Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Stručnjaci odobrili: Ovo je najbolja dijeta za 2024. godinu

Kako bi se došlo do ovog rezultata, okupljeno je 43 stručnjaka iz područja prehrane, dijeta i problema sa zdravljem povezanih s prehranom.

Ako želite jesti zdravo ili na najzdraviji način izgubiti višak kilograma, dobro je znati koju su dijetu (plan prehrane) stručnjaci odabrali kao najbolju.

Prema onome što stoji u novom broju magazina U.S. News & World Report’s Best Diets rankings, ovaj plan prehrane je najbolji odabir za vas!

Koja je najbolja dijeta za 2024.?

Glavni urednik magazina Gretel Schuller ponosno ističe da je u pitanju Mediteranska dijeta, a puno je razloga zašto je baš ona dobila titulu najbolje. Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih kilograma, a namirnice koje uključuje imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam.

Mediteranska dijeta ustvari označava stil života, a ne dijetu, i zato je ona posebno važna. Ne postoje pravila kojih se morate pridržavati ili tražite posvuda neke posebne namirnice. Obilježja kvalitetne prehrane su balans, održivost, mora biti prilagođena obitelji ali i nuditi nutrijente i minerale. Upravo ova prehrana sadrži sve navedeno”, dodao je Schuller.

Kako bi se došlo do ovog rezultata, okupljeno je 43 stručnjaka iz područja prehrane, dijeta i problema sa zdravljem povezanih s prehranom. Uključeno je bilo 30 različitih dijeta, a stručnjaci su odabrali najzdraviji način prehrane. Posebnost ove prehrane je što ju možete lako pratiti dugo vremena i tako živjeti zdravo i održavati željenu tjelesnu masu.

Kako će mediteranska dijeta koristiti zdravlju?

Omiljena je među stručnjacima jer se svodi na zdrave namirnice koje su i ukusne, fleksibilna je i neće vas lišiti baš svih namirnica koje volite. Uz to, znanstveni podaci potvrđuju da se radi o iznimno zdravom načinu prehrane kojemu se svi možemo prilagoditi.

Schueller pojašnjava: “Ova se prehrana nalazi na vrhu ljestvica raznih kategorija: najlakša dijeta, najbolja prehrana za kontrolu dijabetesa, zdravlje srca ali i kostiju. Isto tako je otkriveno da ona može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa, visokog kolesterola, demencije, depresije a i raka dojke.”

Mediteranska dijeta dakle nije strukturirana za skidanje kilograma, ali ako je se pridržavate možete lakše kontrolirati unos kalorija kroz veličinu porcija, a uz tjelesnu aktivnost možete postići puno.

Što se jede tijekom mediteranske dijete?

Jelovnik se prilagođava godišnjem dobu jer su uključene vrijedne namirnice- povrće, voće, grahorice, cjelovite žitarice, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje… Savjet je da se riba jede dva puta u tjednu, a mlijeko, jaja, piletina i puretina umjereno. Crveno meso i slatkiše neka za vas predstavljaju povremenu nagradu. Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav, vitalan i dug život.

Iako se principi ove dijete baziraju na navikama stanovnika mediteranskih zemalja, ne postoji razlog zašto ne biste isprobali i ovaj plan prehrane, sve namirnice koje su za njega potrebne sigurno možete lako nabaviti. Zapamtite, cilj je ove dijete održati zdravlje, ali će vam ona pomoći da bez puno odricanja izgubite višak kilograma. Sretno!

Ne propustite

Zdravstveni karton

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.