Smijeh uz jogu

Ovih je dana teško pronaći trenutke – a još više razloge – za smijeh. Financijska kriza, problemi na poslu, stres – sve to blokira i stidljiv smiješak, a kamoli gromoglasan smijeh. Šteta, jer davno je Freud u "Vicu i njegovu odnosu prema nesvjesnom" pisao o ljekovitosti smijeha, koji čisti psihu od destruktivnog i pridonosi tomu da živimo kvalitetnije i opuštenije.

Kao odgovor na sve te prepreke uvodimo jogu uz smijeh (termin laughter yoga možemo prevesti samo uvjetno), piše German Chavez za Metro Mexico. Sa samo 14 godina povijesti smijuljenja, ta tehnika rabi osnovne vježbe slične smijehu s disanjem iz klasične joge. Neobična mješavina povećava proizvodnju endorfina, što čini da se sudionici osjećaju bolje.

Korist i od pretvaranja

"Vježba je svojevrsno pretvaranje, oponašanje smijanja, s posebnim disanjem. To su osnovne komponente joga-smijeha, kao i opušten pristup u kojem sve shvaćate kao igru", rekao je Nethan Mansbach iz meksičkog Instituta za jogu uz smijeh.

Nije potrebno imati velik smisao za humor jer nije riječ o dobroj šali ili nekoj drugoj vanjskoj motivaciju. Lažno smijanje, pretvaranje, već je dovoljno kako bi se postigla normalizacija krvnog tlaka, povećanje razine kisika u tijelu, eliminiranje glavobolja i nesanice te otključavanje inhibicija. Čak se preporučuje za slučajeve depresije i ovisnosti, ali i za poboljšavanje socijalizacije.

"Ustanovili smo da vježbanje proizvodi mnoge enzime koji neutraliziraju depresiju i smanjuju stres, a danas gotovo 80 posto bolesti nastaje od stresa", rekao je Mansbach.

Smijeh je učinkovitije vježbati u grupi, jer interakcija s drugim ljudima donosi bolje rezultate.