Rad na računalu deblja

Upozorenje – računala vas mogu udebljati i to ne samo zato što sjedeći za njima ne vježbate tijelo.

Istraživanja pokazuju da gledanje u monitor u nama budi želju za slatkim, a vjeruje se i da je mentalni stres izazvan radom za računalom jedan od glavnih uzroka promjene šećera u krvi i razine hormona koje 'uvjeravaju' mozak da je potrošio previše kalorija te da ih mora obnoviti.

Prema prezentacijama održanim na Međunarodnom kongresu o pretilosti u Stockholmu, računalne video igrice i gledanje televizije imaju isti negativni učinak. Istraživač Jean-Philippe Chaput sugerira radnicima koji sjede za računalima da redovito rade pauze od gledanja u monitore ako žele održati normalnu težinu. Dr. Chaput sa Sveučilišta u Kopenhagenu započeo je svoje istraživanje nakon što je primijetio da njegov nadređeni redovito jede čokoladu, kekse ili kolačiće kad radi za računalom.

Ukratko, jedna skupina studentica trebala je sažeti određeni tekst na računalu, a druga skupina se morala opuštati 45 minuta bez ikakvog zadatka. Oni koji su radili za računalom potrošili su samo tri kalorije više od onih koji nisu radili, ali su zato pojeli i puno više hrane nakon obavljenog zadatka. Točnije, unijeli su dodatnih 230 kalorija.Ostatak članka pročitajte ovdje:
Rad na računalu deblja