Rođendanska zabava Barbie

Ima 50 godina, a još uvijek savršeno izgleda. Nema celulita, krasi ju uzak struk, većinom je dugokosa te se super oblači. Ona je Barbie, jedna od najpopularnijih lutki ikada.

Barbie je javnosti po prvi put bila predstavljena na sajmu igračaka u New Yorku, 9. ožujka 1959. godine. Svrha takvih sajmova su, između ostalog, i velike narudžbe kupaca. Ipak, nakon što je predstavljena Barbie je izazivala nelagodu i kritika je bila kako roditelji djevojčicama nikad neće kupiti lutku velikih grudi.

18 milijuna obožavatelja

Negativan publicitet je trajao sve dok djevojčice diljem Sjedinjenih Država nisu na televiziji vidjele reklamu za Barbie. Nakon reklama sve je krenulo nabolje za Barbie. Te prve godine prodana je u 300.000 primjeraka, dok se danas taj broj popeo na desetke milijuna. Njen klub obožavatelja ima 18 milijuna članova, dok je onih najstrastvenijih 100.000.

– I mi u Hrvatskoj slavimo Barbien rođendan! Tako ćemo 4. travnja U Centru Kaptol imati premijeru Barbie filma, a poslije toga i druženju. Na proslavu su pozvana sva djeca, koja mogu osvojiti lijepe nagrade. Naime, najbolji crteži s Barbie tematikom bit će nagrađeni,- govori Slađana Škarić Radeljić iz Mattela Hrvatska.

Milijarda krpica

Stvoriteljica ove najpopularnije lutke je Ruth Handler koja je zajedno sa svojim suprugom Elliotom osnovala tvrtku Mattel i lansirala Barbie.

Barbie je visoka 29 centimetara te ima oko milijardu komada odjeće. Tako posjeduje i odoru koju je pohvalio Pentagon kada se prijavila u američku vojsku.

Kao većina žena u različitim razdobljima života prilagođavala se trendovima. Tako je tijekom 60-tih bila nadahnuta izgledom princeze-glumice Grace Kelly, a sedamdesetih Woodstockom. Kako ipak nije sve u odjeći pokazala je kandidiravši se 1992. godine za Bijelu kuću, a nakon toga 2004. godine je uslijedio prekid dugogodišnje veze sa zaručnikom Kenom.

Princeze su vječne

– Kod nas su najpopularnije, a samim tim i najprodavanije lutke „Mariposo“, moderne Barbie imena „Fashion Fever“ te naravno linija „Princeze“. Ne osjetimo pad u prodaji, jer stalno nudimo nešto novo. Sada kreće Barbie koja donosi priču o „Palčici“ i spašava livadu od izgradnje na njoj, govori Slađana.

Za rođendan ove mladolike pedesetogodišnjakinje pozivnicu možete dobiti u časopisu „Barbie“ i u „Dječjem klubu“ te tako prisustvovati šarenoj i veseloj zabavi.