Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Spas od vrućina

Top 5 savjeta za hlađenje tijela.

Nismo ni svjesni koliko si sami možemo olakšati život za vrijeme ljetnih vrućina, samo ako pripazimo što jedemo, pijemo, kako se oblačimo i kada se krećemo. Proučite i primijenite pokoji savjet – bit će vam lakše.

1. Smočite puls i ručni zglob


Dobra ideja hlađenja je močenje ručnog zgloba i puls točaka s hladnom vodom. To će rashladiti vaše tijelo, no kako bi se postigao veći I duži efekt možete si i lice zamotati mokrom ledenom krpom. Pri tom treba paziti da se led na stavlja direktno na kožu jer ju može oštetiti. Studija pokazuje da ovakvo hlađenje smanjuje temperature tijela za 3 stupnja.

2. Jedite hranu koja hladi

Sljedeći korak je piti i jesti stvari koje vas mogu rashladiti. Inače treba piti vodu i kada niste žedni kako bi spriječili dehidraciju. Definitivno treba izbjegavati kofein i alkohol koji istu potiču te se usmjeriti na pića s elektrolitima.Čak i led može pomoći zadržati hladnoću u tijelu, ali najbolje s vodom. No pri tom treba paziti da nije prehladna, jer tijelo koristi više energije ako je voda jako hladna kako bi ju približila unutarnjoj temperaturi tijela.

Dobar izbor osvježavajuće hrane je lubenice i trešnje. Umjesto vruće hrane, pokušajte po ljeti jesti česte i male obroke ili zalogaje koji sadrže hladno voće ili niske masnoće mliječnih proizvoda.

3. Ohladite losione

Pokušajte spremiti losione ili kozmetičke tonike u hladnjak kako bi ih mogli koristititi za vrijeme vrućih dana. Mnogima će dobro doći za premorene i natečene noge. U hladnjaku možete držati i sprej bocu s vodom te si po potrebi pošpricati lice. Ne treba zaboraviti ni zamrznuti bočicu vode kako bi se mogli osvježiti hladnom vodom i nakon pola dana izbivanja iz kuće.4. Pazite što oblačite


Nosite komotnu odjeću, po mogućnosti od svijetle boje. Osim toga, pamučna odjeća će vas puno manje grijati od sintetike.

5. Ostanite među 4 hladna  zida

Konačno, koristite zdrav razum. Ako je vani vrućina nepodnošljiva, ostanite u kući – naravno, kada se može izbjeći aktivnosti na suncu i asfaltu. Obratite posebnu pozornost na starije osobe, dojenčad, i svakog s kroničnom bolesti, jer su osjetljiviji na visoku temperaturu. Ne zaboravite da je kućnim ljubimcima također potrebna zaštita od dehidracije i topline.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Obitelj

Ako i imate razloga za ljubomoru, nije bitno – jer stvari će se lakše riješiti ako niste zeleno čudovište koje riga vatru.

Suncokreti na oblacima

Ne znam kako vi, ali ja često volim saslušati tuđa iskustva i savjete, iako nekako na kraju ispadne da ustvari nikad nikog ne poslušam...

Savjeti stručnjaka

Ako vas ne zadovoljava napredak dijete, vrijeme je da napravite neke promjene koje proces mogu ubrzati.

Gastronomija

Zdrava prehrana je ona prehrana koja kontrolira unos energije, pruža optimalne količine hranjivih tvari te, između ostaloga, ima ogroman utjecaj na naš izgled, samopouzdanje...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.