Što nam govori boja ruže?

Nježni, lijepi, mirisni i poseban cvijet – ruža, potječe iz daleke nam Kine. Kroz povijest su je mnogi moćnici birali kao simboliku vlastite obitelji ili naroda, slikarima je služila kao motiv, a pjesnicima kao tema i inspiracija. Postoji više od 2500 vrsti ruža prekrasnih mirisa i boja.

A što znači koja boja saznajte u sljedećim rečenicama jer primjerice možete iščitati neke namjere muškarca koji vam pokloni žute, a ne crvene ruže. A ako i vi jednom prilikom budete htjeli nekom pokloniti emociju, a ne znate ju formulirati u riječi – izrecite to bojom ruže.

Bijele ruže

Prije se bijela ruža koristila kao pokazatelj čiste i prave ljubavi, a i danas se često koristi kao cvijet na vjenčanjima simbolizirajući čvrstu vezu i nevinu ljubav. Ipak, simbolizira i mirnoću i hrabrost pa je prikladan cvijet i na posljednjim ispraćajima.Žute ruže

Usko povezane sa suncem i energijom, žute ruže su simbol veselja i prijateljstva. Ipak njeno staro značenje je to da simbolizira nevjeru, ljubomoru i prekid.

Ružičaste ruže

Ružičasta simbolizira eleganciju i gracioznost. Tamnim nijansama ružičaste izražava se zahvalnost, a svijetlima brižnost.

Narančaste ruže

Ova boja simbolizira ponos, strast, opčinjenost i ludu žudnju. Ako vam je muškarac pokloni znači da vas ne može izbiti iz glave.

Ljubičaste ruže

Predstavlja sjaj i veličanstvenost te se osim crvene ruže u povijesti često koristila kao simbol plemstva. Simbolizira i ljubav na prvi pogled.

Crvene ruže

Jedan od univerzalnih simbola duboke i prave ljubavi su crvene ruže. Kroz povijest je bila simbol religije i kraljevstva, uvijek nečeg posebnog i bitnog, baš poput ljubavi.