U zadnje vrijeme su mi na pameti sladoledi. Čim napravim jedan, već razmišljam o sljedećoj turi.
Trenutno se u zamrzivaču nalazi sladoled od mandarina, blago kiseo, pomalo slatkast i zato osvježava do daske. Recept za njega natipkam uskoro. Možda kad napravim turu sladoleda s višnjama, čokoladnim biskvitom i reduciranim sherryjem po receptu moje tetei po uzoru na schwarzwaldicu. Kako ja sama nisam ljubiteljica čokoladno voćnih kombinacija – ta tura će biti prepuštena bratu, a nama ću napraviti sladoled od bijele čokolade s kardamomom.

Ne znam točno o čemu se radi i otkud se pojavio blaži oblik opsesije sladoledima. Možda je kvaka u tome što sam se ovo ljeto navukla na fine domaće sladolede i sad kad se zaželim sladoleda, teško mi je uživati u kupovnim verzijama (iako, nisu svi kupovni loši, naravno).
Meni je ovaj sladoled baš 'legao'. Mango mi spada u sam vrh omiljenog voća, a đumbir volim i u slatkim i slanim kombinacijama. Kako sam ga napravila dosta, odnijela sam ga i kolegicama s posla na degustaciju. Dok je nekima kombinacija bila čudna i nisu bili sigurni dali im se sviđa ili ne, druge su bile oduševljene, a neke su od njih odmah i zatražile recept. Pa evo ga:

Sastojci :

Ukoliko želite da sladoled ima i blagu teksturu možete jako sitno narezati dio đumbira i manga i ostaviti ih sa strane. Umiješajte u sladoled kad i pire od đumbira i manga.
Steamy, creamy
Trenutno se u zamrzivaču nalazi sladoled od mandarina, blago kiseo, pomalo slatkast i zato osvježava do daske. Recept za njega natipkam uskoro. Možda kad napravim turu sladoleda s višnjama, čokoladnim biskvitom i reduciranim sherryjem po receptu moje tetei po uzoru na schwarzwaldicu. Kako ja sama nisam ljubiteljica čokoladno voćnih kombinacija – ta tura će biti prepuštena bratu, a nama ću napraviti sladoled od bijele čokolade s kardamomom.
Ne znam točno o čemu se radi i otkud se pojavio blaži oblik opsesije sladoledima. Možda je kvaka u tome što sam se ovo ljeto navukla na fine domaće sladolede i sad kad se zaželim sladoleda, teško mi je uživati u kupovnim verzijama (iako, nisu svi kupovni loši, naravno).
Meni je ovaj sladoled baš 'legao'. Mango mi spada u sam vrh omiljenog voća, a đumbir volim i u slatkim i slanim kombinacijama. Kako sam ga napravila dosta, odnijela sam ga i kolegicama s posla na degustaciju. Dok je nekima kombinacija bila čudna i nisu bili sigurni dali im se sviđa ili ne, druge su bile oduševljene, a neke su od njih odmah i zatražile recept. Pa evo ga:
Sastojci :
- oko 500 grama pirea od manga
- 3 žutanjka
- 100 grama kristal šećera
- 100 grama šećera u prahu
- 1 komadić đumbira (cca 2×2 cm)
- 180 ml slatkog vrhnja
- Mango i đumbir oguliti i narezati i u multipraktiku izmiksati u pire, dodati mu 100 grama šećera u prahu.
- Miksati žutanjke s kristal šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Za to vrijeme ugrijati slatko vrhnje, pazeći pritom da ne zakuha. Miksajući dodavati slatko vrhnje smjesi žutanjaka i šećera (u nekoliko navrata).
- Smjesu staviti u lonac i stalno miješajući, kuhati na laganoj vatri (paziti da žutanjci ne koaguliraju i da ne bude grudica) dok se ne zgusne.
- Nakon toga kremu ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi, i kad se ohladi dodati joj pire od manga i đumbira. Staviti u zamrzivač i svakih pola sata žustro vilicom promiješati sladoled da razbijete kristaliće leda. Ja sam tu radnju ponovila 10-ak puta.
Ukoliko želite da sladoled ima i blagu teksturu možete jako sitno narezati dio đumbira i manga i ostaviti ih sa strane. Umiješajte u sladoled kad i pire od đumbira i manga.
Steamy, creamy
You must be logged in to post a comment Login