Pokažite svijetu zube!

Bijeli zubi oduvijek su bili pokazatelj zdravlja i ljepote. Lijep osmijeh pozitivno utječe na naše samopouzdanje i dobro raspoloženje i baš zato ne iznenađuje što većina ljudi, u nekom trenutku života, razmišlja o izbjeljivanju zubi. Istražili smo kako do blistavog osmijeha kakvog ste oduvijek željeli.

“Često se susrećemo s raznim metodama izbjeljivanja zubi iz kućne radinosti koje, zbog želje za “jednostavnim instant rješenjem”, uglavnom donose više štete nego koristi. Prije samog izbjeljivanja, potrebno je napraviti i svojevrsnu pripremu, stoga je najbolje konzultirati se stručnom osobom,” ističe Darija Vlašić Kaić dr. med. dent. iz PerioDent centra za parodontologiju i stomatologiju.

Postoji više uzroka tamnom, ujedno i neuglednom obojenju zubi. Stoga je prije izbjeljivanja važno prepoznati o čemu je točno riječ. Za početak, potrebno je utvrditi postoje li karijesne lezije – ako nastanu na prednjim zubima, estetski su vrlo neprivlačne, a njihovo neliječenje može dovesti do gubitka dijela ili čak cijelog zuba. Ponekad tamno, žućkasto obojenje nastaje jednostavno zbog loše higijene. U tom slučaju riječ je o taloženju plaka, kamenca, a ponekad i kromatogenih bakterija koje uzrokuju tanke crne linije ili mrlje. U ovom slučaju liječenje je jednostavno, a provodi se ultrazvučnim skidanjem kamenca, poliranjem i pjeskarenjem zubi. Tek nakon tog prvog sanacijskog koraka, slijedi izbjeljivanje. Obojenje nastalo upijanjem pigmenata iz nekih namirnica (čaj, kava), zbog nepodesnih navika (pušenje), kao i ono uzrokovano nekim sistemskim bolestima, nije moguće ukloniti površinskim čišćenjem, već se na njega djeluje posebnim sredstvima za izbjeljivanje. Postoji nekoliko vrsta profesionalnog izbjeljivanja zubi, a zajedničko im je da se svako provodi pod nadzorom doktora dentalne medicine.

 

Postoji nekoliko vrsta profesionalnog izbjeljivanja zubi, a zajedničko im je da se svako provodi pod nadzorom doktora dentalne medicine.

Izbjeljivanje u ordinaciji dentalne medicine

Ovo je najčešći oblik intenzivnog izbjeljivanja zubi koji daje vrlo zadovoljavajuće rezultate I kojeg izvode u PerioDentu. Sredstva koja se koriste su vodikov peroksid (25% – 50%) ili karbamid peroksid (35% – 40%). Potrebno je zaštiti oči, lice, meka tkiva i zubno meso, jer u protivnom može doći do iritacije. Tretman traje 40-ak minuta, rezultati su najčešće vidljivi odmah, a postupak, do postignuća željene nijanse, je moguće ponoviti nakon nekoliko tjedana. Nikada se ne radi naglo izbjeljivanje u jednoj posjeti. Ponekad se neposredno nakon izbjeljivanja na zubima pojave bjelkaste mrlje no to nije razlog za brigu, nego samo znak da se zub treba rehidrirati i remineralizirati, što će dovesti do izjednačenja boje.

Izbjeljivanje kod kuće

Kod ove vrste izbjeljivanja pacijentu se izrađuje individualna udlaga koju on sam ispuni gelom za izbjeljivanje (10% karbamid peroksid) te ju nosi kod kuće, najčešće noću. Ova metoda je praktična, jednostavna i daje dobre rezultate. Nužno je da se, kao i sve ostale metode, odvija pod kontrolom doktora dentalne medicine i to svakih nekoliko dana. Valja napomenuti da se ove dvije metode provode isključivo na zdravim ili adekvatno saniranim zubima. Također je bitno znati da su bijeli ispuni (plombe) neosjetljivi na sredstvo za izbjeljivanje, odnosno njihova boja će ostati ista, pa ih je u slučaju nepodudaranja s bojom zuba nekad potrebno zamijeniti. Ponekad se nakon izbjeljivanja pojavi privremena preosjetljivost zubi, najčešće na hladno. Ona je uglavnom prolazna, a za njeno sprječavanje, odnosno minimaliziranje, zubi se premazuju posebnom pastom.

Dr.Darija Vlašić Kaić

Izbjeljivanje avitalnih (liječenih, “mrtvih” zubi)

Gore navedene metode mogu se primijeniti isključivo na vitalne, “žive” zube. Liječeni zubi, pogotovo kod nepotpunog ili neadekvatnog punjenja, često poprime neestetsku žutu ili sivu nijansu. Izbjeljivanje ovakvih zubi radi se “iznutra” i to na sljedeći način. Prvo se u kruni zuba izradi pristupni kavitet (otvor), provjeri se kakvoća punjenja korijenskog kanala te ga se po potrebi zamijeni. Zatim se izrađuje izolacija od punjenja (najčešće slojem cementne podloge), u kavitet se postavlja sredstvo za izbjeljivanje, te se sve zatvara privremenim ispunom. Promjena boje se kontrolira svakih dan do sva, sve do željene nijanse kad se sredstvo uklanja. Kao i kod izbjeljivanja vitalnih zubi i u ovom slučaju potrebno je pričekati stabilizaciju boje.

Danas je tržište prepuno proizvoda za izbjeljivanje zuba u kozmetičke svrhe, popraćenih raznim reklamama. Valja imati na umu da se, iako je riječ o estetskom zahvatu, izbjeljivanje zubi radi s relativno agresivnim sredstvima, te se mora provoditi oprezno i s pažnjom, pod budnim okom stručnjaka,”, zaključuje dr.med.dent. Darija Vlašić Kaić

PerioDent je internacionalno priznata stomatološka ordinacija, dugačke povijesti i stomatološke tradicije te najviših standarda kvalitete. U opuštenoj i ugodnoj atmosferi, vrhunski stručnjaci spremni su pružiti vam nov, predivan osmijeh. Poklonite im svoje povjerenje!

 

Osmijeh je uvijek IN! iskoristite priliku i naručite se na izbjeljivanje do 15.2. Darujte sebi blistav osmjeh za početak godine, a mi vam poklanjamo dodatno GRATIS izbjeljivanje za vama dragu osobu. Ova posebna ponuda traje kroz siječanj i veljaču, idealan valentinovski dar!

 

www.centar-periodent.hr

https://www.facebook.com/PerioDentHR