Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

U skladu s unutarnjim satom

Kronobiologija je znanost koja proučava povezanost potreba i sposobnosti ljudskog tijela s vremenom u danu.

Prema učenju drevnih Kineza smjenjivanje dana i noći utječe na biološke procese i pojedini organ u našem tijelu u različito vrijeme reagira drugačije. Tako se naš organizam ravna prema unutrašnjem ritmu.

Primjerice, tjelesna snaga je na minimumu oko 23 sata, kao i metabolizam, krvni pritisak, puls i tjelesna temperatura. To je vrijeme kad je melatonin, hormon zadužen za dobro raspoloženje na vrhuncu. Radna sposobnost znatno opada oko 22 sata i organizam je u fazi samoobnavljanja jer se povećava broj leukocita u krvi.

Ne jedite iza 21 sat

Želite li mirno usnuti izbjegavajte filmove ispunjene nasiljem. Prema kronobiologiji nije dobro jesti nakon 21 sat jer se opterećuje probavni sustav. Uzimate li antibiotike, idealno bi bilo između 20 i 4 sata jer u tom razdoblju najbolje djeluju.

Oko 20 sati u jetrima se smanjuje količina masti, a venozna krv jače struji prema srcu. Samo sat ranije usporava se puls i snižava se krvni tlak.

Idealno vrijeme za druženje bilo u obitelji ili s prijateljima je 18 sati te zadnji čas za večeru budući da gušterača još može prerađivati hranu. Organizam svoj maksimum dostiže oko 17 sati, bubrezi najbolje rade i još k tome, najviše rastu nokti i kosa.

Imate li višak želučane kiseline, idealno vrijeme za uzeti lijek je 16 sati, kao i za sportski trening. Novi radni elan obično se budi oko 15 sati i tada većina radnih ljudi dostiže svoj maksimum.

Pobijedite umor kratkim odmorom

Inače, osjećaj umora javlja se periodično, svaka četiri sata: u deset, 14, 18 sati, a pobijediti ga se može s malim odmorom od deset do 15 minuta. Oko 14 sati organizam je najmanje osjetljiv na bol pa je dobro posjetiti stomatologa ili otići na zakazani kirurški zahvat. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom kako lokalna anestezija tada djeluje pola sata, prije podne samo 12 minuta, a navečer 19 minuta.

Dok ostali organi isto odmaraju, žučni aparat radi punom parom u 13 sati. Potreba za odmorom javlja se i oko podneva, a posebno brzo računati se može oko 11 sati. Osim toga, na zavidnoj visini su i duhovne sposobnosti.

Pamćenje je na vrhuncu u deset sati, jednako kao i tjelesna temperatura i općenito, radna sposobnost. A idealno vrijeme za vođenje ljubavi je osam sati, budući da su hormoni „na visini“. No, s druge strane, u ovo doba najizraženije su reumatske tegobe.

Idealno je buđenje oko šest

Idealno vrijeme za buđenje je šest sati kad je povišena koncentracija kortizona. Dok spavaju, muškarcima se oko pet sati spolni hormon testosteron maksimalno proizvodi. Zanimljivo je prema nekim podacima da se dosta djece rađa oko četiri sata ujutro, ali da je s druge strane povećan rizik od infarkta i za napadaje astme.

Tri sata ujutro kritično je za osobe sklone depresiji jer je tad zabilježen najveći broj samoubojstava. Za vozače pak nije najbolje vrijeme oko dva sata jer su refleksi sporiji nego inače. Jednako tako radna koncentracija opada nakon ponoći, osobito oko jedan sat pa se dešavaju česte pogreške.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Hipertenzija (povišen krvni tlak) se često naziva tihim ubojicom jer može postojati  dugo vremena bez simptoma.

Duh i tijelo

Detoksikacija je vrlo individualna te se mora odabrati ona koja odgovara vašoj prehrani, zdravlju i želji da ju provedete do kraja.

Drama Queen

Na kraju priče, nigdje, nikad i ništa nije izazivalo toliko mržnje koliko pojava ženske bradavice koja se nazire tu ili tamo.

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.