Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Poljubac za dug život

Svako jutro jedan poljubac i mogli biste živjeti i do pet godina duže…

Svako jutro jedan poljubac i mogli biste živjeti i do pet godina duže od osoba koje svoje partnere rjeđe ljube. Pokazalo je to veliko njemačko istraživanje koje je obuhvatilo nekoliko tisuća ispitanika raznih dobnih, vjerskih i rasnih skupina.

Zašto poljupci imaju tako pozitivan učinak na zdravlje? Tijekom jedne “seanse” ljubljenja s partnerom izmijenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih materija, 0,711 mg masnih materija i 0,45 mg soli. Osim toga, poljupci su puni prirodnih antibiotika, a mozak za to vrijeme, otpušta supstancu koja ublažava osjećaj boli.

Također, studije su dokazale kako osobe koje izmijene barem jedan poljubac dnevno rjeđe imaju prometne nesreće, manje su bolesni i čak imaju bolja primanja od osoba koje nisu sklone razmjenjivanju nježnosti.

Studije o poljupcima ne staju tu! Stručnjaci irskog sveučilišta Stranmillis dokazali su kako način na koji se ljubimo otkriva našu osobnost. Primjerice, osobe koje glavu okreću udesno dok prilaze partneru emotivni su i maštoviti. Prilaz partnerovim usnama s druge, lijeve, strane govori kako je u pitanju hladna i sramežljivija osoba. Okrećući glavu na desnu stranu, osoba otkriva lijevi obraz, koji kontrolira desna hemisfera mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost.

Nevjerni Tome možda će olako odbaciti ovu teoriju, no stručnjaci i za takve imaju odgovor! Njima savjetuju da se “bace” na svakodnevno izmjenjivanje nježnosti i tek nakon toga odgovore na pitanje osjećaju li se bolje i u kojoj mjeri!

 

Izvor: Ordinacija.hr

Pročitajte još

Drama Queen

Što je to život? Još jedno putovanje?

Anja može sve

Jednom mi je netko rekao kako ljudi inače za svog života „napišu jednu knjigu“, ali da ih ja imam više.

Drama Queen

Nema mi ljepših rečenica od onih dobrih, starih poput: “ Život piše priče...”   

Istaknuto

Ne znam, ali naučila sam, doduše, tek nedavno, ali ipak jesam, da uvijek na kraju ostaješ sam sebi i da je najvažnije u životu...

Advertisement