Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Trendovi

Svjetska modna elita u Zagrebu

Hrvatska moda ima perspektivu, ističe Nina Režek Wilson, organizatorica «Modnog ormara».

– Kada svjetski poznata dizajnerica Hiroko Koshino sama izrazi želju postati jednom od dvije predsjednice žirija ovogodišnjeg «Modnog ormara»,stručnog natjecanja studenata dizajna u organizaciji zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, onda je suvišno isticati važnost i kvalitetu ove manifestacije, koja se višetjednim modnim revijama, izložbama i promocijama upravo održava u Zagreb, rekla je za She.hr Nina Režek Wilson, jedna od organizatorica «Modnog ormara», ugledna slikarica i profesorica povijesnog kostima na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Osim Hiroko, 72-godišnje Japanke, koja, kako kaže Režek, izgleda kao da ima 52 godine, a stvara modu kao da su joj tek 22, žirijem, koji bira, a tako i promovira, najbolje radove naših studenata dizajna u nekoliko kategorija, stručnim ocjenjivačkim sudom predsjedava i Wendy Dagworthy, predstojnica MA studija na prestižnom londonskom fakultetu Royal College of Art.

U prestižnom međunarodnom žiriju i Sanja Muzaferija

Imena ostalih članova žirija, odreda stranaca, zaista su impresivna. Osim Willie Walters, predstojnice BA studija dizajna, još jednog uglednog londonskog fakulteta Central St. Martins College of Art, koji su pohađali i slavni Stella McCartney i John Galliano, tu su i poznati, nagrađivani, mladi dizajneri Bora Aksu i Jens Laugesen.

Zatim modni urednik niza svjetskih časopisa Stephen Higginson, vlasnik PR modnih agencija Gabriel Opoku, kostimograf, modni dizajnerica i jedna od takozvanih sedam veličanstvenih, prve generacije čuvene Antwerpenske škole dizajna, Kaat Tilley, francuski dizajner i umjetnik Frederic Molenac, čovjek koji je radio za Karla Lagerfelda te dizajnirao haljine i za Nicole Kidman, te jedina naša predstavnica, modna urednica Sanja Muzaferija.

– Raduje me isticanje članova žirija ovogodišnjeg «Modnog ormara», a neki od njih bili su u žiriju i prošle godine. Njihov povratak dokazuje ono što mi s fakulteta već odavno i znamo, a to je da hrvatska moda i dizajn imaju itekakvu perspektivu, da naši studenti dobro znaju što rade i da se njihova diploma u svijetu uvažava s respektom. Komplimenti žirija osobito idu na kreativnost i poznavanje modnih trendova budućih domaćih dizajnera, a u obzir uzimaju činjenicu da natjecateljima nije jednostavno doći do vrhunskih materijala, ističe Nina te najavljuje prave dizajnerske poslastice, ističe Režek Wilson.

Od službenog dijela natjecanja, gdje će se za nagradu boriti pomno odabrani studenti za koje će se tek čuti, preko niza promocija, primjerice knjige o modnom make-upu «Lice u ogledalu», autorice majstorice šminkanja Marije Koptrle, do zanimljivih izložbi i velikih revija tandema I-gle, Tomislava Jerčića, Mustri, Igora Dobranića… «Modni ormar» završava neposredno prije Božića, slavljem obljetnice 500 godina rođenja Marina Držića, s prigodnom revijom renesansnih kostima koje su izradili studenti TTF-a.

"Josipa Lisac i Karla Bruni – ikone stila"

Kako je Nina Režek Wilson (na fotografiji)  modni autoritet, uvijek i beskompromisno u obrani struke, a široj je javnosti postala poznata opravdanom kritikom povijesne kostimografije popularne sapunice «Ponos Ratkayevih», ukazala je i na često, a pogrešno poistovjećivanje stila i ukusa u domaćim modnim časopisima, u kojima čitamo o modnim ikonama stila, koje to ponekad i nisu.

– Odjevni stil je isključivo osoban, zna se tko ga i zašto nosi, ne podliježe modnim trendovima, može biti vječan te nužno nema veze s kvalitetom, cijenom i dobrim ukusom. To su oni ljudi koje po njihovom odabiru odjeće prepoznajemo. Ikone stila današnjice su Cate Blanchett, Helen Mirren, bračni par Angelina Jolie i Brad Pitt…, a od naših, Josipa Lisac, arhitektica Vedrana Ergić i modna dizajnerica Nataša Mihaljčišin (I-gle), nabraja Nina.

"Michelle Obama i Iva Balaban  – ikone dobrog ukusa"

Dodaje da dobar ukus uglavnom podliježe trendu, osobito ako se ima novca, što također nije ključno. Naravno, ukusno odjevena osoba može biti i čisti klasičar, s izrazitim osjećajem za boje i kombiniranje odjevnih predmeta. Svjetske ikone dobrog ukusa su Jullien Moore, Sharon Stone, Helly Berry, Jennifer Aniston, a od naših, primjerice, Iva Balaban.

– Sve su one lijepo odjevene, ali im nedostaje još učenja, promatranja i iskrene želje da izgrade prepoznatljiv stil. Što se tiče dviju najpopularnijih prvih dama svijeta, Carla Bruni definitivno je ikona stila, što može zahvaliti i činjenici da je rođena u Italiji, a Michelle Obama zasad je samo ikona dobrog ukusa s predispozicijama da postane jednom i ikona stila. No, postoji još jedna svjetska djevojka na najboljem putu da od apsolutne svjetske kraljice dobrog ukusa postane i kraljica stila, a to je Sienna Miller, toliko kopirana u svom savršenom balansiranju između ležernosti i visoke mode.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Moderan dizajn, vrlo jednostavna za upotrebu, s fokusom na potrebama potrošača, njezine su ključne karakteristike.

Trendovi

S prepoznatljivim printevima i cvjetnim motivima, elegantnim i romantičnim haljinama, dizajnerica Anita Pokrivač slavi ljeto.

Beauty report

Po prvi puta, svoj hommage ovom univerzalnom jezičnom i modnom pojmu dao je i hrvatski brend nakita Karat Jewelry.

Fashion report

Rezultati su dio projekta „Fashion (Re)search“, niza istraživanja tržišta temeljenih na redovitom prikupljanju podataka, čiji je cilj pružiti aktualne i relevantne informacije medijima i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.