Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Vlastiti organski vrt

Tajne uspješnog vrtlarenja

Iako postoji mnogo razloga zašto bismo trebali jesti organski proizvedenu hranu, cijena iste je ponekad prepreka koju je teško prijeći. U potrazi za što zdravijom prehranom postoje razni alternativni putevi, a jedan od njih je i vlastiti organski vrt.

Prednosti vlastitog organskog vrta

Razgibavanje: Briga o vlastitom vrtu osigurat će vam i preko potreban trening. Kako bi vaš trud urodio plodom morat ćete čupati korov, redovito zalijevati svoje male biljčice te na samom kraju ubrati povrće.

Opuštanje: Vrtlarenje se pokazalo kao svojevrsna psiho terapija. Ono vam, naime, može poslužiti kao ispušni ventil za stres nakupljen tijekom napornog radnog dana u uredu te vas naučiti staloženom pristupu zadacima koji se nalaze pred vama.

Svježa hrana: Za razliku od onog svježe ubranog, povrće u supermarketima ponekad na policama stoji satima, danima, pa čak i tjednima.

vrt 1Kako napraviti organski vrt

Iako se čini kao da ćete prije ubiranja prvih plodova morati pročitati desetke knjiga o vrtlarenju i ići na individualne satove kod Kornelije Benyovsky Šoštarić vlastiti organski vrt nije nedostižan san.

Prije no što posadite prvo sjeme potrebno je odabrati mjesto na kojem ćete uzgajati svoj mali povrtni raj. Imajte na umu da vam za potrebe jednog kućanstva treba samo mali djelić zemlje na kojem ćete uzgojiti cijelu paletu različitih biljaka. Vlastiti organski vrt možete napraviti u drvenim boksevima ili povrće zasaditi izravno u prethodno obrađenu zemlju.

vrt 2Za uspješan rast potrebno je provjeriti kvalitetu zemlje. Odnesite uzorak u lokalni vrtni centar i prikupite što više podataka o poboljšanju uvjeta za uzgoj povrća.

Lokacija vašeg vrta jednako je važna kao i samo tlo. U obzir morate uzeti sljedeće:

Položaj suca: Za položaj vrta izaberite područje koje dobiva najmanje 6 sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Tlo: Izbjegavajte sadnju na području koje se nalazi u udubini jer postoji mogućnost nakupljanja vode.

Vjetar: Ne sadite na području koje je izloženo jakim udarima vjetra jer može doći do oštećenja biljaka. Ako ne možete pronaći zaštićeno područje napravite umjetan zid koji će osigurati povrću ugodan ambijent za rast.

Alat: Iako alat neće bitno utjecati na rast i razvoj vašeg organskog vrta, može znatno otežati vrtlarenje. Pobrinite se da se spremište s alatom nalazi u blizini samog vrta, komposta i izvora vode.

vrt 3Odabir sjemena i biljaka

Nakon što ste odabrali lokaciju vrta potrebno je posvetiti pažnju odabiru biljaka koje ćete uzgajati. Najbolji vodič pri izboru bit će vam vlastite preferencije te naravno mogućnosti samog vrta i zemlje na kojoj se nalazi.

Prije kupnje provjerite uvjete koje biljke zahtijevaju za rast, potrebnu količinu sunčeve svjetlosti te sve dodatne informacije.

Sadnja i rast biljaka

Za uspješan rast povrća potrebno je puno više od redovitog zalijevanja vrta. Ove korake nikako ne smijete preskočiti.

Redovito ubirite plodove: Ako čekate predugo s berbom povrće će postati prezrelo i usporiti rast same biljke. Naime, zreo plod koji predugo stoji na vrhu biljke odašilje poruku da ista mora usporiti s rastom te da nisu potrebni novi plodovi.

vrt 4Pažljivo s vodom: Iako se na prvi pogled radi o jednostavnom procesu, zalijevanje vrta zahtjeva posebnu pažnju. Potrebno je dobro natopiti zemlju ne bi li voda prodrla što dublje. Ako zalijevate samo kao bistre natopili površinski sloj zemlje biljke će imati plitko korijenje te samim time bit ranjivije i podložnije toplinskim udarima.

Poduprite biljke: Osigurajte visokim biljkama dodatnu potporu kako biste izbjegli njihovo padanje na zemlju te samim time doticaj s insektima i vlažnom zemljom. Isto tako, na ovaj ćete način omogućiti nižim biljkama kontakt sa sunčevim zrakama.

vrt 5Korov: Ove male napasti predstavljaju veliku prijetnju vašem vrtu. Ne zaboravite redovito čupati korov iz korijena kako biste spriječili ponovni brzi rast.

Redovite pregledavajte biljke: Ne zaboravite pružiti svojim biljkama svu potrebnu njegu. Reagirajte čim vidite neobične promjene boje na listovima ili lišajeve i uspjeh vam je zagarantiran.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Trudnoća

Nije neuobičajeno da neke žene imaju neredovite mjesečnice nekoliko mjeseci nakon poroda.

Drama Queen

Iako je društveno neprihvatljiva i dovodi sve sudionike u neku neugodnu, pa ponekad i opasnu situaciju, laž nećemo tako lako iskorijeniti.

Savjeti stručnjaka

Lucija Lugomer, naša poznata influencerica i model, odlučila se napokon riješiti dioptrije te je s nama podijelila svoje iskustvo. Saznajte sve o ovoj revolucionarnoj...

Zdravstveni karton

Zanimljivo je da vitamina D u organizmu ne može biti viška jer naše tijelo regulira njegovu količinu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.