Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Protiv proširenih vena

Razvijte zdrave navike.

 
Proširene vene na nogama nasljedna su bolest koja pogađa ponajprije žene. Međutim, neugodan se problem može spriječiti i ukloniti.

Težina u nogama, otečeni gležnjevi, grčevi, utrnulost i svrbež: to su prvi znakovi da nešto nije u redu s krvotokom u našim venama. Smatra se da otprilike 15 posto osoba ima takve smetnje, od čega su čak više od tri četvrtine žene. Problemi s venama pretežito su nasljednog podrijetla: u obiteljima u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena, ista će sudbina u 80 posto slučajeva snaći i njihovu djecu.

Kako nastaju?

Riječ je o trajnom proširenju krvnih žila, najčešće na nogama, koje se pojavljuje u obliku potkožnog "užeta", plavičastog i iskrivljenog. Način na koji nastaje lako je objašnjiv. Krv cirkulira kroz dva venska sustava, površinski i dubinski, koji su međusobno povezani sitnim venama. Da bi iz nogu stigla u srce, krv mora pobijediti silu težu. To se odvija zahvaljujući stezanju mišica na listovima i pritisku stopala u pokretu. Niz zalistaka unutar vena sprečava da krv teče unatrag. Ako oni loše funkcioniraju, krv se zadržava i proširuje vene.

Što ih potiče?

Proširene su vene uzrokovane konstitucijskom slabošću (najčešće nasljednom) stijenki vena i zalistaka. Postoji međutim i niz drugih predispozicija:

* predugo stajanje na poslu ili kod kuće
* zatvor
* endokrine smetnje koje izazivaju povećanje estrogena i progesterona u krvi; tu posebno valja pripaziti na kontracepcijske pilule
* pretilost
* trudnoća


Prevencija

Recite DA:
Šetnjama, sportu, tuširanju, laganoj dijeti, odmoru s podignutim nogama, elastičnim čarapama, posjetu angiologu već na prvi znak smetnji.

Recite NE:
Predugom sjedenju, predugim stajanju, pretilosti, lijenoj probavi, pušenju, pretoploj kupelji, tijesnoj odjeći, predugom sunčanju, saunama, depilaciji vrućim voskom.

Gimnastika za vene

Evo dviju jednostavnih vježbi za one koji pate od proširenih vena ili koji jednostavno žele održati pravilan krvotok.

Ispružite se na podu istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite koljena prema bradi.

Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vježbu napravite 20 puta drugom nogom. Vježba se izvodi polako.

www.ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Zanimljivosti

Povodom Dana planeta Zemlje, razgovaramo o tome što možemo učiniti kako bismo pomogli našem planetu da ozdravi.

Duh i tijelo

Radionica je osmišljena na temelju postavki teorije izbora i realitetne terapije, ali i iskustva Mirjane Belavić koja je majka troje djece.

Duh i tijelo

Yerkes-Dodsonov zakon definirali su davne 1908. godine psiholozi Robert M. Yerkes i John Dillingham Dodson, a kaže da premalo uzbuđenja (stresa) vodi u dosadu...

Seks

Neki su ljudi potpuno nezainteresirani za seks, čak i ako su zaljubljeni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.