Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Video box 2

Pijanistica Matea Leko u praznom teatru

Hrvatska pijanistica Matea Leko nastupom u praznom teatru u ciparskom gradu Nikoziji svojoj publici i umjetnicima diljem svijeta prenosi glazbenu senzaciju i utjehu za sve praznine koje je godina pandemije ostavila u svim dijelovima svijeta.

Tišina na pozornicama diljem svijeta ne znači i tišinu među umjetnicima. Hrvatska pijanistica Matea Leko nastupom u praznom teatru u ciparskom gradu Nikoziji svojoj publici i umjetnicima diljem svijeta prenosi glazbenu senzaciju i utjehu za sve praznine koje je godina pandemije ostavila u svim dijelovima svijeta. Izvedbom djela „Utjeha“ jednog od najvećih autora i pijanista svih vremena, Franza Liszta, mlada hrvatska pijanistica poručuje da ipak možemo popuniti prazna mjesta i dopustiti sebi da upijemo ljepotu unatoč praznom gledalištu.

U glazbenoj priči ovog tjedna predstavljam predivnu skladbu “Utjeha” koju je prije 170 godina napisao Franz Liszt, mađarski kompozitor i virtuozni pijanist koji je svojevremeno bio superstar i rock zvijezda pijanizma. Njegov zanimljiv život, podijeljen između bezrezervnog  uživanja u blagodatima ovog svijeta i duboke spiritualnosti u kasnijoj dobi, najbolje predstavljaju upravo njegove skladbe. Nadam se da će ova skladba i vama donijeti utjehu u teškoj godini, utjehu za sve prazne pozornice i ulice. Hvala vam što ste moja publika, hvala što popunjavate ova prazna mjesta!” riječi su zahvale koje je uputila Matea Leko nakon nastupa.

Jedna od najtalentiranijih hrvatskih pijanistica nastupila je u 2000 km udaljenoj ciparskoj Nikoziji u „Nicosia Municipal Theatre“, najvećem ciparskom kazalištu. Na ovim daskama nekoliko stotina puta je izveden popularni sirtaki – Zorbin ples, mjesto je to na kojemu su grčke tragedije i komedije iznova oduševljavale publiku i gdje je trenutno 1000 mjesta u publici već mjesecima – prazno. Mateu Leko kazalište je ugostilo kako bi skinuli prašinu sa Steinway klavira i ponovo čuli njegov čaroban zvuk.

Dojmljivim nastupom u praznoj dvorani ciparskog „Nicosia Municipal Thetare“ Matea Leko nastavlja niz zapaženih izvedbi koje sa svojom publikom od nedavno dijeli putem YouTube kanala. Našu mladu pijanisticu, koja već nekoliko mjeseci živi i stvara na Cipru, pandemija je zatekla usred brojnih planova za daljnje nastupe. No, kao i drugi umjetnici, zatečena prazninama i tišinama novonastale situacije, Matea Leko se svojoj publici obratila putem novih kanala komunikacije. Svake subote u 19h donosi novu glazbenu priču kojom svoje gledatelje vodi kroz odabrane skladbe klasične glazbe, a kao velika ljubiteljica filmske glazbe prenosi i emociju brojnih suvremenih glazbenih autora.

Ova godina je donijela tišinu kakvu do sada nismo iskusili, ali umjetnost je uvijek pronalazila način da uobliči i prenese svu snagu emocija koje nas okružuju“, kaže Matea Leko. „Nadam se da će Lisztova „Utjeha“ iz praznog ciparskog teatra biti utjeha i umjetnicima i publici u ovim teškim vremenima, da ćemo iz svega izaći povezaniji i da nećemo zaboraviti pružiti potporu umjetnicima diljem svijeta“, ističe Leko.

Više

Putovanja

Talentirana hrvatska pijanistica, Matea Leko, nedavno se zbog ljubavi iz rodnog Zagreba preselila na  živopisni mediteranski otok Cipar.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.