U sigurnim rukama

Trenutak rastanka od djeteta, makar i kratkotrajan, obilježen je mnogim emocijama, a kriza pogađa i dijete i majku. Osjećaj olakšanja pruža tek spoznaja da je dijete u dobrim rukama, da je zadovoljno i da se uglavnom poštuje majčina filozofija odgoja.

Vrtići za duži rok

Za većinu roditelja najprihvatljivija opcija svakako su jaslice, odnosno vrtić. Dijete boravi u skupini s 20 do 30 vršnjaka, o njemu se brinu odgajatelji. Uz igranje i spavanje ima tri do četiri obroka dnevno. Djeca se u vrtiću uče samostalnosti u jelu, odijevanju, održavanju higijene, a kasnije i u izražavanju emocija, potreba, te donošenja odluka.

Razlike između privatnih i javnih vrtića nisu velike, riječ je o nijansama. Kod vrtićkog tipa čuvanja djeteta proces privikavanja je ponekad težak, pun suza. Kod većine djece razdoblje privikavanje je kratko i u konačnici sva zavole vrtić.

Izbor između privatnih i javnih vrtići ovisi prvenstveno o financijskim mogućnostima i sklonostima roditelja. Cijene u privatnim vrtićima mogu biti do 1800 kn mjesečno.
Ako ste pristaša učenja jezika od malih nogu, postoje vrtići u kojima vaše dijete već od treće godine može ići recimo u „francuski“ vrtić.

”Teta čuvalica” za mlađe

Opcija ”tete čuvalice” dobra je za manju djecu, bebe od godinu ili manje dana. Dijete ostaje u svom, već poznatom okruženju, okruženo poznatim igračkama i stvarima, a vrijeme čuvanja puno je fleksibilnije.

Naravno, najvažnija stavka je naći tetu od povjerenja, po mogućnosti tražiti preporuke i biti jako pažljiv, jer nije svejedno kome ostavljate svoje dijete. Financijski je skuplja opcija od vrtića – približno 3000 kuna mjesečno, što ovisi o vremenu i obujmu posla koje ste dogovorili.

Igraonice za kratkotrajna odvajanja

Za one koji su se odlučili ili imaju privilegiju biti s djetetom do škole, postoje igraonice i radionice, ovisno o dobi djeteta. Mnoge igraonice su u sklopu gradskih knjižnica.
Postoje i igraonice ”po potrebi”, ako imate hitne i neizostavne obveze. Cijena takvih igraonica je oko dvadesetak kuna po satu.

Dakle, izbor je velik, a na vama je da razmislite, odredite prioritete i donesete odluku koja će biti najbolja za vaše dijete. Spoznaja da je dijete sigurno i zadovoljno olakšat će vam dnevni ritam i obavljanje svakodnevnih poslova.