Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Što on nama govori položaj u kojem spavamo?

Istraživači su proučavali 1.000 ispitanika i analizom utvrdili šest najčešćih položaja spavanja: fetus, klada, čežnja, vojnik, slobodni pad te morska zvijezda.

Ako nekoga zaista želite upoznati, morate ga vidjeti u zemlji snova. Tako bar savjetuju stručnjaci. To ne znači da morate biti intimni nego da će vam položaj u kojem netko spava reći sve što trebate znati o toj osobi.

Prema istraživanju stručnjaka Centra za spavanje iz Edinburga, položaji u kojima spavamo mogu o nama otkriti intimne detalje i oslikati složenu sliku naše osobnosti.

Istraživači su proučavali 1.000 ispitanika i analizom utvrdili šest najčešćih položaja spavanja: fetus, klada, čežnja, vojnik, slobodni pad te morska zvijezda. Sukladno njima su i kategorizirali osobnosti spavača.

Fetus

Studija je pokazala kako osobe najčešće spavaju u položaju fetusa, koji se uglavnom spominje kao psihološki najsigurniji položaj u kojem se osjećamo ugodno, sigurno i u kojem tražimo zaštitu.

Čak 41% ispitanika ima naviku spavati u ovom položaju, a za njih je karakteristično da se na prvi pogled čine žestokima i žilavima, a u stvari su izuzetno osjetljive i sramežljive prirode. Također se brzo mogu opustiti.

Klada

Drugi najpopularniji položaj je klada u kojem osoba spava na boku s ravnim rukama i nogama. Ukupno 15% ispitanika preferira ovakav položaj u krevetu, a za njih istraživači tvrde da su društveni i prijateljski nastrojeni, nemaju problema vjerovati strancima, no također mogu ponekad biti lakovjerni.

Čežnja

Položaj čežnje označava spavač s ispruženim rukama, a 13% ispitanika najčešće spava u ovom položaju. Čeznutljive osobe su otvorene prirodi, mogu biti sumnjičave i cinične, teško donose odluke i ne mijenjaju svoje mišljenje lako.

Vojnik

Ako spavate u položaju vojnika (kao i 8% ispitanika), na leđima s ispruženim rukama uz tijelo, tada su šanse da ste povučena i rezervirana osoba koja visoko postavlja letvicu.

Slobodni pad

Položaj slobodnog pada u kojem osoba spava na trbuhu (7% ispitanika najčešće spava u ovom položaju), a ruke joj počivaju oko glave, označava naglu i društvenu osobu koja je ujedno tankokožac i osjetljiva je na kritiku.

Morska zvijezda

Na posljednjem se mjestu našao položaj morske zvijezde u kojem voli spavati 5% ispitanika. Ove su osobe dobre kao prijatelji jer znaju kako saslušati tuđe probleme, nude svoju pomoć i nisu pretenciozne. Najviše im odgovara kada su daleko od središta pažnje.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Ideja da nas omiljeno voće razotkriva potiče iz drevnog Japana, gdje su ljudi još prije dvije tisuće godina smatrali da je voće stvoreno kako...

Savjeti stručnjaka

Nedostatak sna kod djece utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Zdravstveni karton

Poboljšanje kvalitete i količine sna započinje dobrim režimom spavanja koji se naziva 'higijena spavanja'.

Suncokreti na oblacima

Prijatelja kojeg ne moraš vidjeti godinu dana, ali onda kad se jednom vidite, lepršavo nastavite tamo gdje ste stali..

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.