Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Sladoled od manga i đumbira

Ukusno osvježenje idealno za hladne dane.

U zadnje vrijeme su mi na pameti sladoledi. Čim napravim jedan, već razmišljam o sljedećoj turi.

Trenutno se u zamrzivaču nalazi sladoled od mandarina, blago kiseo, pomalo slatkast i zato osvježava do daske. Recept za njega natipkam uskoro. Možda kad napravim turu sladoleda s višnjama, čokoladnim biskvitom i reduciranim sherryjem po receptu moje tetei po uzoru na schwarzwaldicu. Kako ja sama nisam ljubiteljica čokoladno voćnih kombinacija – ta tura će biti prepuštena bratu, a nama ću napraviti sladoled od bijele čokolade s kardamomom.



Ne znam točno o čemu se radi i otkud se pojavio blaži oblik opsesije sladoledima. Možda je kvaka u tome što sam se ovo ljeto navukla na fine domaće sladolede i sad kad se zaželim sladoleda, teško mi je uživati u kupovnim verzijama (iako, nisu svi kupovni loši, naravno).

Meni je ovaj sladoled baš 'legao'. Mango mi spada u sam vrh omiljenog voća, a đumbir volim i u slatkim i slanim kombinacijama. Kako sam ga napravila dosta, odnijela sam ga i kolegicama s posla na degustaciju. Dok je nekima kombinacija bila čudna i nisu bili sigurni dali im se sviđa ili ne, druge su bile oduševljene, a neke su od njih odmah i zatražile recept. Pa evo ga:



Sastojci :
  • oko 500 grama pirea od manga
  • 3 žutanjka
  • 100 grama kristal šećera
  • 100 grama šećera u prahu
  • 1 komadić đumbira (cca 2×2 cm)
  • 180 ml slatkog vrhnja
Priprema:
  1. Mango i đumbir oguliti i narezati i u multipraktiku izmiksati u pire, dodati mu 100 grama šećera u prahu.
  2. Miksati žutanjke s kristal šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  3. Za to vrijeme ugrijati slatko vrhnje, pazeći pritom da ne zakuha. Miksajući dodavati slatko vrhnje smjesi žutanjaka i šećera (u nekoliko navrata).
  4. Smjesu staviti u lonac i stalno miješajući, kuhati na laganoj vatri (paziti da žutanjci ne koaguliraju i da ne bude grudica) dok se ne zgusne.
  5. Nakon toga kremu ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, i kad se ohladi dodati joj pire od manga i đumbira. Staviti u zamrzivač i svakih pola sata žustro vilicom promiješati sladoled da razbijete kristaliće leda. Ja sam tu radnju ponovila 10-ak puta.


Ukoliko želite da sladoled ima i blagu teksturu možete jako sitno narezati dio đumbira i manga i ostaviti ih sa strane. Umiješajte u sladoled kad i pire od đumbira i manga.

Steamy, creamy

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Recept za jednostavne i ukusne polpete od tikvica.

Savjeti stručnjaka

Pića, kao i hrana, imaju važnu ulogu u zdravlju organizma te utječu na težinu, zdravlje srca, jetru, mentalno zdravlje i fizičku spremnost.

Gastronomija

Najukusniji su dok su još topli, uz čaj ili šalicu mlijeka.

Zanimljivosti

Jela s tjesteninama pripremaju se lako i brzo, a uz pametnu kombinaciju s drugim namirnicama mogu biti nutritivno bogata i puna okusa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.