Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Protiv proširenih vena

Razvijte zdrave navike.

 
Proširene vene na nogama nasljedna su bolest koja pogađa ponajprije žene. Međutim, neugodan se problem može spriječiti i ukloniti.

Težina u nogama, otečeni gležnjevi, grčevi, utrnulost i svrbež: to su prvi znakovi da nešto nije u redu s krvotokom u našim venama. Smatra se da otprilike 15 posto osoba ima takve smetnje, od čega su čak više od tri četvrtine žene. Problemi s venama pretežito su nasljednog podrijetla: u obiteljima u kojima su oba roditelja patila od proširenih vena, ista će sudbina u 80 posto slučajeva snaći i njihovu djecu.

Kako nastaju?

Riječ je o trajnom proširenju krvnih žila, najčešće na nogama, koje se pojavljuje u obliku potkožnog "užeta", plavičastog i iskrivljenog. Način na koji nastaje lako je objašnjiv. Krv cirkulira kroz dva venska sustava, površinski i dubinski, koji su međusobno povezani sitnim venama. Da bi iz nogu stigla u srce, krv mora pobijediti silu težu. To se odvija zahvaljujući stezanju mišica na listovima i pritisku stopala u pokretu. Niz zalistaka unutar vena sprečava da krv teče unatrag. Ako oni loše funkcioniraju, krv se zadržava i proširuje vene.

Što ih potiče?

Proširene su vene uzrokovane konstitucijskom slabošću (najčešće nasljednom) stijenki vena i zalistaka. Postoji međutim i niz drugih predispozicija:

* predugo stajanje na poslu ili kod kuće
* zatvor
* endokrine smetnje koje izazivaju povećanje estrogena i progesterona u krvi; tu posebno valja pripaziti na kontracepcijske pilule
* pretilost
* trudnoća


Prevencija

Recite DA:
Šetnjama, sportu, tuširanju, laganoj dijeti, odmoru s podignutim nogama, elastičnim čarapama, posjetu angiologu već na prvi znak smetnji.

Recite NE:
Predugom sjedenju, predugim stajanju, pretilosti, lijenoj probavi, pušenju, pretoploj kupelji, tijesnoj odjeći, predugom sunčanju, saunama, depilaciji vrućim voskom.

Gimnastika za vene

Evo dviju jednostavnih vježbi za one koji pate od proširenih vena ili koji jednostavno žele održati pravilan krvotok.

Ispružite se na podu istegnutih nogu, a ruke savijte ispod glave. Iz tog položaja privucite koljena prema bradi.

Ispružite uvis jednu nogu i zatim je spustite, i ponovite to 20 puta. Istu vježbu napravite 20 puta drugom nogom. Vježba se izvodi polako.

www.ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Budi fit

58% žena pati od stresne inkontinencije, što znači da pate od urinarne inkontinencije kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.