Što je The Blue Box?

Vrijeme je za malo inspirativnih tema. Jednu od njih smo pronašli u ovom videu. James Dyson Award međunarodna je nagrada za dizajn koja slavi, potiče i nadahnjuje dizajnere u pronalasku novih ideja za rješavanje problema.

Prošlogodišnja dobitnica prve nagrade za inovaciju James Dyson Award 2020 je 23-godišnja španjolska studentica biomedicinskog inženjerstva, Judit Giró Benet iz Tarragone, čija inovacija bi mogla pomoći ženama širom svijeta u ranom otkrivanju raka dojke.

Njezin višekratno iskoristivi uređaj pod nazivom The Blue Box temelji se na spoznaji da psi mogu namirisati rak pluća iz daha pacijenta, što je Judit inspiriralo da počne proučavati biološki mehanizam te sposobnosti, a to ju je dovelo do biomedicinskog programa studiranja na Sveučilištu Kalifornija u Irvineu, gdje je upoznala profesora koji joj je postao mentor na razvoju dijagnostičkog uređaja koji objedinjava hardver, softver i AI.

Uređaj koristi 6 kemijskih senzora koji reagiraju na targetirane biomarkere raka iz uzorka urina. Njih potom analizira AI algoritam u cloudu koji traži rane znakove raka dojke. Nakon što AI napravi dijagnozu, rezultati se šalju prema telefonu korisnika i prikazuju u The Blue Box aplikaciji