Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Sladoled od manga i đumbira

Ukusno osvježenje idealno za hladne dane.

U zadnje vrijeme su mi na pameti sladoledi. Čim napravim jedan, već razmišljam o sljedećoj turi.

Trenutno se u zamrzivaču nalazi sladoled od mandarina, blago kiseo, pomalo slatkast i zato osvježava do daske. Recept za njega natipkam uskoro. Možda kad napravim turu sladoleda s višnjama, čokoladnim biskvitom i reduciranim sherryjem po receptu moje tetei po uzoru na schwarzwaldicu. Kako ja sama nisam ljubiteljica čokoladno voćnih kombinacija – ta tura će biti prepuštena bratu, a nama ću napraviti sladoled od bijele čokolade s kardamomom.



Ne znam točno o čemu se radi i otkud se pojavio blaži oblik opsesije sladoledima. Možda je kvaka u tome što sam se ovo ljeto navukla na fine domaće sladolede i sad kad se zaželim sladoleda, teško mi je uživati u kupovnim verzijama (iako, nisu svi kupovni loši, naravno).

Meni je ovaj sladoled baš 'legao'. Mango mi spada u sam vrh omiljenog voća, a đumbir volim i u slatkim i slanim kombinacijama. Kako sam ga napravila dosta, odnijela sam ga i kolegicama s posla na degustaciju. Dok je nekima kombinacija bila čudna i nisu bili sigurni dali im se sviđa ili ne, druge su bile oduševljene, a neke su od njih odmah i zatražile recept. Pa evo ga:



Sastojci :
  • oko 500 grama pirea od manga
  • 3 žutanjka
  • 100 grama kristal šećera
  • 100 grama šećera u prahu
  • 1 komadić đumbira (cca 2×2 cm)
  • 180 ml slatkog vrhnja
Priprema:
  1. Mango i đumbir oguliti i narezati i u multipraktiku izmiksati u pire, dodati mu 100 grama šećera u prahu.
  2. Miksati žutanjke s kristal šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
  3. Za to vrijeme ugrijati slatko vrhnje, pazeći pritom da ne zakuha. Miksajući dodavati slatko vrhnje smjesi žutanjaka i šećera (u nekoliko navrata).
  4. Smjesu staviti u lonac i stalno miješajući, kuhati na laganoj vatri (paziti da žutanjci ne koaguliraju i da ne bude grudica) dok se ne zgusne.
  5. Nakon toga kremu ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, i kad se ohladi dodati joj pire od manga i đumbira. Staviti u zamrzivač i svakih pola sata žustro vilicom promiješati sladoled da razbijete kristaliće leda. Ja sam tu radnju ponovila 10-ak puta.


Ukoliko želite da sladoled ima i blagu teksturu možete jako sitno narezati dio đumbira i manga i ostaviti ih sa strane. Umiješajte u sladoled kad i pire od đumbira i manga.

Steamy, creamy

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Otkad smo popile čaj od đumbira, više ne želimo piti kupovne čajeve

Savjeti stručnjaka

Koliko puta smo čuli da priroda liječi? „Neka ti hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“, Hipokrat.

Gastronomija

Ukusi su različiti, ali mnogi će se složiti da se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih štrukli sa...

Gastronomija

Recepti i načini pripreme tiramisua mnogobrojni su kao i priče o njegovom podrijetlu, a mi vam donosimo recept koji će jednostavno oduševiti vaše goste.

Advertisement