Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Tuna za jednostavan i zdrav obrok

Osvoji Rio Mare poklon iznenađenja

Riba je prijeko potreban sastojak svake zdrave, uravnotežene prehrane bogate sastojcima korisnima za organizam. Iako je Hrvatska jedna od mediteranskih zemalja, Hrvati jedu vrlo malo ribe. Po njezinoj potrošnji nalazimo se pri dnu europske ljestvice. Jedemo tek desetak kilograma po stanovniku. To je daleko manje od svih zemalja koje koriste blagodati Sredozemnog mora, a poražavajuća je činjenica da jedemo manje ribe i od nekih europskih kontinentalaca.

Čini se kako su tradicionalne vrijednosti mediteranske kuhinje koja je oduvijek koristila ribu i maslinovo ulje, ipak zakazale. Unatoč svim svjetskim istraživanjima nutricionista da se radi o neprocjenjivoj namirnici, riba je i dalje nedovoljno zastupljena u našoj prehrani. Razlozi zašto je tomu tako ne mogu biti financijske prirode jer je plava riba, koja je i zdravija od bijele, jeftinija od bilo kojeg mesa.



Ako ne pripremate ribu zbog toga što je zato potrebno vrijeme i vještina, ovako hranjivu namirnicu možete uvrstiti u svoju prehranu i ako konzumirate primjerice tunu u konzervi. Tunjevina u maslinovom ulju omiljen je gost na mnogim obiteljskim stolovima. Bogata je fosforom i u 100g ima više proteina nego primjerice svinjeće meso. Obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje za razliku od zasićenih koje nalazimo u crvenom mesu i mliječnim proizvodima pomažu u kontroli razine kolesterola. Zbog svih tih svojstava potpomaže fizički razvoj mladih i vitalnost odraslih.

Danas nam je, osim samih namirnica, osobito bitno i njihovo podrijetlo. Zanimljiva je činjenica da jedino prije konzumacije Rio Mare tunjevine u konzervi možemo lako saznati proizvodnu liniju od trenutka kada je riba, većinom najbolja tunjevina iz porodice tuna žutih peraja, ulovljena do trenutka serviranja na naš stol. To će vam otkriti četiri koda koji se nalaze na vrhu limenke kod otvarača. Na njihovoj stranici, upisom, kodova možete saznati iz kojeg je mora potekla, na kojem je brodu putovala, u kojoj je tvornici bila, u kojoj je konzervi nađena te u kojoj je košari ta konzerva bila. Garanciju proizvoda nude i odgovorom na pitanja koja vrsta broda je korištena za ulov ribe, područje na kojem je ulovljena. Možemo otkriti datum i metodu ulova, kvalitetu konzervirane tune i datum konzerviranja.



Osim što je izrazito praktičan proizvod, konzervirana tunjevina omogućuje i raznovrsnu pripremu različitih jela svima onima koji nemaju ni volje ni vremena za pripremu svježe ili smrznute ribe. Njezin specifičan okus omogućuje djeci da prebrode odbojnost prema karakterističnom okusu ribe. Kako bi vam pokazali kako tunjevina u konzervi može biti zanimljivija namirnica nego što ste mislili donosimo vam recept poznatog kuhara Tomislava Škunce. Pokazao nam je kako salata od tunjevine ne mora uvijek sadržavati tjesteninu i majonezu ili vrhnje. Ova mediteranska delicija otvorila nam je mnoge gastronomske vidike!

NICOISE SALATA sa RIO MARE INSALATISSIME MAIS e TONNO



Sastojci:

  • RIO MARE INSALATISSIME MAIS e TONNO
  • krumpir
  • cherry rajčica
  • lisnata salata (romanska ili regica ili misuno)
  • peršin list
  • ljubičasti luk
  • kapari
  • crne masline otkoštene
  • kuhana jaja
Dressing:
  • dijon senf,
  • maslinovo ulje
  • vinska kvasina
  • limunov sok

Priprema:

Krumpir u kori kuhamo u slanoj vodi. Kada se krumpir malo ohladi, ogulimo koru i narežemo na ploške. Jaja kuhamo tvrdo, kada se ohlade prepolovimo ih. Ljubičasti luk ogulimo, prepolovimo i narežemo na trakice. Cherry rajčicu operemo i prepolovimo. Lisnatu salatu operemo i ocjedimo, natrgamo na manje listove. Peršin operemo i nasjeckamo. Kapare ocijedimo, masline također i narežemo ih na kolutiće.

Za izradu dressinga iscjedimo limunov sok, dodamo žlicu dijon senfa, kvasinu, maslinovo ulje i posolimo. Omjer octa i ulja je 1:1. Pomiješamo sve sastojke osim jaja, dodamo RIO MARE INSALATISSIME MAIS e TONNO i prelijemo dressingom. Salatu popaprimo, posolimo i dobro promiješamo. Na salatu dodamo kuhano jaje i po želji prelijemo sa još malo maslinova ulja.

Dobar tek! 

OSVOJI POKLON IZNENAĐENJA!

Kako bi pripremili ovaj i još mnoge druge zanimljive recepte s tunjevinom, Rio Mare vam poklanja 3 paketa iznenađenja!

Ukoliko želite osvojiti ovaj poklon, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom TUNA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Koliko ribe Hrvati pojedu godišnje?

Vaše prijave primamo do 25. ožujka 2013., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika.

Dobitnice su: Iva Savo, Suzana Gorski i Ivana Kulaš.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.