Prehrana prije i poslije vježbanja

Pravilna prehrana važan je saveznik u tjelovježbi. Vježbanjem na prazan želudac i bez potrebnih nutrijenata organizam se umara i tjelovježba ne može dati zadovoljavajuće rezultate. Tijelu je prije vježbanja potrebna energija koju organizam dobiva iz glikogena, a koju moramo unijeti adekvatnom prehranom. Tijekom cijelog dana, a posebno kada vježbate, uzimajte dovoljno tekućine, a prehranu prilagodite potrebama organizma.

Prije vježbanja

Vježbate li ujutro, obavezno pijte vodu čim se probudite, a jesti biste trebali najkasnije 45 minuta prije treninga. Prije vježbanja preporučuje se jesti obrok koji sadrži proteine, a najbolji izvor je protein sirutke. Proteine sirutke izmiješajte s mlijekom, a ovaj napitak je odličan izbor za obrok prije vježbanja jer je bogat aminokiselinama koje sprječavaju mišićni katabolizam.

Pravilna vrsta ugljikohidrata također je važan sastojak obroka prije vježbanja. Namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks tijelu pružaju dovoljno energije. Prije intenzivnog treniranja potrebno je izbjegavati ugljikohidrate s visokim glikemijskim indeksom. Takva hrana povećava brz rast razine šećera u krvi, što uzrokuje kratak porast, ali i vrlo brz pad energije.

Dobar izbor su namirnice niskog glikemijskog indeksa poput jabuka, zobene kaše, niskokaloričnog jogurta i mlijeka te kruha od cjelovitih žitarica.

Poslije vježbanja

Obroci nakon vježbanja moraju nadopuniti niske rezerve glikogena, stoga je potrebno jesti unutar sat vremena, ili još bolje, 30 minuta nakon intenzivnog treninga. Nakon intenzivnog treninga tijelu su potrebni nutrijenti, a najbolji izbor je odmah nakon vježbanja piti shake koji sadrži proteine, aminokiseline i kreatin.

Prehrana nakon vježbanja također sadrži aminokiseline (koje su u proteinima) i ugljikohidrate. Većina ljudi koja vježba jer želi smršaviti, izbjegava ugljikohidrate, međutim, oni pomažu organizmu da se oporavi od tjelesnog napora. Ovo je vrijeme kada se smiju jesti ugljikohidrati s višim glikemijskim indeksom i proteini. Najbolje je jesti namirnice kao što su meso (piletina), riba ili jaja te krumpir i riža te rižini keksi.