedna, dr. Frost je napomenuo kako je spomenuti poremećaj pogrešno poistovjećen s opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP); dok je OKP posljedica tjeskobe i stresa, skupljače motivira „zadovoljstvo ili interes" za određene predmete.

Vrlo je malen broj kliničkih stručnjaka koji znaju pravilan način sukobljavanja s ovim poremećajem koji u određenim situacijama može biti i opasan po život (nerijetko skupljači nagomilaju toliko stvari u vlastiti dom da on postaje potencijalni izvor katastrofe poput požara; postoje slučajevi u kojima se bespotrebni predmeti čuvaju i do deset godina). A problem s takvim ljudima je što misle da će, ako se odreknu i najmanjeg predmeta, s njim otići veliki dio njihova života, objašnjava Frost koji je inače profesor psihologije pri Smith Collageu u Massachusettsu. Sve skupljaju, ništa ne bacaju. 'Oni doživljavaju osjećaj velikog gubitka kad se rješavaju predmeta, a to više podrazumijeva tugu nego tjeskobu', rekao je Frost.

Ostatak članka pročitajte ovdje:
Ovisni o šopingu? Možda patite od 'hoardinga'

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Promjene u boji i strukturi noktiju odličan su indikator zdravstvenih problema.

Fashion report

Preko 3000 modnih marki sniženih do 80%, više od 500 novih ponuda svaki dan i besplatan povrat samo su neke od pogodnosti BestSecret trgovine.

Drama Queen

I zato me briga. Zato me zanima što im se događa u glavi.

Događanja

Odaberite SuperCard poklon karticu, s kojom ćete sigurno obradovati najmilije za koje želite da uživaju u čaroliji darivanja.

Advertisement