Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Vježbajte i mentalne mišiće!

Poznato je koliko je važno vježbati tijelo, međutim vježbati um još je važnije jer nam omogućava stabilnost i fleksibilnost u vremenu u kojem živimo.

Poznato je koliko je važno vježbati tijelo, međutim vježbati um još je važnije jer nam omogućava stabilnost i fleksibilnost u vremenu u kojem živimo.

 

“Svijet kakav smo stvorili proces je našeg razmišljanja. To se ne može promijeniti bez promjene našeg razmišljanja.”

Albert Einstein

 

Um je fleksibilan

Danas kada je cijeli svijet stao i prioriteti su promijenjeni, a autoriteti se urušavaju i informacije su kontradiktorne, naš um ima tendenciju uhvatiti se za jednu od njih kako bi se stabilizirao. Sada je prilika za mentalno vježbanje uma jer otvoren um koji svaku informaciju i ideju može razmotriti, pronaći će stabilnost u promjenama i nepoznatom. Trenirajte svoj um kako bi bio fleksibilan jer vrijeme u kojem živimo zahtjeva snalažljivost i inovativna rješenja. A samo otvoren um može vidjeti nove mogućnosti ako se ne drži za stare ideje i ne pati za prošlim vremenima.

 

“Svi razmišljaju o promjeni svijeta, ali nitko ne razmišlja o promjeni sebe.”

Leo Tolstoj

 

Filteri uma

Svjesni um i sustav čovjeka ne može odjednom primiti sve impulse koje prima podsvijest. Zbog toga svjesni um filtrira i stvara leću kroz koju vidite svijet. Tu leću potrebno je trenirati! Tada se ne morate držati za jednu ili više ideja. Sve ideje i teorije su samo to i kroz povijest su se uvijek mijenjale. Nezadovoljstvo, očekivanja i strah dolaze iz vezanosti za jednu ideju i za naša očekivanja kakav bi život trebao biti.

Jedino promjena je stalna

Korisnije je prihvatiti neizvjesnost i nepoznato i živjeti u skladu s onim što se događa jer jedino je promjena stalna!

Preduvjet napretka

Otvoren um i fleksibilna leća kroz koju promatrate sebe i svijet može uzeti u obzir sve informacije. Tako postajete objektivni promatrač koji može vidjeti ono što jeste. Bez otvorenog uma ljudi bi i dalje vjerovali da je Zemlja ravna ili da se Sunce okreće oko nje. Sposobnost uma da sagleda i zamisli nove mogućnosti i ideje preduvjet je napretka ljudske vrste na osobnoj i globalnoj razini.

“Jučer sam bio pametan, pa sam htio promijeniti svijet. Danas sam mudar, pa mijenjam sebe.”

Rumi

 

Zanimljiva ideja

Otvoren um olakšava život jer ste svjesni vlastite prolaznosti i prolaznosti ideja. Gubljenje vremena dokazivanjem da je vaša ideja ili teorija ispravna, dugoročno nema smisla. Ako možete zamisliti i sudjelovati, bar nakratko, u svakoj ideji tada živite zanimljiv i ispunjen život. Mogućnost sagledavanja svih perspektiva olakšava komunikaciju i uvećava razumijevanje. Promjenom perspektive te prihvaćajući svaku, omogućavate slobodu vašem umu.

Mentalna vježba za otvoren um

Zamislite na trenutak da je svaka ideja ili teorija koju ste čuli točna i istinita. Zaista uronite u tu mogućnost. Ljudska mašta je moćan alat. Istražite kako se osjećate. Uđite u to iskustvo potpuno. Vidite, čujte i osjetite što se događa. Primijetite misli koje vam dolaze. Kritizirate li ili podržavate tu ideju?

Nemojte se hvatati ni za jedno ni drugo. A ako mislite da ne možete zamisliti ili osjetiti, pustite i to jer i to je misao. Usmjerite pažnju i na tijelo, možda vam postaje vruće ili hladno, možda osjećate trnce u stopalima ili leptiriće u trbuh…Primijetite sve što se događa kad razmišljate i zamišljate određenu mogućnost kao istinitu. Što vjerujete? Zašto? Koje je objašnjenje i logika iz svega? Na koga se oslanjate kao izvor informacija? Kakav je osjećaj kada branite tu ideju? Kakav je osjećaj biti u pravu? Je li vam tijelo opušteno ili napeto? Kako dišete? Duboko ili plitko? 

Igrajte se na isti način s raznim perspektivama. Preispitajte i ideje koje imate o sebi i svom načinu života. Možete na isti način sagledati i vaše odnose, karijeru ili vlastite osobine i vještine koje vjerujete da posjedujete. Tako ćete otvoriti mogućnost i olakšati usvajanje novih, pa i promjenu starih obrazaca ponašanja ako to želite.

Poistovjetite se s određenim idejom u potpunosti, a onda ju pustite. A ako mislite da ste osoba otvorenog uma i možete prihvatiti sve, tada zamislite da je otvoren um vaš najveći problem. Cilj ove vježbe je odmak od poznatog načina razmišljanja. Budite kreativni i isprobajte razne kombinacije. Budite iskreni i objektivni prema sebi.

Ova jednostavna vježba jača vaše mentalne mišiće za koje je iznimno važna fleksibilnost i spremnost na brze promjene. Stari obrasci ponašanja više ne vrijede, novi način poslovanja i ponašanja već je na snazi. I da pandemija završi sutra, sve se već promijenilo. Vježbanjem i otvaranjem uma oslobađate vlastiti sustav od brojnih ideja o sebi i kako sve treba biti. Tako stvarate prostor za nove mogućnosti čime ostvarujete stabilnost. Stabilnost uvećava fokus i motivaciju kako bi mogli pravovremeno reagirati i vidjeti najbolje rješenje u svakom trenutku.

 

Autorica članka Ivana Song, certificirani trener i osnivačica Mind JuMp edukacije.

Ne propustite

Duh i tijelo

Nevjerojatna je činjenica da prosječna osoba tijekom samo jednog dana ima oko 70 tisuća misli.

Duh i tijelo

To je odluka i neće doći s više novca, partnerom, boljom ekonomijom ili bilo čim što mislimo da nije ostvareno.

Duh i tijelo

Zamišljajte najbolji mogući ishod, mislite pozitivno, vizualiziraj nešto lijepo i čekaj da se manifestira...

Duh i tijelo

Zabrinutost je instinktivan mehanizam uma želja koji se odnosi na preživljavanje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.