Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Što je Cupuaçu?

Idealan za brže zacjeljivanje suncem oštećene i isušene kože

Cupuacu ili Cupuaçu ultimativno je super voće iz Južne Amerike. Iako je tamo, posebice u Brazilu, već odavno prepoznato kao ‘vitaminska bomba’ prepuna antioksidansa i ostalih nutrijenata, ovo voće sve je popularnije u Sjevernoj Americi, ali i na ostalim kontinentima.

Mnogi svjetski nutricionisti smatraju kako će Cupuacu skinuti s trona popularno južnoameričko voće Acai. Oba ploda imaju iste dobrobiti, no neki stručnjaci tvrde kako je Cupuacu zdraviji od acai bobica, jednostavnije ga je uzgajati, a njegovim uzgojem ne uništavaju se prašume u Južnoj Americi.

cupuacu 1Plod drveta Cupuacu pripada porodici kakaa i raste na visini od 12 do 20 metara. Ovo vrlo nedostupno voće  stoljećima je primarna namirnica ljudi koji žive u prašumi. Nalik na dinju ili lubenicu, Cupuacu ima tvrđu koru, no ispod nje nalazi se kremasta, egzotična pulpa.

Sazrijeva od siječnja do travnja, tijekom sezone kiša. Tada se bere i iz njega se vadi pulpa koja se koristi za sokove, sladoled, džemove, smoothiese, ali i kao dodatak kremama. Proizvodi od ove egzotične voćke u većini velikih gradova Južne Amerike, poput Ria, smatraju se delikatesom.

cupuacu sladoled[box style=”0″]

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Cupuacu sadrži visoku razinu B1, B2, B3 vitamina, masne i aminokiseline i barem devet antioksidansa uključujući vitamine A i C. S obzirom na to da pripada obitelji kakaa bogat je i flavonoidima.

Ovo prašumsko voće sadrži kalcij i selenij te obiluje fitonutrijentima.
Cupuacu stimulira imunološki sustav i pomaže u borbi protiv raznih bolesti. Ne sadrži kofein, ali ima energetski učinak kao da ga ima jer podiže imunološki sustav, snižava krvni tlak i bogat je vitaminima.  Za razliku od energetskih pića ili kofeina, poslije soka od Cupuacu ne osjeća se umor.

Zbog bogatstva vitamina B zaslužan je i za zdravlje kose i kože. Smanjuje razinu kolesterola, povećava libido i moždane funkcije. Pomaže i pri zdravijem kardiovaskularnom sustavu.

[/box]

Cupuacu stoljećima uzgaja autohtono stanovništvo tropskih prašuma koje zna kako najbolje iskoristiti sve što im priroda nudi. Njegovo sjeme pod nazivom ìbeansî često se davalo onima s bolovima u abdomenu, a sok od Cupuacu posvećivali bi šamani i davali bi ga trudnicama, mladim parovima koji žele stvoriti obitelj, a koristio se i kao lijek za razne bolesti.

Pozornost zapadnjaka ovo egzotično voće privuklo je kada je jedna japanska tvrtka zaštititi ime ovog drveta i voća kako bi mogli prodavati piće od kave s čokoladom. Brazil je naposljetku uspio nacionalizirati to voće te je Cupuacu ipak ostao njihov zaštitni znak.

cupuacu 2Ovo voće nalazi se u proizvodima široke namjene poput šampona, losiona za tijelo, maslaca, sladoleda ili soka. Samo voće koje se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na sjeveru Brazila u Hrvatskoj nije dostupno, a teško ćete ga naći i kod njihovih susjeda, Sjedinjenim Američkim Državama.

No, ono se nalazi u mnogim proizvodima na policama supermarketa ili kozmetičkih kuća diljem svijeta. Kreme s maslacem od Cupuacu preporučuju se trudnicama u borbi protiv strija, za brže zacjeljivanje suncem oštećene i isušene kože što je vrlo korisna informacija posebice u ovim ljetnim mjesecima kada kožu svakodnevno izlažemo suncu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Egzotična voćka u sebi krije brojne hranjive tvari.

Savjeti stručnjaka

Od vitamina B12, preko Super C Antioksidanta, sve do zdrave prehrane, našem je organizmu nužan dragocjen unos vitamina koji pružaju energiju i čuvaju ga...

Zdravstveni karton

Saznali smo kojih je to top 5 vitamina i minerala koji nam najčešće manjkaju u tijelu i zašto te kako ih uspješno nadomjestiti.

Savjeti stručnjaka

Studije su pokazale kako jedan vitamin može začiniti vaš ljubavni život, a ako vas zanima što je u pitanju, nastavite čitati. 

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.