Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Iako se liječenje osoba zaraženih HIV-om u svijetu uspješno provodi, Hrvatskoj nedostaje nekoliko važnih lijekova.<br />

Hrvatska

U Hrvatskoj nedostaje lijekova za HIV

Iako se liječenje osoba zaraženih HIV-om u svijetu uspješno provodi, Hrvatskoj nedostaje nekoliko važnih lijekova.

U Europi je trenutno registrirano 26 antiretrovirusnih lijekova a u Hrvatskoj 12, no za očekivati je skora registracija tri nova lijeka, čije je uzimanje puno jednostavnije, jer ih pacijenti uzimaju jednom dnevno i izazivaju manje nus pojava, rekao je  voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om prof. Josip Bergovac na konferenciji za novinare u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Zaraženima HIV-om tako bi uskoro mogli biti dostupni lijekovi poput Truvede, koji čini kombinaciju dva lijeka protiv HIV-a, te u svijetu trenutno najpopularnijeg lijeka protiv HIV-a Atriple, koji predstavlja kombinaciju tri lijeka.

Prof. Bergovac ističe da farmaceutska industrija nema interesa za registraciju lijekova kod nas zbog maloga broja oboljelih, ali i zbog toga što čekaju ulazak Hrvatske u EU kada više neće morati prolaziti proceduru registracije.

Izlječenja od HIV-a nema, ali ohrabruju pomaci u liječenju, pa danas u Hrvatskoj sve više bolesnika živi s HIV-om, ističe Bergovac.

Podaci iz Registra HIV/AIDS-a pokazuju da je od 1985. godine do danas u Hrvatskoj bilo registrirano 714 zaraženih, među kojima je od AIDS-a oboljelo 284, dok je umrlo 149 osoba.

Godišnje se registrira oko 50-ak novozaraženih, većina među homoseksualnom populacijom, pri čemu značajnu ulogu ima 14 novootvorenih centara za dobrovoljno testiranje, odakle se na liječenje upućuje najveći broj pacijenata. 

(Hina)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti započinje znanjem, ali neophodna je primjena znanja i zaštitnih ponašanja.

Brinimo jedna o drugoj

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak).

Drama Queen

Moguće da ću zvučati posve nezahvalno i bezobrazno, ali sva situacija oko korona virusa me danima nasmijava.

Brinimo jedna o drugoj

Kampanja ove godine nosi naziv “Meni se to ne može dogoditi” da se istakne uobičajena pretpostavka da se loše ili nepredviđene situacije događaju drugima,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.