Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Predah uz crni napitak

Nakon vode, kava kao piće suvereno zauzima drugo mjesto.

Osim što je piju zbog druženja i stimulativnog djelovanja nakon buđenja, kavu mnogi jednostavno konzumiraju iz čistog užitka. Najvažniji učinak ovog mnogima omiljenog napitka jest djelovanje kofeina na mozak i produženu moždinu.

Poznato je da se biljka od čijih se plodova priprema napitak koji je osvojio svijet kuha na isti način već puna tri stoljeća. Neki podaci govore da je kava porijeklom iz današnje jugozapadne etiopske provincije Kaffe.

Međutim, naziv kava ne potječe iz njene prapostojbine gdje se ta biljka naziva „bun“, nego od arapske imenice „qahwe“ (izgovara se kava), kako se naziva svako piće, zatim biljni napitak pa čak i vino.

Kofein glavni sastojak

U Europu su kavu mletački trgovci donijeli 1615. godine i tada je nazivana „arapskim vinom“. Među njenim obožavateljima bio je i francuski kralj Louis XIV. Kada je shvatio da ova tropska biljka ne podnosi niske temperature i mraz izgradio je prve staklenike na svijetu. I tako se iz jedne stabljike kave prenesene na Martinique nakon više od pola stoljeća razmnožilo oko 15 milijuna grmova kave. Potom je kava pristigla i u Latinsku Ameriku.

Kofein, glavni sastojak kave pronašao je njemački kemičar Runge. Jedna šalica, ovisno o vrsti kave ima između 100 do 150 mg kofeina. Dnevna doza ne bi trebala prelaziti više od 250 mg na dan. Najviši učinak dostiže od pola sata do sat vremena nakon ispijanja, a u prosjeku traje tri i pol sata.

Prema nekim istraživanjima, kava ne samo da razbuđuje organizam, nego potiče i funkcioniranje mozga, disanje, krvotok i probavu. K tome, potiče proizvodnju hormona sreće – serotonina.

Vrste arabika i robusta

Najveći proizvođač kave na svijetu je Brazil. Postoje dvije glavne vrste kave: tradicionalna kava – arabika i robusta koja ima veću količinu kofeina u sjemenkama i može se uzgajati u klimatskim područjima gdje arabika ne uspijeva dobro i koristi se kao jeftinija zamjena za arabiku.

Kava se obično ne radii od stopostotne robuste, jer ona ima gorak-kiseli okus, nego se miješa s određenom količinom arabike. Na otvorenom pržena kava može trajati do tjedan dana, a pržena i samljevena samo dva do tri dana. Zato ju treba čuvati u zatvorenim posudama sa što manje zraka.

Obično se poslužuje nakon obroka i svojevrsni je znak da će se uskoro dignuti od stola. Danas je najpoznatija turska ili arapska kava koja se sprema u posebnim posudama, tzv. ibrik. Osim nje popularna je i espresso kava koja se priređuje u posebnim aparatima za kavu. Ovaj napitak priprema puštanjem pare pod pritiskom kroz kavu.

On se rabi kao osnova za druge popularne vrste poput cappuccina ili latte. Capuccino se sprema od espresso kave i jednakih količina zagrijanog i zapjenjenjog mlijeka, a latte od espresso kave i šalice zagrijanog mlijeka. Tu je još i americano od espresso kave koja se stavi u šalicu s vrućom vodom, zatim macchiato od espresso kave s vrlo malo zagrijanog mlijeka ili njegove pjene dodane na vrh itd.

Zelena kava za mršavljenje

Zahvaljujući brzini pripreme svoje poklonike dobila je instant kava koja nastaje putem tehnoloških procesa koji iz zrnaca uklanjaju vodu. Međutim, mnogi kažu da je taj napitak samo donekle sličan kavi, a pravi kavopije sumnjičavo gledaju na kavu bez kofeina. Među cjenjenijim vrstama je Kopi Luwak koju proizvode od izmeta azijske divlje mačke Luwak. Ona jede samo pomno probrana i dovoljno zrela zrnca kave. Cijena takve šalice kave u svijetu iznosi od 250 do 500 kuna.

Kava se koristi i u brojnim specijalitetima i jelima poput pačjih prsa u marinadi s kavom. Žele od kave djelovat će poput jake crne kave, ako se popije nakon teškog i zasitnog jela.

Kod nas je trenutno među ženama pravi hit zelena kava za mršavljenje, a na Tajvanu kava s morskom soli. Naime, sol nije rastopljena u kavi, nego je zasoljen samo gornji pjenasti mliječni sloj koji treba prvo polizati a tek onda uživati u kremastoj kavi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Piće koje sadrži dovoljno alkohola i kofeina da lijepo digne energiju nakon napornog dana ili začini lijena ljetna popodneva možete napraviti i sami.

Zanimljivosti

Svaki drugi Zagrepčanin smatra da je zagrljaj najmanje što svatko od nas može učiniti kako bi nekome zahvalio, a odmah nakon toga slijedi –...

Gastronomija

A kud ljepše kad nazdravljamo s pićem koje donosi blagostanje i zdravlje našem tijelu, obitelji i cijeloj zajednici.

Savjeti stručnjaka

Osim što je čokolada savršenstvo za obožavatelje slatkoga, danas vam donosimo i 10 razloga zašto je čokolada dobra za zdravlje

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.