Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Slikovnica Lastin novi dom s posvojenjem upoznaje najmlađe

Na Svjetski dan posvojenja Adopta, udruga za potporu posvajanju, u Zagrebu je predstavila slikovnicu Lastin novi dom

Na Svjetski dan posvojenja Adopta, udruga za potporu posvajanju, u Zagrebu je predstavila slikovnicu Lastin novi dom. Riječ je o prvoj hrvatskoj slikovnici koja o posvojenju govori u stihovima. Slikovnica je namijenjena posvojiteljima koji sa svojom djecom žele razgovarati o posvojenju, ali i svima drugima koji djeci žele približiti tu temu. Autorica slikovnice je Marijana Križanović, a ilustratorica Dubravka Kolanović.

„Kod posvojene djece iznimno je važna izgradnja pozitivnog identiteta. Kako posvojenje ne bi doživljavali kao problem ili tabu temu, ključan je razgovor, a slikovnica je izvrstan alat za početak razgovora o posvojenju“, istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte i urednica slikovnice Lastin novi dom.

Autorici slikovnice to je deseta knjiga za djecu, ali prva koju je pisala na zadanu temu.

„Ova mi je slikovnica zbilja posebna. Na pisanje su me potaknule mame posvojiteljice. Pisati tekst o posvojenju bio mi je veliki izazov jer sam željela ostati dosljedna svojem izričaju – stihovima i likovima iz svijeta životinja. Slikovnica promiče poštivanje različitosti i toleranciju“, kazala je Marijana Križanović.

U slikovici lasta Vlasta sanja obitelj, a na kraju je prigrle tata slavuj i mama čigra.

Andreja Turčin, predsjednica Adopte, istaknula je da za većinu posvojiteljskih obitelji posvojenje znači početak priče, a ne njezin završetak. Naime, djeci je dolaskom u novu obitelj potrebna prilagodba. Zbog toga je pozvala nadležne institucije da roditeljski dopust od šest mjeseci omoguće i posvojiteljima djece starije od osam godina. Iza te djece je mnoštvo trauma koje trebaju prebroditi.

Prošle je godine u Hrvatskoj posvojeno 136 djece. Na kraju te godine u zemlji je bilo 399 djece s uvjetima za posvojenje, a u Registru potencijalnih posvojitelja je 1038 građana.


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentare ispod na webu nam ostavite poruku #adopta
  • Možete se prijaviti samo jednom
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite prijateljima… Vaše nam je mišljenje važno!
  • Pratite nas putem društvenih mreža Facebook , Instagram i YouTube

Prijave primamo do 19. studenog točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Elvira Puškarić

Više

She Book Club

Prvu djetetovu knjigu zovemo slikovnicom. U njoj je skrivena slatka priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama.

She Book Club

„Ružno pače“ iz pera Hansa Christiana Andersena nova je priča u Mozaikovoj slušaonici.

She Book Club

„Vuk i sedam kozlića“ iz pera braće Grimm nova je priča u Mozaikovoj slušaonici.

She Book Club

„Ured za izgubljene stvari“, topla obiteljska priča o stvarima koje gubimo i onima koje ne možemo izgubiti, šesta je audio slikovnica u Mozaikovoj slušaonici.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.