Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Recite NE hamburgeru

Djeca školske i predškolske dobi moraju imati pet zdravih obroka dnevno. Međutim, prehrambene navike djece su u stvarnosti daleko od idealnih.

Većina djece ne jede ništa za doručak, a na dnevnom meniju se uglavnom nalazi brza hrana bogata mastima i šećerima, a siromašna hranjivim nutrijentima.

– Veliku ulogu u prehrani djeteta igraju bake i djedovi koji neprestano „natrpavaju“ dijete s hranom u strahu da će biti gladno. Danas debljina više nije estetski nego zdravstveni problem. Ako dijete već s nekoliko navršenih godina usvoji tako loše prehrambene navike, vjerojatno će ih se kasnije neće moći riješiti,- istaknula je Katarina Kolarik, medicinska sestra i zdravstvena voditeljica dječjeg vrtića Tratinčica.

Uzroci i psihičke naravi


Uzroci gojaznosti kod djece su nepravilna prehrana, preskakanje obroka, konzumiranje grickalica, nasljedni faktori i nedovoljna tjelesna aktivnost. Osim toga, uzroci mogu biti i psihičke naravi – nezadovoljstvo i tuga.

– Da bi se pomoglo djetetu, potrebna je zajednička akcija cijele obitelji – svi trebaju promijeniti prehrambene navike, kupovati kvalitetniju hranu i izbjegavati kupnju grickalica, – ističe Kolarik.

Gojaznost može prouzročiti niz kroničnih bolesti u kasnijoj dobi kao što su srčane bolesti, povišeni krvni tlak i šećerna bolest. Osim toga, predstavlja i važan čimbenik u nastanku psihičkih poremećaja u razdoblju adolescencije.

Mršavošću do divljenja okoline

U adolescenciji, kada dijete počinje otkrivati svoje tijelo, često može biti nezadovoljno s onime što vidi. To se posebice događa djevojčicama kada se okrenu drastičnim dijetama koje na kraju mogu dovesti do niza oboljenja pa čak i smrti.

Odbijanje hrane ili anoreksija je psihički poremećaj. Djevojčice koje boluju od ovog poremećaja često dolaze iz „nesređenih“ obitelji, a odbijanje hrane je njihov način kontrole nad svojim tijelom kako bi izazvale divljenje okoline.

Djecu od najranijih dana trebamo učiti koje su namirnice dobre, a koje loše za njih. Ako im od početka ne usadimo zdrave navike, teško da će ih usvojiti kao odrasle osobe.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.