Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Vrijeme je za školu

Informirajte se i upišite dijete u školu bez dodatnog stresa.

Iako to vama nikad neće prestati biti, vaše dijete više nije bebač i stiglo je vrijeme važnog događaja zvanog upis u osnovnu školu. Donosimo vam najvažnije informacije vezane za upis zagrebačke djece u škole u akademskoj godini 2011./2012.

Upis djece u prvi razred osnovne škole obavljat će se u svim osnovnim školama na području Grada Zagreba 5., 6. i 7. svibnja 2011. godine. Prije upisa u 1. razred obvezan je pregled djece radi utvrđivanja njihova psihofizičkog stanja koje će provesti stručna povjerenstva pri Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i osnovne škole u koju se dijete treba upisati.

U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2011. godine imaju navršenih 6 godina života. Za djecu koja do 31. ožujka 2011. godine nemaju navršenih 6 godina života, ovlašteni djelatnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport na zahtjev roditelja izdat će uvjerenje temeljem koga pristupaju obveznom utvrđivanju psihofizičkog stanja prije upisa u 1. razred osnovne škole. Roditelj ili staratelj obvezan je od 1. ožujka 2011. godine prijaviti dijete nadležnom školskom liječniku kako bi dobio upute i točan datum pregleda.Ukoliko dijete ne može pristupiti pregledu u propisanom roku jer se nalazi na bolničkom liječenju, na rehabilitaciji u zdravstvenoj ustanovi, ustanovi socijalne skrbi ili obiteljskom domu, roditelj mora dostaviti potvrdu nadležnom stručnom povjerenstvu koje vrši pregled djece. Raspored pregleda djece za odgovarajuće gradske četvrti bit će objavljen na oglasnoj ploči Gradskog uredu za obrazovanje, kulturu i šport, svim oglasnim pločama područnih ureda gradske uprave, pri Službi za školsku i sveučilišnu medicinu, osnovnim školama te predškolskim ustanovama i centrima za socijalnu skrb.

Upis će se obavljati u osnovnoj školi prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta djeteta, odnosno upisnog područja kome dijete pripada a koje je u skladu s važećom Odlukom o mreži osnovnih škola za područje Grada Zagreba. Na dan upisa roditelj nemojte zaboraviti potvrdu o pregledu djeteta prije upisa u 1. razred, a ukoliko upisujete dijete mlađe od 6 godina i rješenje kojim se odobrava prijevremeni upis.

Informacije o upisu u 1. razred bit će objavljene na Internet stranici: www.zagreb.hr., a pojedinačne obavijesti mogu se dobiti u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, Zagreb, Ilica 25 (tel: 6100-562).

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dizajn

Pravi znalci znaju da Bubaba by FreeON bajkoviti proizvodi nastaju u srcu Hrvatskog Zagorja i vesele se svakom novitetu koje izbace ovi kreativci.

Darivanje

A-DERMA, referentni brend kada je u pitanju emolijentna njega, predstavlja novi EXOMEGA proizvod za njegu kože sklone atopijskom ekcemu – EXOMEGA ALLERGO emolijentni balzam.

Obitelj

Kad se radi o djetetu nije sve uvijek tako jednostavno.

Zdravstveni karton

Biti samohrani otac tinejdžerici može biti veliki izazov.

Advertisement

Obitelj

Vrijeme je za školu

Počinju upisi u prvi razred osnovne škole.
Upis u prvi razred osnovne škole za godinu 2009./2010. obavljat će se na području Grada Zagreba 4., 5. i 6. lipnja.  Upisivat će se djeca koja su do 1. travnja godine navršila 6 godina.

Prije upisa djeca trebaju proći obvezan komisijski pregled kako bi se utvrdilo njihovo psihofizičko stanje. Taj dio priprema za školu obavlja Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ Zagreb – Služba za školsku i sveučilišnu medicinu. Na tom razgovoru se od djeteta ne očekuju nikakva posebna znanja i spremnost već poznavanje svoje obitelji i odnosa među njezinim članovima, poznavanje sebe. Razgovara se o osnovnim kulturnim i higijenskim navikama.

Stručnjaci kažu,  dobro je ako dijete ima razvijenu finu motoriku ruke. Pregledom se također nastoji vidjeti kakve su sposobnosti djeteta za analize i sinteze. Samo poznavanje slova i pisanje nije uvjet za upis u 1. razred iako roditelji često pogrešno misle da ako dijete zna čitati i pisati udovoljava osnovnom kriteriju pripremljenosti za školu.

– Svaki roditelj mora pripremiti dijete za početak njegova obrazovanja. Potrebno je poticati njegovu samostalnost kroz inzistiranje da samo pospremi sobu, odnese posuđe, zaveže cipele. Također ga moramo poticati na aktivnosti s kojima se razvija motorika prstiju – bojanje, crtanje, miješanje, igranje s glinamolom. Korisno je s djecom gledati slikovnice i umjereno televiziju. Važno je i da mu realno prikažemo školu, bez idealiziranja ili ocrnjivanja. Isto tako, ne smijemo mu reći da početak školovanja znači kraj igre, jer to dijete može obeshrabriti. Moramo mu probuditi svijest da će svojim trudom postizati određene rezultate, a i ako pogriješi, ništa strašno, jer se sve to može ispraviti,- ističe prof. psiholog Elvira Nimac iz zagrebačke Osnovne škole Ante Starčevića.


Polazak u školu – uzbuđenje ili strah

Marina K. majka je šestogodišnje djevojčice Jane koja ove godine kreće u školu. Pripreme za upis započele su razgovorom djeteta kod psihologinje gdje je Jana pričala o svojoj obitelji i crtala po svojoj želji. Zatim je morala obaviti sistematski pregled kod zubara i liječnika opće prakse u sklopu kojega se i cijepila te je obavila potrebne laboratorijske pretrage. Na upis u školu u Šestinama gdje započinje svoje obrazovanje ujesen, Jana i Marina idu 6. lipnja.

– Janu već dugo pripremam za školu. Objašnjavam joj kako je to velika stvar za nju, kako će u školi biti drugačije, morat će slušati učiteljicu i ne igrati se na satu. Ona to super prihvaća i jedva čeka početak škole,- ističe Marina.

Polazak u školu je za dijete, a i njegove roditelje, jedan je od važnih trenutaka u životu. Dijete ulaskom u školu postaje dio organizirane i strukturirane sredine, izlaže se sustavu vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se prvi puta susreće s obvezama, osjećajem odgovornosti i novom organizacijom života.

Prvi školski dani mogu biti uzbudljivi, ali i popraćeni strahom i neugodom. Većina djece prihvati ovo novo životno razdoblje posve prirodno i smireno, no isto tako ovo razdoblje može biti teško pogotovo onoj djeci koja do polaska u školu nisu bila polaznici vrtića i kod kojih se javljaju strahovi od novog i nepoznatog.

– Živimo u Šestinama, no Jana je išla vrtić u gradu, tako da njene prijateljice ne žive blizu nas pa neće s njom krenuti u istu školu. No, Jana se ne plaši toga jer je inače vrlo komunikativna tako da se raduje upoznavanju druge djece,- kaže Marina.

Potrebno odabrati izborne predmete

Prilikom upisa u školu, roditelji će odlučivati i hoće li će svoje dijete upisati na neki od izbornih predmeta kao što je vjeronauk. Obično je u rasporedu vjeronauk prve ili zadnje sate, kako bi djeca koja ne idu na vjeronauk mogla u to vrijeme ići kući. No, to je nemoguće uvijek i u svakom odjelu zbog organizacije nastave i tjednog zaduženja vjeroučitelja.

Učenici prema Nastavnom planu i programu uče od 1. razreda i jedan strani jezik, a prema organizacijskim i kadrovskim mogućnostima škola nudi izbor roditeljima.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dizajn

Pravi znalci znaju da Bubaba by FreeON bajkoviti proizvodi nastaju u srcu Hrvatskog Zagorja i vesele se svakom novitetu koje izbace ovi kreativci.

Darivanje

A-DERMA, referentni brend kada je u pitanju emolijentna njega, predstavlja novi EXOMEGA proizvod za njegu kože sklone atopijskom ekcemu – EXOMEGA ALLERGO emolijentni balzam.

Obitelj

Kad se radi o djetetu nije sve uvijek tako jednostavno.

Zdravstveni karton

Biti samohrani otac tinejdžerici može biti veliki izazov.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.