Zagristi u toplu, pahuljasto mekanu krafnu provjeren je recept za sreću. A da bi sreća bila apsolutna, krafna ne bi smjela debljati. Dosad nije izmišljena krafna koja ne deblja, ali postoje one koje zdravo debljaju.
U nastavku vam donosimo recept za krafne s pirovim brašnom i zdravom zamjenom za rafinirani bijeli šećer.
Pir je stara sorta pšenice i za razliku od moderne pšenice, nutritivno je puno bogatija. Sadrži više proteina, vitamine B i E, vlakna, magnezij i antioksidanse. Osim toga otpornija je na štetočine pa se manje tretira pesticidima.
Zamijenite li obično brašno pirovim, učinit ćete puno za svoje zdravlje. Naime, ova drevna žitarica potiče stvaranje i obnavljanje krvi, jača staničnu membranu čineći je otpornijom na viruse, regulira šećer u krvi i snižava kolesterol. Također, puno se lakše za probavu.
Iako pir sadrži gluten, to nije isti gluten kakav se nalazi u modernoj pšenici. Gluten iz pira topiv je u vodi pa se bolje razgrađuje u probavnom sustavu.
Zdrave krafne od pira
Sastojci:
- vrećica suhog kvasca
- 3/4 šalice toplog mlijeka
- 3 žlice brezinog šećera
- prstohvat soli
- žličica arome vanilije
- čep ruma
- 1/4 šalice rastopljenog maslaca ili ulja
- 2 jaja
- 3 šalice pirovog brašna
- litra biljnog ulja za prženje
Postupak:
- U velikoj posudi pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer, prekrijte krpom i ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Dodajte prosijano brašno, rum i otopljeni maslac pa miksajte ručnim mikserom s nastavkom za tijesto, dok se sastojci ne sjedine, a tijesto se počne odvajati od posude. Otprilike deset minuta.
- Nastavite još malo mijesiti rukama dok tijesto više ne bude ljepljivo na dodir i postane glatko i elastično.
- Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili krpom i ostavite tijesto da odmori na toplome dok se volumenom ne udvostruči. To će biti otprilike sat vremena.
- Kada se tijesto udvostruči, još ga jednom premijesite pa na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od jednog centimetra.
- Uz pomoć čaše izrežite tijesto na krugove.
- Prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite da odstoje pola sata do sat vremena.
- U dubokoj tavi ili loncu zagrijte litru ulja. Spremno je za pečenje kada u njega uronite drvenu kuhaču, a oko nje se počnu stvarati sitni mjehurići. Smanjite temperaturu na srednju i ubacujte u ulje po tri-četiri krafne. Kada porumene okrenite ih i pržite još toliko. Otprilike po dvije minute po strani.
- Savršeno su pečene kada se po sredini krafne stvori svijetli krug.
- Vadite ih na rešetku ili kuhinjski papir kako bi se ocijedile od suvišnog ulja.
- Pričekajte da se malo ohlade pa ih onda punite omiljenim pekmezom ili čokoladom. Za punjenje koristite dresir vrećicu ili običnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh.
Uz zdravije krafne od pira uživat ćete bezbrižno u svakom zalogaju, baš kako i priliči karnevalskom vremenu.