Planiranje trudnoće i plodni dani: Kako i kada dolazi do oplodnje?

Plodni dani i njihovo pravilno računanje prvi je korak prema uspješnom planiranju trudnoće. Oni variraju ovisno o dužini trajanja vašeg ciklusa i samo tijekom plodnih dana može doći do oplodnje i samim time i do trudnoće. Plodnim danima se smatra period nekoliko dana prije i na dan same ovulacije. Ciljanim odnosima, uzimajući u obzir da je životni vijek spermija do pet dana od nezaštićenog odnosa, trudnoća se može ostvariti i odnosima prije dana ovulacije. Jajna stanica živi tek 24 sata nakon što je otpuštena od jajnika i samo unutar ta 24 sata ona može biti oplođena.

Plodni dani su otprilike na sredini vašeg menstrualnog ciklusa, no variraju ovisno o dužini ciklusa jer ovulacija nastupa otprilike 14 dana prije nastupanja sljedeće mjesečnice. Kako biste si olakšali računanje poslužite se menstrualnim kalendarom koji će izračunati očekivane plodne dane ovisno o datumu početka posljednjeg ciklusa, odnosno datumu prvog dana posljednje mjesečnice, ali i ovisno o trajanju vaših ciklusa.

 

Prva faza ciklusa u kojoj jajna stanica sazrijeva naziva se folikularna faza i traje od prvog dana mjesečnice do ovulacije i varira ovisno o trajanju ciklusa. Luteinska faza ciklusa traje od ovulacije do prvog dana sljedećeg ciklusa i traje 14 dana. Između njih se nalazi ovulacijska faza i samo u njoj može doći do oplodnje i trudnoće.

Osim menstrualnog kalendara postoje i dodatne metode koje vam mogu pomoći detektirati kada nastupa ovulacija. Najčešće metode su:

  • Praćenje cervikalne sluzi koja se pojavljuje pred ovulaciju. Ova metoda nije uvijek pouzdana jer ne primjećuju sve žene pojavu cervikalne sluzi pred nastup ovulacije.
  • Praćenje bazalne temperature koja u danima pred ovulaciju lagano raste. U ostatku ciklusa bazalna temperatura je između 36.4 i 36.7 °C , dok je nakon ovulacije između 36.9 i 37.2 °C. Bazalna temperatura mjeri se u ustima u jutarnjim satima netom nakon buđenja, bez ustajanja iz kreveta i ikakvih drugih aktivnosti. Problem kod ove metode jest što temperatura tijela može varirati i iz drugih razloga kao što su bolest ili nedostatak sna.
  • Lh trakice dodatni su način na utvrđivanje ovulacije. Vrlo je jednostavno jer je dovoljno pomokriti se na lh trakicu i razina luteinizirajućeg hormona u urinu će pokazati približava li se ovulacija. Na trakicama se nalaze dvije linije, prva je kontrolna i pokazuje vam jeste li dobro napravili test, dok razina obojanosti druge trakice pokazuje u kojoj ste fazi ciklusa. Kako druga linija postaje sve tamnija, to je znak da se ovulacija bliži. Na dan ovulacije druga linija je jednako tamna kao kontrolna, a već dan kasnije druge linije neće biti što je znak da je ovulacija prošla.

Mnoge žene osluškujući svoje tijelo mogu prepoznati kada se ovulacija bliži, pa se često javljaju blagi grčevi, pojačana osjetljivost grudi, probadanje u jajniku ili čak i blago krvarenje na dan ovulacije. Ako planirate trudnoću važno je imati na umu da nije dovoljno samo “pogoditi” plodne dane jer stres, nedostatak sna i neuredan način života mogu bitno utjecati na vašu plodnost i sam ciklus. Kako biste si povećali šanse za trudnoću pokušajte sve ove faktore minimizirati ili potpuno eliminirati iz svog života i uživajte u iščekivanju što skorije plusića!

Kako vi prepoznajete ovulaciju?