Sladoled od tajnih sastojaka!

Prvo moram razjasniti naslov. Naime moja djeca jedu svaki po dvije ili tri vrste sladoleda, a druge ne žele niti okusiti. Iz kucne izrade im je najomiljeniji sladoled od crvenog voća (maline, jagode, borovnice) kojeg često sami rade. Tako da im je sladoled ponuđen bez da im odam koji su sastojci, jer nikad nije moguće procijeniti reakciju.

Izradu ovog sladoleda-sorbeta (jer se koristi i voda) sam vidjela u jednoj reportaži o otoku Guadaloupe gdje se radio u "kazancetu" od kojih 20 litara. Kako sladoled od kokosa volim od prvog trenutka kad sam ga kusala u slastičarnici Vivoli, prije puuuuuuuno godina, nije bilo sumnje da cu ga morati pripremiti i na ovaj način, bez mlijeka i jaja.

U reportaži nije bilo recepta i nisu navedene količine ali je moj pokus odlično uspio te ga dijelim s vama. Kako mi se sve učinilo malo preslatkim, dodala sam i sok jedne limete. U reportaži se kokosovo mlijeko dobivalo cijeđenjem svježih kokosovih oraha sto je u našim prilikama ipak jednostavnije zamijeniti onim iz tetrapaka ili konzerve.

Sastojci:

  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 200-300 ml kondenzirano mlijeko
  • 1 litra vode
  • 100-200 g šećera
  • sok 1 limuna ili limete
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:

1.
Šećer i vodu pristaviti na srednje jaku vatru te zagrijati kako bi se šećer rastopio.

2.
Mahunu vanilije razrezati i ostrugati ‚kavijar’ u lonac te mahunu staviti da se zajedno s ostalim kuha. Dodati kokosovo i kondenzirano mlijeko te sok limuna ako koristite (ako ne koristite onda slobodno smanjite količinu šećera jer je kondenzirano mlijeko također slatko).

3. Kuhati par minuta uz miješanje, dok tekućina lagano ne zakuha. Tada skinuti s vatre i ostaviti da se dobro ohladi. Izliti u posudice za dječji sladoled na štapiću ili u kutiju s poklopcem te staviti u zamrzivač na nekoliko sati.

U slast!

Marina kuharica