Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

U sigurnim rukama

Došao je trenutak kada morate odvojiti od djeteta i razmisliti kome ga povjeriti na čuvanje.

Trenutak rastanka od djeteta, makar i kratkotrajan, obilježen je mnogim emocijama, a kriza pogađa i dijete i majku. Osjećaj olakšanja pruža tek spoznaja da je dijete u dobrim rukama, da je zadovoljno i da se uglavnom poštuje majčina filozofija odgoja.

Vrtići za duži rok

Za većinu roditelja najprihvatljivija opcija svakako su jaslice, odnosno vrtić. Dijete boravi u skupini s 20 do 30 vršnjaka, o njemu se brinu odgajatelji. Uz igranje i spavanje ima tri do četiri obroka dnevno. Djeca se u vrtiću uče samostalnosti u jelu, odijevanju, održavanju higijene, a kasnije i u izražavanju emocija, potreba, te donošenja odluka.

Razlike između privatnih i javnih vrtića nisu velike, riječ je o nijansama. Kod vrtićkog tipa čuvanja djeteta proces privikavanja je ponekad težak, pun suza. Kod većine djece razdoblje privikavanje je kratko i u konačnici sva zavole vrtić.

Izbor između privatnih i javnih vrtići ovisi prvenstveno o financijskim mogućnostima i sklonostima roditelja. Cijene u privatnim vrtićima mogu biti do 1800 kn mjesečno.
Ako ste pristaša učenja jezika od malih nogu, postoje vrtići u kojima vaše dijete već od treće godine može ići recimo u „francuski“ vrtić.

”Teta čuvalica” za mlađe

Opcija ”tete čuvalice” dobra je za manju djecu, bebe od godinu ili manje dana. Dijete ostaje u svom, već poznatom okruženju, okruženo poznatim igračkama i stvarima, a vrijeme čuvanja puno je fleksibilnije.

Naravno, najvažnija stavka je naći tetu od povjerenja, po mogućnosti tražiti preporuke i biti jako pažljiv, jer nije svejedno kome ostavljate svoje dijete. Financijski je skuplja opcija od vrtića – približno 3000 kuna mjesečno, što ovisi o vremenu i obujmu posla koje ste dogovorili.

Igraonice za kratkotrajna odvajanja

Za one koji su se odlučili ili imaju privilegiju biti s djetetom do škole, postoje igraonice i radionice, ovisno o dobi djeteta. Mnoge igraonice su u sklopu gradskih knjižnica.
Postoje i igraonice ”po potrebi”, ako imate hitne i neizostavne obveze. Cijena takvih igraonica je oko dvadesetak kuna po satu.

Dakle, izbor je velik, a na vama je da razmislite, odredite prioritete i donesete odluku koja će biti najbolja za vaše dijete. Spoznaja da je dijete sigurno i zadovoljno olakšat će vam dnevni ritam i obavljanje svakodnevnih poslova.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Dobar posao

Uopće nije važno je li vaš pogled na život ‘polupuna’ ili ‘poluprazna’ čaša, činjenica je da je izazov kreirati pozitivan stav.

Dobar posao

Znamo da djeca, ali i odrasli postaju poput osoba s kojima se druže. Pa i kaže se 's kim si, takav si'.

Savjeti stručnjaka

Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u nepovoljnim uvjetima kakvi još uvijek vladaju u našem okruženju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.