Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Ovako ćete probuditi uspavani metabolizam

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Metabolizam našeg tijela složeni je proces putem kojeg se hrana koju unesemo pretvara u energiju. Brzina metabolizma uvjetovana je brojnim čimbenicima – genetikom, ali i stilom života, ponajviše prehranom i tjelesnom aktivnošću. Teško probavljiva i jednolična prehrana dovodi do usporavanja metabolizma, jednako kao i manjak tjelesne aktivnosti – što je posebno vidljivo u hladnijim mjesecima.

No, bez obzira na našu standardnu brzinu metabolizma, na njegovo usporavanje izrazito utječe i jedan nezaustavljiv proces – starenje. Naime, s godinama dolazi do prirodnog usporavanja metabolizma, a samim time i potrošnje kalorija.

Kalorije i kalorije i kalorije…

Jednak unos kalorija koje smo unosili s 20 godina, ne trošimo više jednakom brzinom u 30-ima, 40-ima, 50-ima… Drugim riječima, ne uspijevamo ih dovoljno brzo pretvoriti u energiju, pa se višak skladišti u obliku masnih naslaga i suvišnih kilograma.

Kada dođe do nakupljanja suvišnih kilograma, vrijeme je za aktivatore metabolizma koji će potaknuti gubitak kilograma.

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava. Dodatno, omogućavaju brže i lakše sagorijevanje kalorija, a time i gubitak suvišnih kilograma.

Neki od najpoznatijih aktivatora metabolizma koji stavljaju metabolizam u petu brzinu su:

  1. Đumbir. Već tisućljećima poznat po svojim izvanrednim učincima na zdravlje, đumbir je izvrstan i za poticanje probave. Komad svježeg đumbira uz povrće ili u salatama ubrzava metabolizam i do 20% nakon obroka.
  2. Čili papričice. Svoju ljutinu dobivaju iz aktivnog sastojka kapsaicina koji povećava tjelesnu temperaturu i smanjuje apetit te omogućava brže sagorjevanje masnoća. Koristite piri piri, jalapenos, habaneros, ljute feferone ili umak Tabasco u svojoj prehrani što češće.
  3. Kurkumin. Aktivni sastojak začina kurkume, koji među ostalim svojstvima, sprječava nakupljanje masnog tkiva.
  4. Kofein. Studija objavljena u magazinu Physiology & Behavior pokazala je da je prosječna metabolička stopa osoba koje su pile kavu s kofeinom bila oko 16 % viša od onih koji su pili kavu bez kofeina. No, kofein ima i svoje loše strane (nesanica, suženje krvnih žila, aritmije srca, problemi s disanjem i sl.) pa s njim ne smijemo pretjerati.
  5. Zelena kava. Nepržena zrna zelene kave (lat. Coffea canephora) sadrže visok udio klorogenične kiseline koja potiče sagorjevanje uskladištenih masnoća u tijelu, limitira apsorpciju glukoze u tankom crijevu i uravnotežuje rad metabolizma. Ovom prirodno prisutnom polifenolnom antioksidansu – klorogenskoj kiselini – pripisuju se glavni učinci na smanjenje tjelesne težine. Zelena kava ujedno djeluje i na hormon leptin, odgovoran za apetit, te smanjuje apetit i želju za hranom. U dodacima prehrani, koristi se ekstrakt zelene kave bez kofeina, kako bi se umanjio njegov negativan utjecaj na zdravlje.

Ne propustite

Putovanja

Da sitnice čine razliku potvrđuju rituali kojima možete obogatiti svakodnevicu i pritom se opustiti, obnoviti energiju i pripremiti se za nove izazove.

Budi fit

Marelice, među ostalim, obiluju vitaminima A i C, moćnim antioksidansima koji su odlični za zdravlje kože i vitalnost.

Duh i tijelo

Kriza identiteta nije rijetka pojava kod žena svih starosnih dobi, a sljedeći znakovi ukazuju na to da upravo prolazite kroz jednu takvu krizu.

Duh i tijelo

U današnjem svijetu gdje je planiranje i predviđanje ključno za osobni i profesionalni uspjeh, često smo skloni zaglaviti u beskrajnim razmišljanjima o tome što...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.