Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
pubertet
pubertet

Istaknuto

Prvi pubertet ili zašto djeca imaju histerične ispade

Defektologinja s kojom sam razgovarala nedavno je na svojoj koži osjetila što znači kada dijete počne raditi probleme

Priznajte, koliko puta ste prolazili ulicom i vidjeli majku ili oca kako se bore s djetetom koje vrišti iz petnih žila, a nerijetko se i baca po podu? A koliko puta se vama kao roditelju to možda dogodilo? Iako je velikom broju ljudi prva asocijacija na to “vidi, molim te, kakvi su ovo roditelji”, problem najčešće uopće nije u roditeljima.

Magistra edukacijske rehabilitacije, s kojom sam razgovarala o ovom pitanju, i sama ima dijete, a nedavno je na svojoj koži osjetila što znači kada dijete “iz čistoga mira” počne raditi probleme, vikati ili biti bezobraznim, mogli bismo reći. Vjerujte, i njoj je teško.

Kako kaže, to je tzv. prvi pubertet. Naime, dijete u dobi od najčešće 3 godine (iako se kod neke djece to javi i u drugoj godini života) počinje kreirati vlastiti identitet, pogotovo u odnosu na roditelje. Zapravo se u njegovoj glavi stvara velika konfuzija jer pokušava zauzeti vlastiti stav, ali još uvijek ne zna kako.

Možda ćete primijetiti da dijete ove dobi sve želi raditi samostalno ili da namjerno “udara kontru” svemu što mu predložite ili želite da ono napravi. Baš kao i tinejdžer – nije bitno što je, samo da je suprotno od onoga što roditelj kaže.

Kako riješiti prvi pubertet?

pubertet

Za početak, nemojte gubiti živce. Nemojte na dijete vikati ili ga udarati, naravno. Takav pristup stvara traumu i kontraefekt. Ukoliko vam dijete kaže da nešto ne želi ili želi da nešto ne napravite vi nego netko drugi, pitajte ga “Zašto?”. Tražite od  njega argument, kaže naša defektologinja. Važno je da dijete artikulira zašto je ljuto ili nešto traži, pa nakon toga napravite što želi, ali samo uz argument.

Djeca imaju tendenciju lagati, manipulirati i izmišljati razloge koji nisu stvarni, ali nipošto mu nemojte davati sve što želi bez razgovora.

Ukoliko doživite taj histerični ispad, a ne uspijete ga riješiti kroz razgovor, samo jako zagrlite dijete kako biste ga smirili. Bitno je to napraviti “pozitivno”, dakle uz zagrljaj kojim ga smirujete fizički, ali i pozitivan, umirujuć govor. Dok smirujete dijete, govorite mu da ga volite, da ga razumijete, ali da mu “iz tog i tog razloga” ne  možete dati što želi. Dijete se uz fizički kontakt i umirujuće riječi najčešće smiri.

Bitno je da shvatite kako nije niti riječ o poremećaju, niti o tome da ste vi loš roditelj, već sasvim prirodnom tijeku stvari. Utješno je znati da ovakav način ponašanja najčešće prestaje do četvrte godine života, ali utješno je znati i to da se vaš mališan formira u osobu, a vi mu u tome pomažete. Zapravo mu svojom reakcijom pomažete postati dobrim čovjekom. A što može biti ljepše od toga?

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

Zanimljivo je da kad sam bila mlađa nisam to nikad radila. Nikad se nisam stizala baviti analizama

Darivanje

Godini koja se bliži kraju treba nazdraviti, kao i svemu lijepome što nas čeka u nadolazećim mjesecima. Krenite već danas, uz napitak koji dijelite...

Darivanje

Prava poslastica za ljubitelje fantastičnih bića, čudesnih želja i snažnih čarobnjaka!

Zanimljivosti

Prvi grad za djecu, MiniPolis, rezultat je intenzivne suradnje s dječjim psiholozima i odgajateljima, a grad je potpuno siguran i prilagođen dječjem uzrastu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.