Stollen je njemački tradicionalni kruh, kolač koji sadrži sušeno ili kandirano voće, marcipan, orašaste plodove i začine, a prekriven je šećerom u prahu ili šećernom glazurom. Obično se jede tijekom božićnih blagdana, a poznat je još i pod imenom Christstollen. Jedan od najpoznatijih stollen kolača je onaj proizveden u gradu Dresdenu, taj stollen obično je vlažan, težak, izrazito mirisan i pun suhog voća.
Potrebno :
Za nadjev
šećer u prahu za posipavanje
Postupak :
Just Good Food
Potrebno :
Za nadjev
- 120 g grožđica
- 150 g nasjeckanih blanširanih badema
- 100 g suhih brusnica
- 100 g suhih nasjeckanih marelica
- 5 cl ruma
- srž jednog štapića vanilije
- svježe ribana korica limuna i naranče
- cimet, muškatni oraščić
- kardamom
- 1/2 kocke svježeg kvasca
- 70 g šećera
- 2 jaja
- 100 ml mlakog mlijeka
- 500 g brašna
- malo soli
- 100 g marcipan mase
- 200 g maslaca
šećer u prahu za posipavanje
Postupak :
- U prikladnoj zdjelici izmiješajte sastojke za nadjev, grožđice, suhe brusnice, nasjeckane suhe marelice, nasjeckane bademe, te začine, cimet, muškatni oraščić i kardamom. Dodajte naribanu koricu limuna i naranče, te rum. Sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji preko noći.
- U manjoj zdjelici natrgajte svježi kvasac, dodajte mu prstohvat šećera, zalijte s malo mlijeka i pustite na toplom da se digne pjenica. Brašno prosijte u prikladnu posudu, pa u sredini načinite jamicu, dodajte prstohvat soli, zatim dignuti kvasac, mlijeko, šećer, jaja i maslac nasjeckan na manje kockice. Dodajte malo naribane limunove korice, pa mikserom sa spiralnim nastavcima ili kuhačom jačim pokretima zamijesite podatno dizano tijesto. Kad se počnu pojavljivati mjehurići, tijesto prekrijte prozirnom folijom ili običnom kuhinjskom krpom i ostavite takvo na toplom mjestu da se digne. Dignuto tijesto premijesite, dodajte mu marcipan masu i procijeđeno suho voće i bademe. Pustite ga još sat vremena na toplom dok se ponovno ne digne.
- Pećnicu zagrijte na 180 C. Dignuto tijesto s voćem oblikujte u kruh i stavite u maslacem namašćen kalup prikladnog oblika. Prije nego ste stavili kolač u pećnicu ostavite ga još 10-tak minuta u kalupu. Kolač pecite oko sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici. 10- tak minuta nakon stavljanja u pećnicu kolač premažite tekućim otopljenim maslacem. Kad je kruh, kolač pečen premažite ga ostatkom otopljenog maslaca te pospite šećerom u prahu, pa ga ostavite da se ohladi najmanje dva sata.
Just Good Food
In this article:Božić, just good food, kolač, kruh, nada duhović, recept, šećer, stollen, voće
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login