O utjecaju stresa, kao jednog od najčešćih uzročnika bolesti, na probavu, nedavno je građane na stručnom predavanju upozorio docent Milan Kujundžić, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju KB Dubrava.
Govoreći o značaju stresa na probavni sustav upozorio je kako pravilnom prehranom možemo povoljno djelovati na smanjenje stresa i umanjivanje negativnih biokemijskih i fizioloških učinaka stresa i stresnih agensa.
“Stres ima vrlo značajan utjecaj na probavni sustav, od bezazlenih probavnih smetnji u fazama emocionalne napetosti, iritacija u probavnom sustavu, koje značajno umanjuju kvalitetu života brojnim pacijentima. Pa preko ulkusne bolesti koja nerijetko završava s po život opasnim krvarenjima i upalnih bolesti koje pacijente prate cijeli život, do najtežih bolesti kao što su zloćudni tumori probavnog sustava.”, naglasio je prof. dr. Milan Kujundžić, na predavanju u organizaciji Croatia zdravstvenog osiguranja.
Naime, psihičko-emocionalni stres zbog smanjenog optoka krvi u probavnom sustavu usporava probavni proces razgradnje hrane i time povećava koncentraciju želučane kiseline. A onda ona jače oštećuje sluznicu i tako izaziva pojačanu bol.
Stres remeti način hranjenja
Stres utječe na mnoge aspekte života i zdravlja, pa tako i na probavu. Među ostalim, on remeti način hranjenja, količinu i kvalitetu unesene hrane, utječe na peristaltiku crijeva te razgradnju i apsorpciju hrane i na kraju- na pražnjenje crijeva.
Dobra probava utječe na cjelokupno zdravlje, ali i funkcioniranje čovjeka u svakodnevnom životu. Potrebno je posvetiti potrebnu pažnju hrani i piću koje unosimo u organizam.
Zato liječnici savjetuju da treba nastojati izdvojiti dovoljno vremena za obroke, kao i da između obroka treba piti puno tekućine.
Voda potiče peristaltiku
Primjerice, voda je idealna jer ne sadrži šećer niti kofein, koji mogu pojačati jačinu stresa. Dobar izbor je i neki biljni čaj ili iscijeđeni voćni sok. Prosječno dvije litre dnevno osigurat će dovoljan volumen tekućine u crijevu da pospješi miješanje hrane s probavnim sokovima te potakne peristaltiku.
S druge strane, smanjeni unos tekućine usporiti će probavu i izazvati zatvor. K tome, poželjno je osigurati tijelu odmor nakon obroka i jesti polako i smireno. Također, organizmu pod stresom osigurajte više vitamina C i cinka nego inače.
Govoreći o značaju stresa na probavni sustav upozorio je kako pravilnom prehranom možemo povoljno djelovati na smanjenje stresa i umanjivanje negativnih biokemijskih i fizioloških učinaka stresa i stresnih agensa.
“Stres ima vrlo značajan utjecaj na probavni sustav, od bezazlenih probavnih smetnji u fazama emocionalne napetosti, iritacija u probavnom sustavu, koje značajno umanjuju kvalitetu života brojnim pacijentima. Pa preko ulkusne bolesti koja nerijetko završava s po život opasnim krvarenjima i upalnih bolesti koje pacijente prate cijeli život, do najtežih bolesti kao što su zloćudni tumori probavnog sustava.”, naglasio je prof. dr. Milan Kujundžić, na predavanju u organizaciji Croatia zdravstvenog osiguranja.
Naime, psihičko-emocionalni stres zbog smanjenog optoka krvi u probavnom sustavu usporava probavni proces razgradnje hrane i time povećava koncentraciju želučane kiseline. A onda ona jače oštećuje sluznicu i tako izaziva pojačanu bol.
Stres remeti način hranjenja
Stres utječe na mnoge aspekte života i zdravlja, pa tako i na probavu. Među ostalim, on remeti način hranjenja, količinu i kvalitetu unesene hrane, utječe na peristaltiku crijeva te razgradnju i apsorpciju hrane i na kraju- na pražnjenje crijeva.
Dobra probava utječe na cjelokupno zdravlje, ali i funkcioniranje čovjeka u svakodnevnom životu. Potrebno je posvetiti potrebnu pažnju hrani i piću koje unosimo u organizam.
Zato liječnici savjetuju da treba nastojati izdvojiti dovoljno vremena za obroke, kao i da između obroka treba piti puno tekućine.
Voda potiče peristaltiku
Primjerice, voda je idealna jer ne sadrži šećer niti kofein, koji mogu pojačati jačinu stresa. Dobar izbor je i neki biljni čaj ili iscijeđeni voćni sok. Prosječno dvije litre dnevno osigurat će dovoljan volumen tekućine u crijevu da pospješi miješanje hrane s probavnim sokovima te potakne peristaltiku.
S druge strane, smanjeni unos tekućine usporiti će probavu i izazvati zatvor. K tome, poželjno je osigurati tijelu odmor nakon obroka i jesti polako i smireno. Također, organizmu pod stresom osigurajte više vitamina C i cinka nego inače.
You must be logged in to post a comment Login