Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
balansirana mediteranska prehrana
balansirana mediteranska prehrana

Gastronomija

Vitalni i zdravi – balansirana mediteranska prehrana

Svakog tjedna donosit ćemo vam recepte poznatog chefa kao i komentar certificirane nutricionistice

Brojna istraživanja pokazuju da je pretilost i neuravnotežena prehrana pošast sadašnjeg načina života i uzrok velikog broja zdravstvenih problema. Prema irskoj studiji objavljenoj u British Medical Journalu, jedna od najsmrtonosnijih bolesti – rak debelog crijeva – u velikom se broju slučajeva može spriječiti zdravim načinom života, ponajprije pravilnom ishranom.

Zdrava hrana i uravnotežena prehrana ključ su kvalitetnog života, ali i psiho-fizičke vitalnosti koja nam je nužna da bismo živjeli punim plućima. Da se razumijemo, ovdje ne govorimo o dijetama i restrikicijama u prehrani, već o balansiranoj mediteranskoj prehrani – prehrani specifičnoj za podneblje u kojem živimo, temeljenoj na namirnicama pogodnima upravo za naš organizam.

balansirana mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana bazirana je na prirodnim, neprerađenim, svježim i jednostavnim namirnicama, zbog čega je prvi izbor mnogih liječnika i nutricionista. Osim ribe, osobitno plave, repertoar obuhvaća i razno svježe povrće poput rajčice, brokule, rukole i radiča, razne vrste domaćih sireva, ali i suhomesnate proizvode poput pršuta.
Naravno, što je mediteran bez maslina, pa je tako visokokvalitetno maslinovo ulje temelj pripreme gotovo svih jela, a obogaćuje se širokom paletom začina poznatim po svojim ljekovitim svojstvima još od antičkih vremena – bosiljkom, lovorom, ružmarinom, origanom, mažuranom i dr.
Mediteran je bogat i velikim izborom sezonskog voća s čime ne možete pogriješiti niti možete pojesti previše. No, ono zbog čega baš svi uzivaju u mediteranskom načinu prehrane je preporučena čaša crnoga vina nakon glavnog obroka u danu.
Bazirajući se na ribi i zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, a manje na mesu i mliječnim proizvodima, mediteransku prehranu obilježava savršeni nutritivni balans. Konzumirajući ovu vrstu hrane, u organizmu se stvara optimalan omjer omega-3, omega-6 i omega-9 nezasićenih masnih kiselina, povećava se unos dijetalnih vlakana te vitamina i minerala, a unos zasićenih masti i jednostavnih ugljikohidrata u organizam se znatno smanjuje.

balansirana mediteranska prehrana
Na našu veliku sreću, živimo u zemlji u kojoj su domaće namirnice iznimno kvalitetne i visoke nutritivne vrijednosti. Bogatu gastronomsku ponudu možemo zahvaliti geografskom smještaju u mediteranskom bazenu koji nam osigurava najsvježije, najzdravije i najukusnije namirnice.
U potrazi za Mediteranom u centru Zagreba, degustirali smo jela ribljeg restorana Conte uz stručno vodstvo chefa Tomislava Šimića i poznate hrvatske nutricionistice Karmen Matković Melki. Chef Tomislav pripremio je vrhunska mediteranska jela koja potiču psiho-fizičku vitalnost, a renomirana nutricionistica Karmen Matković Melki objasnila nam je njihove nutritivne vrijednosti.

Svakog tjedna, kako bi vam osigurali zdrave i uravnotežene obroke koje možete pripremiti i sami kod kuće, donosit ćemo vam recepte chefa restorana Conte, Tomislava Šimića, kao i komentar certificirane terapeutkinje Metabolic balance programa i nutricionistice Karmen Matković Melki.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Kako lakše prebroditi izazove koje pred nas stavlja bogati blagdanski stol, u članku donosi nutricionistica Karmen Matković Melki, dipl. ing., univ.mag.pharm.

Putovanja

Mediteran je zasigurno jedno od najpoželjnijih mjesta na svijetu za život. Brojne su prednosti života na ovom komadiću Zemlje.

Budi fit

6 savjeta za učinkovitije rezultate.

Duh i tijelo

Dani pred nama su dani koje ćemo provesti u kući. Sami ili u društvu uže obitelji. Iako se čini izazovno, iz ovog vremena koje...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.