Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gušterica

Sezona počinje s festivalom janjetine: 11. Crna ovca u Baški

Festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta jednostavno nazvan Crna ovca prije pola desetljeća dokazao mi se i kao mjesto odlične zabave, slučajnih susreta koja izrastu u prijateljstva.

Dok sam se prošli tjedan pitala gdje otvoriti sezonu na moru, stigao je poziv iz Baške. Festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta jednostavno nazvan Crna ovca prije pola desetljeća dokazao mi se i kao mjesto odlične zabave, slučajnih susreta koja izrastu u prijateljstva i, nemojmo to nikako zanemariti, sjajne otočke janjetine – s ražnja, s valcićima u žgvacetu, pod pekom, u burgerima, na lešo, s mladim graškom… You name it, they have it.

Ona o tome kako čovjek snuje, netko drugi određuje, pokazala se točnom već u petak, kad sam nakon samoberbe jagoda, ručka s divnim ženama, kuhanja pekmeza od jagoda i čašice razgovora s prvom susjedom umjesto u dva sata poslijepodne za Bašku krenula malo iza 21h. Službeno otvorenje i koncerti Krankenšvester i Vojko V nisu mi bili zapisani, ali sve ostalo jest.

Porcija bašćanske janjetine s kapulicom mladom i fetama kruha

Ok, možda ne baš sve, jer sam pokupila neku prehladu, pa sam jutro umjesto na željenoj radionici obnove mrgara, provela na plaži upijajući sunce, liječeći dišne puteve u 18,5°C toplom moru i rastjerujući suhim kašljem potencijalne turiste da se ručnicima suviše ne približe mom komadiću Vele plaže.

MRGARI – jedinstveni kameni cvjetovi

No pustimo te rijetke trenutke Gušteričine slabosti i vratimo se mrgarima. Mrgari su zadivljujući kameni ”cvjetovi” izgrađeni suhozidnom gradnjom na visoravnima ponad Baške na kojima su bašćanski pastiri držali ovce. Kad bi, po potrebi, pastiri željeli ošišati ili jednostavno pregledati svoje ovce, dognali bi ih u središnji dio mrgara, svaki bi odvojio svoje stado u vlastiti mrgarić (latica cvijeta na mrgaru) i obavio što treba, pa ih pustio natrag na pašu.

Foto TZ Baška

Mrgari su specifični za južni dio otoka Krka i jedino ćete ih ovdje vidjeti, a zahvaljujući Crnoj ovci i udrugama Sinjali i 4 grada Dragodid, na festivalu je bilo moguće naučiti principe i primjenu tradicionalne tehnike gradnje suhozida i tako sudjelovati u akciji obnove mrgara na putu prema lokvi Diviška. Put je to kojim sam prošla prije dvije godine u điranju kroz kanjon Vrženice, preko Vele luke i Male luke, pa pored mrgara do Mjesečevog platoa i natrag u Bašku.

Crne ovčice najmanji su učili izrađivati filcanjem

Ovogodišnji Ovčarski pohod išao je preko Mjesečevog platoa do mrgara pod Diviškom, a vraćao se divnom stazom kroz pitomu borovu šumu. Šezdesetak sudionika uspješno je svladalo 10-ak kilometara zahtjevnijeg kamenog terena. Za to su vrijeme najmlađi radili svoje crne ovčice na radionici filcanja vune, čitali slikovnicu ”Pobješnjeli Flegi”, upoznavali glagoljicu i boćali.

Ovčarski pohod okupio je 60-ak sudionika
Izrada malenih crnih ovčica filcanjem

Održao se i prvi plov jedriličarske regate Corinthia cup, a kao i svake godine organiziran je bio i vođeni obilazak kompleksa sv. Lucija u Jurandvoru posvećen značaju Bašćanske ploče čiji se original danas čuva u HAZU (Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti). Za vrijeme festivala crna ovca u Baški zaista ne može biti dosadno zahvaljujući svom tom silnom programu u kojem će baš svatko pronaći nešto interesantno.

Valcići su šurlice, a presnac je jaaaaaaako fin

Silno sam željela saznati kako se izrađuju valcići, kako u Baški nazivaju šurlice, ali i kušat još jednom presnac. Uspjela sam uloviti i recepte za njih, pa tko voli neka izvoli: Valcići ili šurlice iz Baške & Presnac, tradicionalna slastica otoka Krka.

Valciće su gospođa Nada i teta Biserka radile na ”žici od kišobrana”. Tanki, maleni, sve jednaki… Savršeni. Teta Biserka radi dva odjednom, gospođa Nada se pravda da je ona još mlada i tek uči. Dok ih rade pričaju kako su nekad valcići bili i veći i deblji, manje elegantni…

Gospođa Nada i teta Biserka izrađuju valciće ili šurlice

No nekad se nije imalo vremena, a trebalo je nahraniti brojna gladna usta. Valcići ili šurlice kuhaju se kratko, spuštaju u kipuću vodu, a ne treba čekati niti da isplivaju. Dovoljno je da kad ih promiješate i podignete na kuhaču, da budu fleksibilni. U Baški će vam ih najradije servirati s žvacetom od bašćanske janjetine.

Odmah do valcića kušam presnac, ukusan kolač od mladog ovčjeg sira. Kad sam ga prvi put probala, kući sam ponijela još dva komada. Filom od mladog ovčjeg sira s jajima, limunom i cukrom puni se tijesto koje se ispeče u pećnici, pa se presnac gušta kad god se poželite slatkog. Dok radosno završavam svoj komadić presnaca, već je vrijeme za poći na predavanje Korada Korlevića u školsku dvoranu doslovno ispunjenu do posljednjeg mjesta.

Presnac, autohtona slastica s Krka od mladog ovčjeg sira
Rezervirajte treći vikend u svibnju za Crnu ovcu 2025.

Sjedi se i na stepenicama tribina i pažljivo sluša Korlevićevo izlaganje jesu li umjetna inteligencija i sintetska biologija prilika ili kraj. Govori Korado o samosvijesti umjetne inteligencije, dotiče se programiranja ljudi, no kao decidirani učitelj najveći naglasak stavlja na razvoj kritičkog razmišljanja. Ponajviše kod mladih. Vele mi prijatelji koji su kasnije došli na stand up kako su svi iz dvorane izlazili zabrinutih lica. Sigurna sam da ih je uvijek zanimljiv i aktualan Korlević tek potaknuo na razmišljanje.

Korado Korlević dosad nije propustio niti jednu Crnu ovcu, a malotko je u subotu u Baški propustio njegovo predavanje

Smijeha, ipak, nije nedostajalo na stand up-u Josipa Škilje i Ante Travizi, momaka iz Splicke scene u čijim se pričama iz djetinjstva prepoznala brojna publika. Druga večer završena je koncertima M.O.R.T.-a i Psihomodo Popa.

Rano nedjeljno jutro provodim šećući kroz još uvijek uspavanu Bašku. Danas će se još voziti 15ak kilometara biciklima od Baške do Jurandvora i preko Drage Bašćanske natrag u Bašku, vježbat će se joga, a oldtimer klub Riječka Fićo Scena prodefilirat će najšarmantnijim automobilima naših prostora po mjestu. Crna ovca 2024. završit će danas. No već sutra će početi pripreme za 12. Crnu ovcu koja će se održati, kao i uvijek, treći vikend u mjesecu svibnju, od 16. do 18. svibnja 2025. Vidimo se dogodine!

Ne propustite

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.